«Submarining»:

Denne dårlige datingtrenden er langt vanligere enn du tror

- Respektløst, sier datingekspert som mener nettdatingsidene har blitt til godteributikker.

«SUBMARINING»: Submarining er ghosting med en tvist. Og selv om uttrykket er nytt, er ikke nødvendigvis oppførselen helt ny. FOTO: NTB Scanpix
«SUBMARINING»: Submarining er ghosting med en tvist. Og selv om uttrykket er nytt, er ikke nødvendigvis oppførselen helt ny. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Amerikanerne elsker visst å sette spreke navn på dårlig datingoppførsel. Og hvis du synes fjorårets snakkis «ghosting» var kjipt bør du gjøre deg klar for nok en dårlig datingtrend; «submarining».

Submarining er når noen du har datet en periode forsvinner for en stund, for så å komme opp til overflaten igjen med en eller annen versjon av en «hvordan går det» -melding. Gjerne uten noen som helst forklaring eller beklagelse for hvorfor man ikke har latt høre fra seg.

Vi snakker altså ghosting med en tvist. Og selv om uttrykket er nytt, er ikke nødvendigvis oppførselen helt ny – den har bare blitt mer vanlig.

– Jeg har i flere år snakket om returnerende menn. Dette fenomenet oppstod for cirka 10 år siden da nettdating ble mer normalisert, og Facebook åpnet bruken av sosiale medier til andre enn bare tech-nerdene, sier datingrådgiver Ane Hagen, til KK.

Hun er gründeren av Matchmaking Akademiet og Matchme.no, og har i tillegg skrevet boken «Derfor lykkes du ikke med Nettdating».

– Dette er noe veldig mange opplever og ikke tar tak i på rett måte. En av de tingene jeg gjør som datingrådgiver er ikke bare å hjelpe single forstå mønstrene de selv har, men også mønstrene andre har. Uten å forstå hvorfor noen gjør som de gjør, er det vanskelig å ta avgjørelser som er bra for oss selv, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Ghosting er potensielt en av de slemmeste måtene du kan dumpe noen på

Nettdating gjør oss mer kyniske

Submarining har altså blitt til en ganske vanlig del av datinglivet. Og det er ikke bare kvinner som opplever dette fra menn, men også noe menn opplever fra kvinner.

– Det å bare forsvinne og så komme tilbake igjen har blitt noe veldig mange gjør, og som vi av en eller annen grunn aksepterer som ok, fordi det er så vanlig. Men det er ikke ok. Det er respektløst og en gjenspeiling av det som har skjedd på den emosjonelle fronten i samfunnet vårt, sier Hagen.

I dag lever vi så mye av livene våre bak en skjerm at vi rett og slett har mistet det menneskelige båndet som vi automatisk hadde inne tidligere.

– Et menneske er ikke lenger noe vi respekterer følelsene til med automatikk, men noe vi forholder oss til kynisk fordi vi ikke har møtt personen i virkeligheten. Når noen ikke lever opp til de kriteriene vi har så hopper vi bare videre når vi ser noe vi liker bedre. Og når vi ikke får det går vi tilbake til den vi kunne få, med halen mellom bena og håper på en ny sjanse, forklarer hun.

SWIPE: Ekspertene tror at nettdating og datingapper har endret vår oppførsel i datinglivet. FOTO: NTB Scanpix
SWIPE: Ekspertene tror at nettdating og datingapper har endret vår oppførsel i datinglivet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Også familieterapeut Linda Anette Storli, som selv har skrevet en masteroppgave om nettdating, tror at nettdating og dating-apper har endret på hvordan vi oppfører oss i en datingsituasjon.

– Mange dater for eksempel flere samtidig, noe som ikke var vanlig tidligere. Ifølge mine informanter er det også vanlig å holde folk «på vent» mens du møter andre. I tilfelle daten ansikt til ansikt ikke funker, sier hun til KK.

LES OGSÅ: - Jeg har nesten aldri sagt at folk bør gå fra hverandre

Dating på nett er som en godteributikk

Takket være internett har vi i dag konstant tilgang på potensielle partnere, og gresset ser derfor hele tiden grønnere ut på den andre siden.

– Jeg tror mange «glemmer» at det er et menneske i den andre enden av tastaturet, med drømmer, håp og lengsler akkurat som dem selv. I tillegg til at alt skal skje fort, og at det er et stort utvalg på et sted, kan det nok føre til at mange tar mindre hensyn til den andres følelser, sier Storli.

Hun tror også mange synes det kan være vanskelig å si rett ut at de ikke er interessert, mens noen bare er konfliktsky.

– Av natur velger nok de fleste enkleste utvei, så det kan jo være en årsak til at mange bare «fader» ut uten forklaring. At de kommer tilbake uten beklagelse eller forklaring er nok litt i samme gata. En form for unngåelse av å ta innover seg den andres reaksjon, for den kan være ubehagelig å møte og ubehag vil man unngå, forklarer hun.

Når det gjelder menn tror Hagen at denne oppførselen handler mye om at de tror de kan få alt de ser. At de tror alt som er synlig er tilgjengelig.

Nettdatingsidene har blitt som store godteributikker. I hyllene ligger det snop kategorisert ut i fra hvor fint det ser ut. Hvis de kan få snopet på én hylle vil de gjerne prøve å se om de kan få snopet på en annen hylle som er litt høyere opp. De blir hekta på det de ser og mister begrep om hvem de faktisk kan få, forteller datingeksperten.

RESPEKT: Vi kan ikke bare skylde på en app eller datingside, vi må selv ta ansvar for vår oppførsel mot de vi dater. FOTO: NTB Scanpix
RESPEKT: Vi kan ikke bare skylde på en app eller datingside, vi må selv ta ansvar for vår oppførsel mot de vi dater. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kvinner derimot glemmer oftere sin verdi og det å sette seg i respekt, og løper etter mannen i håp om at han vil ha henne.

– Han på sin side tenker at «kan jeg få henne, så kan jeg kanskje få noe enda penere eller enda sprekere». Så blir han kanskje en returnerende mann og kvinnen blir sittende å lure på om han egentlig er interessert, forklarer Hagen.

LES OGSÅ: - En oppfordring til en rask date er ofte et tegn på at vedkommende vil ha et ligg fremfor å bli bedre kjent

Kvinner: krev den respekten du fortjener

Istedenfor å prøve å finne ut om en mann er interessert ut i fra hvordan han oppfører seg, mener Hagen at kvinner må snu det på hodet, og heller stille seg selv to viktige spørsmål:

  • Hva gir han meg?
  • Har han det jeg ser etter?

– Vi må kjempe for de bra mennene, men ikke gi etter for de som ikke ser vår verdi. Når en mann plutselig blir stille og kommer tilbake igjen, så bør du som kvinne vise at dette er noe du ikke aksepterer. Du bør spørre han om hvorfor, og så må du også sette krav til hans oppførsel, sier hun.

For selv om du ikke kan forventer ikke at noen skal føle en tilknytning til deg etter så kort tid, kan du likevel forvente at vedkommende respekterer deg nok til å fortelle deg hva han eller hun føler og tenker.

Og ikke minst bør du selv også respektere de du dater. Linda Anette Storli synes det blir for lettvint å bare skylde på en app eller datingside om folk oppfører seg dårlig. Ansvaret for god oppførsel ligger tross alt hos den enkelte.

– Jeg mener at folk må tenke over hvordan de selv ønsker å bli behandlet, og oppføre seg ordentlig og vise respekt for den andre. Selv om det kan oppleves vanskelig eller ubehagelig der og da å avvise, eller bli avvist, så er det tross alt en ærlig sak og kan håndteres. Det å finne en kjærlighetspartner er for de fleste både viktig og sårbart, så vi bør alle vise hensyn og respekt uansett hvilken arena vi velger å lete på, sier Storli.

LES OGSÅ: Skikk og bruk - for deg med kuk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer