Konfliktsky kjæreste:

- Den konfliktskye må selv ta ansvar

Også de konfliktskye må lære å takle konflikter, mener ekspertene.

KONFLIKTSKY KJÆRESTE: Når en i forholdet trekker seg unna hver gang den andre vil ta opp et problem, kan det i seg selv skape konflikt. FOTO: NTB Scanpix
KONFLIKTSKY KJÆRESTE: Når en i forholdet trekker seg unna hver gang den andre vil ta opp et problem, kan det i seg selv skape konflikt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Takler han det ikke når du tar opp uenigheter? Kanskje blir han stum, eller kanskje han bare forlater rommet? Å leve i et forhold med en som er svært konfliktsky kan være vanskelig, for begge parter, og har dere svært forskjellige måter å løse konflikter på kan det skape splid i forholdet. En ond sirkel der den ene presser på og den andre blir mer og mer unnvikende.

Men hvorfor er noen så redde for konflikter?

- For veldig mange skyldes konfliktvegring tidligere negative erfaringer med konflikter. For eksempel kan mennesker oppvokst i hjem hvor konfrontasjoner har resultert i aggresjon, vold eller latterliggjøring ha svært negative forventninger til hva konflikter kan resultere i, forklarer Fredrik Lian, som er psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo.

Dermed kan erfaringer fra oppveksten eller voksenlivet gjøre at konflikter blir forbundet med frykt og engstelse og selv om du tenker at det du tar opp er helt udramatisk, kan det vekke vanskelige følelser hos ham. Selv føler han kanskje at sinne og frustrasjon er noe han bør skjule – noe skambelagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.