Parforhold:

Den ene faktoren alle parforhold bør ha

Det er særlig én faktor alle parforhold bør ha. - Ikke overraskende, sier par- og familieterapeut.

PARFORHOLD: Hva er nøkkelen til et lykkelig parforhold? Ifølge en studie er det særlig én faktor alle forhold bør ha. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Hva er nøkkelen til et lykkelig parforhold? Ifølge en studie er det særlig én faktor alle forhold bør ha. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hva som er hemmeligheten til at et parforhold funker eller ikke funker er ikke alltid lett å vite. Og det varierer nok fra par til par.

Men vi vet en god del om hva som gjør at parforhold tar slutt. Og det kan være flere årsaker til at et brudd forekommer. Men det er også forsket en god del på hva som kjennetegner de parene som faktisk får det til å fungere år etter år - og som kan karakteriseres som tilfredse i forholdet sitt.

- Vi ser at par som holder sammen - og som har det godt sammen, blant annet har det til felles at de viser raushet for hverandre og stor interesse for hverandres liv, har psykolog og parekspert Catrin Sagen, kjent fra podcasten «Kjærlighetslabben» og TV-programmet «Gift ved første blikk», fortalt til KK tidligere.

Men ifølge en studie, utført av universitetet i Kansas, er det også én annen viktig faktor som spiller inn om dere vil holde sammen. Nemlig humor og latter.

- Lek mellom romantiske partnere er en avgjørende faktor for å knytte bånd og trygghet i et forhold. Spesielt det å le sammen, er en viktig indikasjon på romantisk tiltrekning mellom potensielle partnere, sier professor for kommunikasjonsstudier ved Universitetet i Kansas, Jeffrey Hall, til Daily Mail.

Par som har det gøy sammen trives sammen

Hall har analysert funn fra 39 studier med over 15 000 deltagere over de siste 30 årene for å finne ut hvor viktig humor er i et forhold. Og konklusjonen:

Det er ikke nødvendigvis avgjørende å finne en kjæreste med humor, men å finne en som har samme form for humor som deg selv.

Er det virkelig så enkelt? At par som deler humor og ler sammen har det bedre enn andre par? Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, mener studien tar tak i noe vesentlig.

- Hva er dine tanker om denne studien?

- Den er ikke overraskende! Felles humor er jo kommunikasjon på høyt plan - og god kommunikasjon gjør parforholdet mer vitalt, sier hun til KK.

EKSPERT: Kate Elin Søyland er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. FOTO: Privat
EKSPERT: Kate Elin Søyland er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. FOTO: Privat Vis mer

Hun forklarer at humor og en god replikk varierer fra person til person, men at par som dyrker denne form for kommunikasjon har en ekstra buffer - og har det mer gøy.

- De får en sterk «vi-følelse», men ikke all humor er oppbyggende. Når par sliter fremholder mange at «vi ler jo ikke sammen engang. Hun forstår ikke min humor lenger».

- Det sies at latter kan forlenge livet, er det sånn at latter kan forlenge forholdet?

- Det er jeg overbevist om. Og det er jo også helt logisk; par som har det gøy sammen trives sammen og når vi trives sammen løser vi lettere hverdagsfloker - og ønsker å tilbringe mer kvalitetstid sammen. I tillegg er det bra for oss fysisk å le - det er rett og slett sunt og utløser viktige kjemiske reaksjoner i kroppen.

- Altfor mange lar det «skure og gå» og skylder på stress

«For evig og alltid» drømmer de fleste av oss om, selv om det kan høres litt klisje ut. Men for å få til dette: hva er nøkkelen for å holde sammen, også etter forelskelsesfasen er over?

ETTER FORELSKELSESFASEN: Hvordan få et sunt og lykkelig forhold - også etter forelskelsesfasen? - Jobbe med kommunikasjon, sier par- og familieterapeut. FOTO: NTB scanpix
ETTER FORELSKELSESFASEN: Hvordan få et sunt og lykkelig forhold - også etter forelskelsesfasen? - Jobbe med kommunikasjon, sier par- og familieterapeut. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Ifølge studien er det å kunne le sammen et sikkert tegn på kjemi mellom partene. Og kjemi er en viktig faktor.

- Hvis du møter noen du kan le med kan det bety at forholdet deres vil være morsomt og fylt med mye glede, forklarer Hall.

I tillegg til latter og kjemi, er noe av det viktigste for å ha et lykkelig forhold å kunne snakke om de fleste temaer sammen. Det mener hvert fall samlivsterapeut ved terapisenteret Samtalen, Mary-Ann Torp.

Det er viktig å ikke ha hemmeligheter for hverandre eller å føle at man ikke kan åpne seg om visse ting for hverandre.

Dette er Søyland enig i, og hun har to gode råd for om et parforhold skal lykkes: kommunikasjon og latter.

1. Å jobbe med kommunikasjonen og hverdagsflokene:

- Altfor mange lar det «skure og gå» i en hektisk hverdag og henger det på småbarnsfase, stress, mye overtid på jobb osv. Det er viktig å ta livskvaliteten på alvor selv om man for eksempel er travle småbarnsforeldre. Det vil også barna ha godt av - glade foreldre, sier hun og legger til:

- Og husk: vil du ha latter og lidenskap må du også tørre å møte lidelsen - dette kan par prøve å gjøre hjemme med å sette av tid til det. Gjør du det hos en parterapeut er det mange som velger å dedikere hele kvelden til parforholdet - ved for eksempel å gå ut og spiser en bedre middag etter parterapien. Det kan være starten på et mer vitalt kjæresteforhold.

2. Ikke undervurder latter og det å ha det gøy sammen:

- Livet, og parforholdet, er mer enn må-oppgaver, rutiner og plikter. Er du kommet til «Er dette alt?»-fasen er det viktig å ta noen grep i hverdagen istedenfor å bare håpe at det på mirakuløst vis ordner seg selv.

- Tør å si at du kjeder deg! Det er ikke farlig. Det er heller ikke farlig om din partner blir lei seg. Det som er farlig er å ignorere dine vanskelige følelser og bare «late som» at ting er bra. Prat om hvordan dere kan få mer gøy inn i hverdagen og sett av tid enten det er revy, kino eller en spontan «blind date», avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer