Forhold:

Denne ferdigheten er undervurdert i parforhold

Av og til er det best å være stille. Unngå disse 5 tabbene.

NYTER STILLHETEN: - Kunnskap om når taushet er gull, er en undervurdert ferdighet i parforhold, sier samlivsterapeuten. FOTO: NTB
NYTER STILLHETEN: - Kunnskap om når taushet er gull, er en undervurdert ferdighet i parforhold, sier samlivsterapeuten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ronan Keating synger «You say it best when you say nothing at all», og kanskje det er en sannhet i den teksten?

Mange av oss er dårlige til å skjønne når vi bør være stille. Vi føler gjerne at vi må kommentere noe vi ikke liker eller at vi må ha det siste ordet i en diskusjon. Vi reflekterer ikke over hvor ødeleggende det kan være for kommunikasjonen i parforholdet.

De fleste tenker at en god partner må jo være flink til å kommunisere, men de færreste tenker nok at drømmepartneren må være flink til å være stille. Evnen til å være stille er nemlig ofte en oversett kommunikasjonsferdighet.

Hvis du føler at svigermor er ekstra irriterende, at kjæresten ikke støvsugde godt nok eller vurderer å komme med annen kritikk som ikke vil gi noen verdi, kan det faktisk være best å ta en beslutning om å være stille.

Å vite når du skal stoppe opp og ikke si noe som helst, er også et viktig skritt i sinnehåndtering. I krangler kan du på den måten kjøpe deg litt tid og unngå å si noe du vil angre på.

LÆR Å VÆRE STILLE: Det er ikke alltid hensiktsmessig å si alt du tenker, eller streve etter å ha det siste ordet i en diskusjon. FOTO: NTB
LÆR Å VÆRE STILLE: Det er ikke alltid hensiktsmessig å si alt du tenker, eller streve etter å ha det siste ordet i en diskusjon. FOTO: NTB Vis mer

Unngå disse 5 tabbene

Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par, har oppsummert Suzanne B. Phillips liste over tabber du bør unngå i parforholdet:

1. «Få det siste ordet».

Man blir mer emosjonell, mindre rasjonell og mer utsatt for å si og gjøre ting man angrer.

2. Bruke mot den andre noe som ble sagt i fortrolighet.

Tillit og åpenhet skiller en parrelasjon fra andre relasjoner. Tillitsbrudd får konsekvenser for nærhet og tilknytning.

3. Gi råd som ingen har bedt om.

Eget behov for å hjelpe, blir sterkere enn evnen til å se hva den andre trenger – og gi det.

4. Fullføre den andres setninger.

Par i terapi kan oppdage verdien av taushet og bli positivt overrasket over hva man får høre når man tar seg tid til å lytte.

5. «Jeg kan godt kritisere familien min, men du får ikke gjøre det»

Ved å kritisere din kjæres familie, kan du komme i skade for å indirekte ramme henne/ham. Når hun/han selv gjør det, er det ofte uttrykk for ønske om forståelse og støtte – ikke kritikk.

STILLHET KAN VÆRE GULL: Nærhet uten ord kan være uttrykk for trygghet og tilhørighet og bekrefte et spesielt fellesskap. FOTO: NTB
STILLHET KAN VÆRE GULL: Nærhet uten ord kan være uttrykk for trygghet og tilhørighet og bekrefte et spesielt fellesskap. FOTO: NTB Vis mer

Kan handle om personlighet

- Hvorfor kan stillhet være så bra?

- Det er flere vinklinger på det, den ene handler om å være stille i stedet for å krangle, eller for eksempel være stille i stedet for å snakke negativt om svigerfamilien. Alle skjønner vel at det kan være lurt å velge stillhet fremfor å komme med negative kommentarer, men for folk flest handler det å velge stillhet mer om personlighet, det å være innadvendt og foretrekke stillhet.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

Personer som er innadvendte lader batteriene og får energi når de er stille og det er stille rundt dem. De liker gjerne å være alene i skogen eller i sin egen indre verden.

Personer som er utadvendte får gjerne energi av å ha folk rundt seg og prate mye. Ulike partnere må ta hensyn til hverandres behov.

- Hvis partneren din er innadvendt, kan stillhet være gull. Det er en god egenskap å vite når det er fint å være stille. Mange par klarer å formidle det til hverandre, og er avslappet og stille sammen. De nyter stillheten, sier Løes Narum.

STILLE SAMMEN: - Kunnskap om når taushet er gull, er en undervurdert ferdighet i parforhold, sier eksperten. FOTO: NTB
STILLE SAMMEN: - Kunnskap om når taushet er gull, er en undervurdert ferdighet i parforhold, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Snakk om det som er vanskelig

Løes Narum anbefaler derimot ikke å unngå alle diskusjoner og uenigheter. Hvis du alltid velger å være stille, kan det koke inne i deg og du får ikke tømt de vonde tankene.

Psychology Today skriver at det er lurere å være stille sammen enn å krangle, men det kan også være skadelig.

- Det kan være sunt å snakke ut. men hvis parforholdet har grunnleggende konflikter eller friksjon, kan både taushet og tale være høyrisikoadferd. Det er ofte bedre å snakke om ting, men kanskje må dere lære å snakke om det på en bedre måte, sier han.

Det å ta samme, vonde konflikt om igjen på samme måte for hundrede gang, gjør heller aldri noe godt.

- Men jeg tror aldri det er lurt å la være å snakke om det som skaper friksjon, da kan det bli mer og mer friksjon helt til det eksploderer, sier han.

VERDIEN AV TAUSHET: Par i terapi kan oppdage verdien av taushet og bli positivt overrasket over hva de får høre når de tar seg tid til å lytte. FOTO: NTB
VERDIEN AV TAUSHET: Par i terapi kan oppdage verdien av taushet og bli positivt overrasket over hva de får høre når de tar seg tid til å lytte. FOTO: NTB Vis mer

3 gode råd

Huseby sier om parforhold og stillhet at nærhet uten ord kan være uttrykk for trygghet og tilhørighet og bekrefte et spesielt fellesskap, men stillhet er ikke et mål i seg selv.

- For mange par er nettopp taushet og ignorering et stort problem, sier hun.

Om du tilegner deg dette, kan du komme langt:

1. Ha strategien «hold munn» på repertoaret.

2. Tren på å bli oppmerksom på når du snakker («on») og når du lytter («off»).

3. Foreta et bevisst valg i stedet for å handle på autopilot.

- Phillips har et poeng når hun hevder at kunnskap om når taushet er gull, er en undervurdert ferdighet i parforhold. Aktiv innsats over en periode på 3-4 uker kan utgjøre en vesentlig forskjell på kommunikasjon og samspill, og det er verdt et forsøk, sier hun.

Stillhet kan altså i noen tilfeller være den mektigste kommunikasjonen av alle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer