Denne dagen i måneden blir du ekstra irritert på kjæresten

Det er større sannsynlighet for at du misliker kjæresten din rett før du har eggløsning, viser ny studie.

NEGATIVE FØLELSER: Hvis du har mindre romantiske følelser overfor kjæresten noen dager hver måned, kan eggløsningen være årsaken. FOTO: NTB scanpix
NEGATIVE FØLELSER: Hvis du har mindre romantiske følelser overfor kjæresten noen dager hver måned, kan eggløsningen være årsaken. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke uvanlig at følelsene våre svinger i forbindelse med menstruasjonen eller eggløsningen, og mange får gjerne litt kortere lunte, mindre energi og større behov for søtsaker på bestemte tidspunkt hver måned.

Nå viser en ny studie at følelsene for kjæresten, og tilfredsheten med hva han gjør og sier, også blir påvirket av syklusen. Det er nemlig mer sannsynlig at du har negative følelser og tanker om kjæresten din under eggløsningen, og det kan kanskje forklare hvorfor du av og til blir irritert uten at du helt forstår hvorfor?

Den nye studien har blitt publisert i tidsskriftet Biological Psychology, og forskerne fant ut at det er større sannsynlighet for at vi ser på de intime forholdene våre på en negativ måte de dagene vi har høyere nivåer av hormonet østradiol (som er like før eggløsning). I tillegg påvirker det hvor attraktiv vi synes kjæresten vår er, og hvor fornøyd kjæresten opplever at vi er.

Forskerne samlet urinprøver fra 33 kvinner i 15 dager for å måle eventuelle svingninger i østradiol, progesteron og testosteron. I løpet av studien ble deltakerne også bedt om å svare på spørreskjemaer sammen med kjæresten hver natt, med detaljer om tilfredsheten i forholdet og oppfattelsen av hverandre. Ingen av kvinnene brukte hormonell prevensjon og alle forholdene hadde vart i minst fire måneder.

Forskerne fant at hormonet østradiol, som vi har mest av rett før eggløsning, hang sammen med mer negative evalueringer av kjæresten. Studien er blant annet omtalt i det autralske damebladet womenshealth.com.au.

LES OGSÅ: - I noen perioder av livet er man særlig utsatt for samlivsbrudd

Påvirker også mennene

Ifølge studien påvirker kvinnenes reduserte tilfredshet også hvordan mennene anser forholdet. Mennene opplevde kjæresten som mindre fornøyd da nivået av østradiol var høyt, og opplevde også mindre tilfredshet i forholdet selv.

Forskerne er usikre på hvorfor eggløsningen påvirker tilfredsheten i forholdet. Evolusjonsteorier har antydet at når kvinner har eggløsning kan de være spesielt oppmerksomme overfor andre menn, for eksempel menn med gode genetiske egenskaper, og det kan være derfor de tar avstand fra sine langvarige partnere.

Ifølge studien påvirket imidlertid ikke østradiol-nivået i hvilken grad kvinnene flørtet eller ga oppmerksomhet til andre menn.

LES OGSÅ: Genene dine kan ha æren for at du er lykkelig gift

PÅVIRKER BEGGE: Ifølge studien påvirker kvinnenes reduserte tilfredshet også hvordan mennene anser forholdet.
PÅVIRKER BEGGE: Ifølge studien påvirker kvinnenes reduserte tilfredshet også hvordan mennene anser forholdet. Vis mer

Leter etter gode gener

Vi mennesker blir styrt av eggløsningen, selv om det ikke skjer i like stor grad som hos andre pattedyr, som ofte blir veldig opptatt av det motsatte kjønn.

- Det ligger latent i oss mennesker at vi ønsker å finne en partner med gode gener for å reprodusere oss og få barn. Det kan være en naturlig årsak til at kvinners følelser for kjæresten svinger under eggløsning, fordi de blir bevisst på at det finnes andre alternativer og ser ikke lenger bare de positive sidene til partneren sin.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Winther sier at det er naturlig at følelsene svinger. Selv om kvinner i dag er mer selvstendige enn noen gang, tiltrekkes de ofte at partnere som enten har posisjon eller penger.

- Det handler om å trygge barnas oppvekst og deres egen posisjon ved å finne en attraktiv mann. Alle ønsker at barna skal vokse opp på best mulig måte, og under eggløsning kan kvinner ubevisst se at kjæresten ikke nødvendigvis er det beste valget for å oppnå det, forklarer han.

Det samme kan vi se hos andre dyr og fuglearter, som søker andre partnere under eggløsning selv om de i utgangspunktet er monogame. Dette gjør de for å sikre de beste genene til barna sine.

LES OGSÅ: 5 ting en parterapeut kan lære dere

SØKER GODE GENER: - Det ligger latent i oss mennesker at vi ønsker å finne en partner med gode gener for å reprodusere oss og få barn, sier sexologen.
SØKER GODE GENER: - Det ligger latent i oss mennesker at vi ønsker å finne en partner med gode gener for å reprodusere oss og få barn, sier sexologen. Vis mer

- Naturlig

- Kvinners hormonnivåer varierer gjennom eggløsningssyklusen deres, og dermed er det naturlig å tenke seg at disse endringene sannsynligvis vil påvirke både kvinners psykologi og følelsene de har overfor sin partner.

Det sier Ingrid Blessom, som er som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi til KK.

Hun bekrefter at hormonet som når sitt høydepunkt rett før eggløsning, det kvinnelige kjønnshormonet østradiol, har blitt sett i sammenheng med negativ partnerevakluering.

- Dette er en type østrogen som dannes i granulosacellene i eggstokkene. Så om du har mindre romantiske følelser overfor kjæresten din rett før eggløsning, kan dette kanskje være grunnen, sier Blessom.

LES OGSÅ: «Gatsbying» er den nye, store datingtrenden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer