Finne den rette:

Den eneste ene - finnes han?

Vi dater, skilles, får barn alene, er single, polyamorøse og seriemonogame. Men selv i 2017 lever drømmen om den eneste ene. Lurer vi oss selv?

FINNE DEN RETTE: Vi har så høye forventninger til hva ekteskapet skal være. Vi forventer å finne en sjelevenn og at kjærligheten mellom oss skal bringe evig lykke, lidenskap og erotisk tilfredsstillelse. Men ifølge eksperten er det ingen realistisk forventning. ILLUSTRASJON: SISTERBRANDT
FINNE DEN RETTE: Vi har så høye forventninger til hva ekteskapet skal være. Vi forventer å finne en sjelevenn og at kjærligheten mellom oss skal bringe evig lykke, lidenskap og erotisk tilfredsstillelse. Men ifølge eksperten er det ingen realistisk forventning. ILLUSTRASJON: SISTERBRANDT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var det øyeblikket vi alle hadde ventet på i åndeløs spenning. Etter seks sesonger med stiletthæler, sexeskapader og hjerteskjærende kjærlighetsintriger sto Mr. Big endelig på en regnvåt bro i Paris og sa ordene: «Carrie, you’re the one.» Vi tilga ham alt – og det var ikke så lite – for nå skjønte vi at han endelig hadde sett lyset. Carrie var den eneste ene for ham. Man kunne absolutt beskylde ham for å være litt sen i oppfatningen, for det hadde jo ligget i kortene siden de først deiset sammen på et overfylt New York-fortau, og han galant plukket opp kondomene hun hadde mistet på bakken. Historien traff oss fordi den var så gjenkjennelig.

Det ligger i DNA-et vårt: Hver eneste kjærlighetsfilm, kjærlighetssang, kjærlighetsroman eller kjærlighetsdikt som ikke handler om ulykkelig kjærlighet, handler nettopp om dette unike mennesket: den eneste ene.

Men finnes han eller hun i virkeligheten – dette enestående individet? Og hva skjer når kameraene slås av, forelskelsens slør letter og han står der med bæsjebleie i den ene hånden mens han prøver å refinansiere det altfor dyre kredittkortlånet med den andre hånden? Er han fortsatt like utrolig lekker og eksistensielt uunnværlig? Hånden på hjertet: ER han? Og hva om han ikke er den rette? På planeten er det nå rundt 7,5 milliarder mennesker. Hvis det virkelig finnes bare én for deg, er den statistiske sannsynligheten for at du har valgt feil, mildt sagt overveldende. Men er det ikke mer sannsynlig at denne forestillingen om den ene rett og slett ikke har forankring i virkeligheten? Og hvor stammer egentlig denne ideen fra, om at det bare er én person i universet som kan gi deg den virkelige godfølelsen?

LES OGSÅ: Lukt påvirker hvordan du velger menn (har større betydning enn du tror!)

Vi er på en evig søken etter vår andre halvdel

Karen Vallgårda er historiker og forsker på følelser, ekteskap og skilsmisse. Hun mener at ideen kan spores tilbake til antikken, rundt 400 år før Kristus, og den greske filosofen Platon. Ifølge ham var det opprinnelige mennesket som en perfekt kule, men den ble delt i to av Zeus. Siden da har mennesket, ifølge Platon, vært på evig søken etter sin andre halvdel, for å bli et helt menneske igjen.

EKSPERTEN: Historiker Karen Vallgårda tror at vi i dag bruker forestillingen om «sann kjærlighet» som et statussymbol.
EKSPERTEN: Historiker Karen Vallgårda tror at vi i dag bruker forestillingen om «sann kjærlighet» som et statussymbol. Vis mer

– Det har variert i hvilken grad denne forestillingen har påvirket folks kjærlighetsliv og ekteskap i det daglige. Lenge var det også i Vesten vanlig med fornuftsekteskap. Men spesielt de siste 200 årene har denne romantiske ideen vunnet fram og blitt mainstream. I dag tror mange at vi først når vårt fulle potensial og blir lykkelige når vi finner vår perfekte andre halvdel. Men allikevel lever de færreste av oss faktisk slik. Vi blir skilt, finner nye partnere, lever som single og som enslige foreldre, sier hun.

Karen Vallgårda mener at den «sanne kjærligheten» er blitt et slags statussymbol i dagens samfunn. Det er en måte å vise for omverdenen at vi har full kontroll på ting. Og med de sosiale mediene har vi en perfekt plattform for å iscenesette fortellingen om oss selv.

– Evnen til å finne en perfekt kjærlighetspartner – og holde på vedkommende – er definitivt et parameter vi vurderer både oss selv og andre ut fra. Like mye som jobb, utdannelse og økonomisk status. Spesielt kvinner kan måles etter hvor godt de har lyktes i kjærlighetslivet. Samtidig vet vi at det oftest er kvinner som tar initiativet til skilsmisse. Det kan være en sammenheng mellom de høye forventningene kvinner har til et forhold og fallhøyden når man ser at idealene ikke stemmer med virkeligheten, sier Vallgårda.

Kanskje er det ikke så rart at forestillingen om den eneste ene har overlevd i over 2000 år. Mennesker har til alle tider trengt litt eskapisme for å holde ut hverdagens krav. Men Karen Vallgårda mener at det er en forestilling som til sjuende og sist kan være skadelig for parforholdet.

– Det høres kanskje paradoksalt ut, men forestillingen er uten tvil med på å øke antall skilsmisser. Vi har så høye forventninger til hva ekteskapet skal være. Vi forventer å finne en sjelevenn og at kjærligheten mellom oss skal bringe evig lykke, lidenskap og erotisk tilfredsstillelse. Men det er jo ingen realistisk forventning. Knapt noe forhold kan leve opp til et sånt ideal. Da ender du i stedet med skuffelse, tristhet, selvbebreidelse og kritikk av den andre, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er den alderen der flest kvinner skiller seg

PARFORHOLD: Ifølge eksperten begår mange den feilen at de forventer at forholdet skal være et evig fyrverkeri. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Ifølge eksperten begår mange den feilen at de forventer at forholdet skal være et evig fyrverkeri. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Problematisk når vi forventer at den andre skal være utpekt av skjebnen

Psykolog Mattias Stølen Due er helt enig. Han er leder på Senter for Familieutvikling. Han er opptatt av det som skjer når hverdagen gjør sitt inntog i parforholdet. Krav, plikter og excelark med oversikt over familiens ukentlige aktiviteter er ikke akkurat sexy. Ifølge Stølen Due er noe av grunnen til at romantiske forestillinger om perfekte forhold fortsatt overlever, at vi omgis av så mange valgmuligheter at det kan være enklere å tenke at kjærligheten på mystisk vis velger oss, heller enn at vi går ut og velger en partner.

– Det er også problematisk når vi forventer at den andre skal være den ene, perfekte, utpekt av skjebnen, for da legger vi på en måte ansvaret over på dem. Det er den andre som skal være perfekt hele tiden, og deres feil hvis noe går galt, sier han.

EKSPERTEN: Psykolog Mattias Stølen Due mener at vi bør tenke langsiktig og styrke holdbarheten på parforholdet.
EKSPERTEN: Psykolog Mattias Stølen Due mener at vi bør tenke langsiktig og styrke holdbarheten på parforholdet. Vis mer

De fleste har vært der: Du våkner en morgen i dobbeltsengen, og plutselig er alt som skulle være så rosenrødt, bare grått og trist. Du har ikke sovet på et år på grunn av småbarnas ørebetennelser og kolikk, og det magiske samholdet vi skulle føle, er erstattet av hard hverdagslogistikk og småkrangling om hvem sin tur det var til å støvsuge. Og vi vet jo godt hvem som har skylden, og det er ikke oss selv. For var det ikke den andre som skulle være så perfekt?

Når dette skjer, foreslår Mattias Stølen Due at du vender perspektivet 180 grader rundt og tar en god titt på deg selv. Er DU den eneste ene for partneren din, der du står med håret til alle kanter og retter bebreidende pekefingre mot kjæresten din?

– I stedet for å forvente alt mulig av partneren din, bør du i stedet sørge for at du selv er den eneste ene for ham eller henne. Hva kan du gjøre for å styrke forholdet og skape trivsel? Dette handler om å kjenne og vise sin egen verdi, slik at den andre opplever at «oi, jammen er jeg heldig som fant henne – hun er den eneste ene!», forklarer Stølen Due.

LES OGSÅ: Dette synes gutta om sex på første date

Mange forventer at forholdet skal være et evig fyrverkeri

En annen feil mange begår, mener han, er at vi forventer at forholdet skal være et evig fyrverkeri av følelser.

– Det er selvfølgelig deilig med romantiske følelser, men man bør se på dem som et krydder i hverdagen heller enn en hovedingrediens. Viktigere ting i hverdagen er evnen til å inngå kompromisser og til å utsette behov og gleder. Det er vi ikke så gode på. Vi tenker ikke på forholdet i et langsiktig perspektiv, som en investering. Og vi lærer jo aldri noe om hvordan man skal være to, ikke på skolen, ikke på universitetet. Våre eneste modeller er kanskje våre egne foreldre.

- En forelskelse varer gjerne i halvannet til to år. Det er en fin kickstart på et forhold, men den bør etter hvert erstattes med en holdning om at man vil være der for den andre. Men hvis vi derimot forventer at hele forholdet skal ha samme spenningsnivå som forelskelsen, blir vi skuffet. Og da kan spørsmålene komme: Valgte jeg riktig? Og føler jeg ikke noe av den spenningen med den kollegaen? Den spenningen som forsvant i forholdet. Vi blir forvirret, men det er ikke et tegn på at vi er i feil forhold. Det er naturlig å tenne på andre mennesker. Men det er ikke impulser man trenger – eller bør – gi etter for, sier Mattias Stølen Due.

– I stedet for å fokusere på hvorvidt partneren vår er perfekt nok eller lidenskapelig nok, kan vi prøve å være takknemlig for hvordan ting faktisk er. I stedet for å tenke på alt han gjør galt, kan du fokusere på det han er god til. Er han en god far, for eksempel? Det er lett å glemme sånt i en travel hverdag. Men vi kan prøve å etablere en blid grunntone som er lett å vende tilbake til. Vi kan akseptere at, ja, akkurat nå er det litt tungt i hverdagen eller i forholdet.

Den eneste ene - finnes han?

- Men hva kan jeg gjøre med det? Det er ikke skjebnen som har bestemt at vi skal være sammen, selv om det kanskje ofte er det vi forteller oss selv. Da kan vi også kanskje overbevise oss selv om at «vi har glidd fra hverandre». Kanskje er problemet i stedet de 10 000 gangene du selv glemte å si unnskyld, sier han.

Og kanskje er det derfor fortsettelsen på historien om Carrie og Mr. Big aldri ble like populær. Hverdagens kjærlighetsarbeid er ikke like godt stoff for romantiske dramaer. Men allikevel er hverdagene de det er flest av. Det er her vi skal få det til å fungere med den eneste ene vi har valgt å tilbringe livet med. Det er her vi ikke bare skal finne kjærligheten, men holde fast ved den. Gjerne mens du fortsatt drømmer om å bli mo i knærne i Paris. For det er lov å drømme.

Denne saken er hentet fra KK34.

LES OGSÅ: Hvor lenge bør man egentlig date før man blir sammen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer