Dating:

Denne datingtrenden bør du passe deg for i sommer

- Lillesøsteren til «ghosting», advarer datingekspert.

DATING: - Det er veldig normalt å ikke være så gira på å date kun én person når sola skinner og det føles som om du har mange muligheter, sier eksperten. Foto: NTB.
DATING: - Det er veldig normalt å ikke være så gira på å date kun én person når sola skinner og det føles som om du har mange muligheter, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Det er sommer og sol, og mange av oss føler at vi har mer energi, vi er mer sosiale og vi generelt blomstrer litt mer på denne tiden av året.

Om vinteren er det mange som foretrekker å holde seg hjemme i sofaen, men om sommeren derimot, da hilser man gjerne på nye personer i parken, på tur i marka eller på utenlandsreiser.

Selv om sommeren kan være en fin tid å være singel, kan denne effekten slå litt uheldig ut hvis du allerede dater en person når sommeren kommer.

«Jeg kan ikke treffes i dag, jeg har en avtale med en kompis». Eller «jeg er opptatt denne helgen».

Hvis du opplever at personen du dater plutselig er mer opptatt enn tidligere - går mer ut med venner og har mindre tid til deg, kan det være greit å kjenne til datingtrenden «shading».

En trend som for øvrig kategoriseres som lillesøsteren til «ghosting».

Så, hvordan kan du vite at du blir utsatt for «shading»?

SINGELLIVET: - Mange føler at det er ugunstig å ha for seriøse forpliktelser når solen varmer og det er mange å møte, sier eksperten. Foto: NTB.
SINGELLIVET: - Mange føler at det er ugunstig å ha for seriøse forpliktelser når solen varmer og det er mange å møte, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Vil holde mulighetene åpne

- Blir du shadet, så forsvinner ikke den andre helt, men det blir likevel en avstand som kan føles som ghosting. Personen er kanskje hyggelig på meldinger, men litt mer opptatt enn han eller hun var i begynnelsen.

Det sier Ane Hagen, som er datingrådgiver og matchmaker, til KK.

- Det er veldig normalt å ikke være så gira på å date kun én person når sola skinner og det føles som om du har mange muligheter. Mange føler seg mer attraktiv i sommermånedene, og da kan det være fristende å flørte og utforske, sier Hagen.

For deg som har veldig lyst på en kjæreste, kan det føles tungt å bli nedprioritert at personen du dater. Som regel er det også et tegn på at relasjonen ikke var så seriøs som du trodde, og at den andre personen ikke er på samme sted som deg emosjonelt.

FIN TID Å VÆRE SINGEL: Selv om sommeren kan være en fin tid å være singel, kan denne effekten slå litt uheldig ut hvis du allerede dater en person når sommeren kommer. Foto: NTB.
FIN TID Å VÆRE SINGEL: Selv om sommeren kan være en fin tid å være singel, kan denne effekten slå litt uheldig ut hvis du allerede dater en person når sommeren kommer. Foto: NTB. Vis mer

- Ganske ufint

- Shading er kort fortalt å sette noen på vent til det passer bedre å gjøre forholdet mer seriøst. Mange føler at det er ugunstig å ha for seriøse forpliktelser når solen varmer og det er mange å møte, mens om høsten og vinteren er det bedre å forplikte seg fordi de kalde høst- og vintermånedene banker på døren.

Det sier Tone Haldorsen, som er sertifisert sexolog og parterapeut, til KK.

- Det er en ganske ufin måte å la noen tro det kan bli noe seriøst, og så vente med å forlikte seg til det ikke er så spennende å være fri og frank lenger, påpeker hun.

Tar tid å bli godt kjent

Selv om «shading» kan føles veldig vondt, kan du ikke forvente at noen skal vite sikkert om de liker deg fra første stund. Det er lurt å gi nye relasjoner litt tid.

- Jeg er veldig opptatt av at du skal få vist din verdi over tid, før du krever at den andre skal føle noe eller vite om det kan bli et mer seriøst forhold. Alt for mange tenker at det er noe man vet fra første stund, men min erfaring er at det tar tid å bygge opp sunne og gode relasjoner, sier Hagen.

Hvis daten din «shader» deg om sommeren, kan du bruke tiden til å tenke over hvem du er og hva du vil. Snu tiden til noe positivt.

- Jo tryggere du er på deg selv, jo mer attraktiv blir du på datingmarkedet, sier hun.

VÆR ÆRLIG: Hvis dere har datet en stund og du føler at alt endrer seg når sommeren kommer, bør dere ta en prat om følelsene som oppstår. Det er viktig for din mentale helse at du er ærlig om hvordan du har det og hva du føler. Foto: NTB.
VÆR ÆRLIG: Hvis dere har datet en stund og du føler at alt endrer seg når sommeren kommer, bør dere ta en prat om følelsene som oppstår. Det er viktig for din mentale helse at du er ærlig om hvordan du har det og hva du føler. Foto: NTB. Vis mer

Snakk om det som er vanskelig

- Men hva gjør man hvis man er i begynnelsen av et forhold og føler seg oversett?

- Da er det viktig å ta en prat. Hvis dere har datet en stund og du føler at alt endrer seg når sommeren kommer, bør dere ta en prat om følelsene som oppstår. Det er viktig for din mentale helse at du er ærlig om hvordan du har det og hva du føler. Da finner du også ut om den andre vil ta hensyn til følelsene dine, sier Hagen.

Fokuser på hvem du er og hva du ønsker. Husk at din verdi ikke måles ut fra hvor ofte den andre tar kontakt.

- Skap en fantastisk sommer sammen med familie og venner, og gjør det som gir deg energi og glede, råder Hagen.

Slik unngår du shading

- Har du noen gode tips for å unngå shading?

- Vær tydelig på hva du ønsker. Om du møter en som er unnvikende og som ikke ønsker å bli for seriøs, må du sette grenser for deg selv. Om han eller hun ikke er villig til å forplikte seg i den grad du ønsker, er det ikke en match du skal holde på, sier Haldorsen.

Lytt til hjertet. Ønsker du å være singel i sommermånedene, eller ønsker du en kjæreste? Ikke gå mot dine egne ønsker.

- Ikke vær en shader selv. Ghosting og shading er generelt mangel på respekt for et annet menneske. Vær bedre enn de som holder på sånn, råder eksperten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer