Dating-trend:

- Denne datingen gjør verden litt mer fargerik

Har du hørt om kontra-dating?

STORT TREND: - Kontra-dating er heldigvis en stor trend for 2024, sier eksperten. Foto: NTB.
STORT TREND: - Kontra-dating er heldigvis en stor trend for 2024, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Hvis du er singel og dater aktivt, treffer du nok ofte lignende personer. Sannsynligvis har du en bestemt type person du ser etter, enten det er høyt utdannede menn med dressjakke, menn med skjegg, kvinner med langt hår, kvinner som er lavere enn deg eller noe helt annet.

Et slikt mønster kan gjøre at du går glipp av egenskaper og personer som du virkelig hadde passet godt sammen med.

Sitter du fast i et datingspor som ikke fører noen vei, kan såkalt kontra-dating være løsningen for deg. Eksperter mener nemlig at den nye datingtrenden kan ryste kjærlighetslivet ditt på en positiv måte!

For eksempel: kanskje alle eksene dine har hatt typiske karrierejobber med mye overtidsarbeid, og du har klaget over at de alltid var på jobb i stedet for å prioritere friluftsliv eller reiser. Hva med å finne en partner som jobber mindre og har mer tid til felles interesser?

GJENTAR SAMME MØNSTER: På grunn av datingapper og datingnettsider har du blitt opplært i å gå etter det du synes er attraktivt og det som er veldig likt deg selv. Foto: NTB.
GJENTAR SAMME MØNSTER: På grunn av datingapper og datingnettsider har du blitt opplært i å gå etter det du synes er attraktivt og det som er veldig likt deg selv. Foto: NTB. Vis mer

- Heldigvis en stor trend

- Kontra-dating er heldigvis en stor trend for 2024, og det pusher deg som er singel til å gjøre det som eksperter har rådet deg til i flere år nå.

Det sier Ane Sideri Hagen, som er datingrådgiver og matchmaker, til KK.

- Hva er egentlig kontra-dating?

- Kontra-dating handler om å lete etter noen som ikke er helt lik deg selv, eller som er annerledes enn det du vanligvis oppsøker. Det handler om å gå ut av komfortsonen din, men også å bli mer trygg på og forstå hva som egentlig er viktig å fokusere på, forklarer Hagen.

LÆR NOE NYTT: Kanskje kan du også lære noe om deg selv i prosessen, og kanskje lærer du at du har andre verdier og kriterier enn du trodde. Foto: NTB.
LÆR NOE NYTT: Kanskje kan du også lære noe om deg selv i prosessen, og kanskje lærer du at du har andre verdier og kriterier enn du trodde. Foto: NTB. Vis mer

- Anbefales på alle måter

- Kontra-dating er kort fortalt å date en annerledes person enn du vanligvis pleier å date. Det handler om å velge noen som du normalt ikke ville ha valgt, rett og slett for å prøve noe nytt. Dette er særlig aktuelt for deg som går etter de samme tingene, den samme typen eller de samme interessene hele tiden, uten at det klaffer.

Det sier Tone Haldorsen, som er sertifisert sexolog og parterapeut, til KK.

Det kan også være at du prøver andre måter å treffe mennesker på, som for eksempel å droppe datingapper til fordel for å møte folk fysisk.

- Er dette noe du vil anbefale?

- På alle måter! Hvorfor skal du kjøre deg fast i et mønster som ikke fungerer? Alle negative eller utilfredsstillende mønster kan brytes om du ønsker det, og dette er absolutt en måte å bryte et slikt datingmønster på, sier Haldorsen.

Kanskje kan du også lære noe om deg selv i prosessen, og kanskje lærer du at du har andre verdier og kriterier enn du trodde.

- Du har gjerne en idé om hvordan drømmepartneren og drømmeforholdet skal være, men det matcher sjeldent med hva som er realistisk. Ved å prøve kontra-dating kan du oppleve at verden plutselig blir litt mer fargerik, sier hun.

Viktigere enn jobb og inntekt

På grunn av datingapper og datingnettsider har du blitt opplært i å gå etter det du synes er attraktivt og det som er veldig likt deg selv. Da med tanke på utdannelse, yrke, alder, inntekt og lignende.

- Du tenker gjerne at noen kriterier må være på plass, men ofte er det ikke det viktigste. Det er viktigere at dere har samme tanker om fremtiden, barn, hverdag og fritid. Det er det som vil avgjøre om forholdet varer over tid, sier Hagen.

Hvis du blir mer åpen for hvem du vil møte, og samtidig mer bevisst på hva du vanligvis går etter, kan det være enklere å bryte mønsteret.

- De som leter etter kjæreste en stund uten å lykkes, gjør noe feil. Det kan enten være i form av valgene du tar eller noe annet i prosessen. Kontra-dating kan åpne opp for nye opplevelser og andre resultater, altså at du faktisk møter noen som matcher deg på de viktige punktene, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om