Kjønnssykdom:

Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om

Symptomene kan være svært like klamydia.

KJØNNSSYKDOM: Det antas at rundt 10 000 nordmenn smittes av Mycoplasma genitalium hvert år, men det er likevel ikke en kjønnssykdom som man rutinemessig testes for. FOTO: NTB Scanpix
KJØNNSSYKDOM: Det antas at rundt 10 000 nordmenn smittes av Mycoplasma genitalium hvert år, men det er likevel ikke en kjønnssykdom som man rutinemessig testes for. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du seksuelt aktiv anbefales det at du regelmessig tester deg for kjønnssykdommer, helst ved hvert partnerbytte. Klamydia og herpes er de kjønnssykdommene vi som regel frykter å ha fått når vi har vært uforsiktige i sengehalmen, men dette er slett ikke det eneste vi er utsatt for.

Det finnes også en kjønnssykdom som heter Mycoplasma genitalium – og den har du kanskje ikke hørt om før.

Det antas at rundt 10 000 nordmenn smittes av denne sykdommen hvert år, men det finnes foreløpig ingen offisielle tall på dette.

– Den nøyaktige forekomsten av denne er ikke kjent, men enkelte studier har vist at genital mykoplasmainfeksjon er omtrent halvparten så vanlig som klamydia, sier seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad til KK.no.

Genital mykoplasmainfeksjon kan minne om klamydia og har ganske like symptomer, og på samme måte som ved klamydia er det mange som ikke får symptomer og ikke merker at de er smittet.

– Det kan se ut til at M. genitalia i større grad gir symptomer enn ved klamydia, spesielt blant menn, forklarer hun.

LES OGSÅ: Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge

Uklart hvor farlig det er

Selv om Mycoplasma genitalium ble oppdaget allerede på 80-tallet er det fortsatt mye man ikke vet om denne kjønnssykdommen. Og siden det ikke vites så mye, er det heller ikke så lett å gi anbefalinger.

– Vi vet ikke så veldig mye om denne infeksjonen og hvilke konsekvenser den har, eller hvor viktig det er å få behandling. Dersom man ikke har symptomer så anbefaler vi heller ikke rutinemessig testing, men har man symptomer så er det en annen sak, sier Kløvstad.

LES OGSÅ: Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen

SYMPTOMER: Vanlige symptomer er økt eller endret utflod og svie ved vannlating. Men 40 til 75 prosent av de som er smittet vil ikke oppleve særlige symptomer. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
SYMPTOMER: Vanlige symptomer er økt eller endret utflod og svie ved vannlating. Men 40 til 75 prosent av de som er smittet vil ikke oppleve særlige symptomer. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer

En person som derimot sitter på mye kunnskap om Mycoplasma genitalium, er tidligere leder for Olafiaklinikken og Norges eneste professor i kjønnssykdommer, Harald Moi. Han er nå pensjonert professor emeritus, men fortsatt engasjert og aktiv, og har fulgt sykdommen i mange år.

I løpet av det siste halvannet året har han vært pådriver i jobben med å skrive europeisk evidensbasert retningslinje for diagnostikk og behandling av Mycoplasma genitalium.

– Nå er retningslinjene nettopp blitt ferdige og når dette publiseres vil det bli den offisielle «European Guideline» som skal brukes av leger over hele Europa, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Så raskt kan du bli smittet av klamydia

Både symptomer og ettervirkninger ligner klamydia

Mycoplasma genitalium er detektert i bare 1 til 3,3 prosent av menn og kvinner i den generelle befolkningen, men den kan være nesten like vanlig som klamydia hos pasienter med underlivsplager, og personer med flere partnere.

Den smitter på samme måte som andre kjønnssykdommer – ved seksuell kontakt, og kondom vil derfor kunne beskytte mot smitte. Det ser likevel ut til at infeksjonen smitter sjeldnere ved oralsex.

– Flere studier har vist en sammenheng mellom M. genitalium og betennelse i urinrøret (uretritt), betennelse i livmorhalsen (cervicitt), betennelse i livmorhulen (endometritt), og bekkeninfeksjon hos kvinner. Vanlige symptomer er økt eller endret utflod og svie ved vannlating. Men 40 til 75 prosent av de som er smittet vil ikke oppleve særlige symptomer, sier Moi.

BESKYTTELSE: Akkurat som med andre kjønnssykdommer smitter denne infeksjonen ved seksuell kontakt, og kondom vil derfor kunne beskytte mot smitte. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
BESKYTTELSE: Akkurat som med andre kjønnssykdommer smitter denne infeksjonen ved seksuell kontakt, og kondom vil derfor kunne beskytte mot smitte. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Hvis man får symptomer bør man sjekke seg for klamydia, men også for Mycoplasma genitalium og gonoré, hvis laboratoriet tilbyr det, legger han til.

Sykdommen kan behandles ved hjelp av antibiotika, men han påpeker at det er et problem at Mycoplasmabakterien har stor evne til å utvikle resistens, og det kan derfor trenges dyre antibiotika. Hvis man får påvist klamydia eller gonoré er behandlingen gratis for pasienten, men for behandling av Mycoplasma genitalium må pasienten betale selv.

Kan gi økt risiko for ufruktbarhet

Hvis man ikke får behandling kan man få underlivsplager, men infeksjonen kan også gå over av seg selv.

– Det er fortsatt ikke sikkert fastslått hvor hyppig langtidsskader av sykdommen forekommer – derimot er det oppdaget noen mulige sammenhenger. Studier har for eksempel vist at det kan være en sammenheng med denne kjønnssykdommen og en økt risiko for ufruktbarhet.

– M. genitalium er assosiert med for tidlig fødsel og spontanabort, men utbredelsen av M genitalium hos gravide kvinner i Europa er lav, og derfor er den relative betydningen av infeksjonen trolig liten for gravide, forklarer professoren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer