Stalking:

Den vanligste formen for stalking er ofte også den farligste, og den gjøres av en eks

- En utspekulert stalker vil bruke venner og kolleger til å få sympati, og gjøre at offeret fremstilles som en litt ekkel person, forteller psykolog Svein Øverland.

STALKING: En stalker kan manipulere de rundt deg og sanke sympati. FOTO: NTB Scanpix
STALKING: En stalker kan manipulere de rundt deg og sanke sympati. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn én av ti vil i løpet av livet oppleve å ha en stalker. Det kan være en som bærer nag til deg eller andre, en som er overbevist om at du er forelsket i ham eller henne, eller det kan være en eks. Stalkingen kan ha både psykiske og sosiale så vel som økonomiske følger for offeret.

Spørsmål- og svartjenesten hos dinutvei.no, som driftes av NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) får flere ulike henvendelser om vold og overgrep, deriblant om stalking og uønskede kontaktforsøk fra tidligere partnere.

- Noen sier at de får ubehagelige meldinger, andre forteller om situasjoner som skaper en veldig frykt og som kontrollerer og begrenser dem i hverdagen. En innsender skrev «Jeg var redd hver dag. Han hadde all makt. Jeg betydde ingenting.» Har man vært i et voldelig forhold og blir kontaktet og stalket av eksen, kan det oppleves som svært truende og farlig, forteller Gry Stordahl ved i dinutvei.no.

LES OGSÅ: Derfor blir vi hekta på dårlige forhold

Flere undergrupper av stalkere

Det er flere former for stalking, men ifølge Svein Øverland, psykolog og forfatter av boken «Stalking - forståelse, risiko, håndtering» er stalking gjort av en eks den vanligste og ofte den farligste.

- Det er flere undertyper; den vanligste er at det er en eks, eller en du har hatt et seksuelt forhold til. Dette er også de farligste - de kan være langvarige og de kan inneholde vold, forteller Øverland.

Øverland forteller at studier tyder på at mellom 12 og 16 prosent vil oppleve å ha en stalker i løpet av livet, men stalking er vanskelig å tallfeste, blant annet fordi definisjonene varierer. Ifølge NKVS' rapport «Vold og Voldtekt i Norge - en nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv», har tre av ti menn og fire av ti kvinner rapportert å ha opplevd en eller annen form for stalking.

- De fleste definisjoner på stalking har til felles at det dreier seg om gjentatte uønskede kontaktforsøk. Noen sier da at det skal to kontaktforsøk til, noen sier 10. En del sier at kontaktforsøkene skal fremkalle frykt, og noen sier de skal komme på tross av at offeret har bedt dem la være, forteller Øverland.

- Jeg tenker at stalking er en kombinasjon av fiksering og handling. Du er fiksert på noen og du handler på det.

Det er flest menn som stalker ekser, men det finnes flere former for stalking, og i gruppen stalkere med erotomani er flertallet kvinner, forteller Øvertall. Erotomani er en form for vrangforestillingslidelse, der vedkommende har en forestilling om at du er forelsket i dem.

- Andre undergrupper er det vi kaller grudge-stalking; det kan være en kollega eller nabo for eksempel, som har følt seg urettferdig behandlet og plager deg, forteller Øverland.

Andre kan være forfølgere som er sosialt klønete kontaktsøkere som overøser deg med komplimenter.

LES OGSÅ: - Det er mer tabubelagt for en mann å fortelle at han blir slått

STALKING: - De fleste definisjoner på stalking har til felles at det dreier seg om gjentatte uønskede kontaktforsøk, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
STALKING: - De fleste definisjoner på stalking har til felles at det dreier seg om gjentatte uønskede kontaktforsøk, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan gi posttraumatisk stresslidelse

Grunnen til at en eks stalker bunner ofte i et savn og et ønske om at det skal bli dere igjen. Eksen kan oppføre seg på en uforutsigbar måte der han eller hun svinger mellom to ekstreme ytterpunkter. Du får kanskje unnskyldninger og kjærlighetserklæringer den ene dagen og trusler den andre.

- Når stalking først opptrer så vi det sannsynligvis fortsette i flere år. Det kan føre til en utrygghet hvor du aldri får slappet av. Særlig om det er vold inne i bildet. Noen stalkere kan bryte seg inn i huset ditt og bare gjøre noe sånt som å flytte på en stol for å vise at «jeg har vært her», så det er mye uforutsigbarhet, som igjen fører til at en del ofre utvikler posttraumatisk stresslidelse, som er en alvorlig psykiatrisk lidelse.

I tillegg er mange stalkere flinke til å fremstille offeret som utakknemlige. De kan tilsynelatende være superromantiske, varte opp sin eks, sende blomster til kontoret, og på den måten sanke sympati hos de rundt deg.

- En utspekulert stalker vil bruke venner og kolleger til å få sympati, og gjøre at offeret fremstilles som en litt ekkel person, sier Øverland.

Noen ofre ser seg også nødt til å holde seg hjemme, slik at det sosiale nettverket forsvinner. Noen må slutte i jobben og flytte, slik at stalkingen også har gitt økonomiske konsekvenser.

- Det har både psykiske, økonomiske og sosiale konsekvenser, sier Øverland.

LES OGSÅ: Slik forlater du en psykopat

Spar alle bevis

I straffeloven § 266 om hensynsløs atferd står det at «Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.»

I fjor kom også en tilføyelse ved paragraf §266a om alvorlig personforfølgelse:

«Den som gjentatte ganger truer, følger etter, iakttar, kontakter eller gjennom andre sammenlignbare handlinger forfølger en annen på en måte som er egnet til å fremkalle frykt eller engstelse, straffes med fengsel inntil 4 år.»

Blir du stalket er et viktig råd å spare på alle bevis.

- Det er viktig å ta vare på bevis, som for eksempel SMS og meldinger på sosiale medier, å loggføre eventuelle telefonsamtaler og dokumentere alle kontaktforsøk. Det kan være vanskelig å huske disse tilbake i tid, hvis og når du eventuelt anmelder forholdet til politiet. Om du ikke allerede har gjort det, kan det også være lurt å informere venner og familie slik at de kan gi deg støtte, sier Stordahl i dinutveino.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke ha sex med en eks

Fortell familie og venner om stalkeren

Opplever du å bli forfulgt, råder Øverland til å prøve å komme deg et skritt foran vedkommende. En del stalkere finner for eksempel sårbare punk hos deg, som for eksempel barna dine, og kan finne på ting som å hente dem i barnehagen – sørg for at vedkommende ikke får det.

- Alle har en hemmelighet, og en stalker kan finne på å røpe din. Kanskje er det best at du forteller den selv først, sier Øverland.

Han råder videre til å fortelle venner og kjente om hva som skjer, så stalkeren ikke får mulighet til å manipulere dem.

- Og så er det lurt å innstille seg på at du skal løpe et maraton - på at dette kan bli langvarig og stygt. Det hjelper ikke å få en bror eller kjæreste til å banke stalkeren, og ta heller ikke kontakt selv og prat fornuft med vedkommende, for her er det ikke fornuft.

Om du føler deg alvorlig truet og forfulgt, og lurer på om du trenger beskyttelse eller ønsker å anmelde forholdet, kan du kontakte ditt lokale politi.

Opplever du å bli plaget kan du snakke med fastlegen din, eller du kan ta kontakt med et krisesenter eller familievernkontoret. Dinutvei.no er en nasjonal veiviser for utsatte, utøvere, pårørende og fagpersoner. Her kan du få en oversikt over hjelpetilbud i hele landet, informasjon om vold og overgrep og du kan stille spørsmål anonymt.

- Det er viktig å være bevisst på det som skjer, hva det gjør med en og å reagere når noe er ugreit. Andre – gjerne profesjonelle – kan så i neste omgang hjelpe til med å vurdere situasjonen og bidra med råd, veiledning eller hjelp, sier Stordahl.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer