Kosebite

Derfor biter vi de vi er glad i

Fenomenet kalles for «søt aggresjon» og er helt normalt.

KOSEBITE: Å kosebite litt på kjæresten er slett ikke uvanlig, og dette kan riktignok ha en seksuell undertone, men hvorfor gjør vi det egentlig? FOTO: NTB Scanpix
KOSEBITE: Å kosebite litt på kjæresten er slett ikke uvanlig, og dette kan riktignok ha en seksuell undertone, men hvorfor gjør vi det egentlig? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Åh, du er jo bare så søt at du er til å spise opp». Dette er et uttrykk vi ofte hører, og som du kanskje også selv har sagt. For det er noe med søte barn og dyr som får oss til å ville klype dem i kinnet, klemme dem flate og småbite dem på tær og fingre, også kalt «cute aggression» - eller søt aggresjon på norsk da.

Også kjærestene våre får gjennomgå. Han er liksom bare så flott at du ikke kan noe for å bite ham litt lett i skulderen. Men hva er egentlig greia?

– Jeg tenker først og fremst på det at munn og lepper er en av de mest erogene sonene på kroppen. Derfor oppfattes det som veldig godt å kysse. Å berøre andre med lepper føles for de fleste ganske godt, sier sexologisk rådgiver Siv Gamnes til KK.no.

Men når det kommer til biting så tror hun det kan være det dyriske i oss som kommer frem.

– Et vanlig kyss kan jo fremkalle en god lykkefølelse, men legger man på biting så bikker det over til å bli noe litt rått og aggressivt, men på en god måte. Det kan jo tenke seg at det er et urinstinkt, sier hun og legger til:

– Barn går for eksempel gjennom en oral fase der de putter alt i munnen, og selv om dette er veldig uttalt i barneårene, tar man kanskje med seg litt av dette videre i livet. Man får jo mange inntrykk via munnen også.

LES OGSÅ: 3 søte videoer du bare MÅ se

SMAKE PÅ MOR: Barn går gjennom en oral fase der de putter alt i munnen, og kanskje tar man med seg litt av dette videre i livet. Foto: Shutterstock / Levichev Dmitry
SMAKE PÅ MOR: Barn går gjennom en oral fase der de putter alt i munnen, og kanskje tar man med seg litt av dette videre i livet. Foto: Shutterstock / Levichev Dmitry Vis mer

Søt stimuli gir «søt aggresjon»

Å kosebite litt på kjæresten er slett ikke uvanlig, og dette kan riktignok ha en seksuell undertone. Men trangen til å småbite, klemme og klype oppstår jo også når vi ser noe som er supersøtt. Som for eksempel en liten baby eller en bedårende liten kattunge. Men hvorfor reagerer vi egentlig slik?

To psykologistudenter ved Yale University i USA, Oriana Aragon og Rebecca Dyer, var spesielt interessert i å finne ut av nettopp dette, og valgte derfor å utføre et par studier der de brukte søt stimuli for å se om de kunne lokke frem disse reaksjonene.

Den første studien besto av 109 deltakere som måtte se gjennom en rekke bilder i tre ulike kategorier; morsom, nøytrale og søte. Deltakerne måtte så rangere hvert bilde etter «søthetsnivå», og dokumentere hvorvidt bildet fikk dem til å føle et tap av kontroll ved å velge utsagn som «jeg ønsker å klemme det hardt» eller «jeg takler det ikke».

Resultatene viste at bildene som ble merket som søte ga de høyeste reaksjonene på tap av kontroll.

I den andre studien ønsket de å finne ut om vi også kunne reagere med fysisk aggresjon, og ikke bare verbal. De 90 kvinner og menn som deltok måtte også kikke gjennom en bunke bilder slik deltakerne i den forrige studien, men denne gangen hadde de bobleplast i hendene.

Psykologene fant at de morsomme bildene fikk deltakerne til å sprette i gjennomsnitt 80 bobler, mens de nøytrale bildene resulterte i et gjennomsnitt på 100. De søte bildene utløst deltakerne til å sprette et gjennomsnitt på 120 bobler.

LES OGSÅ: Noe av det mest skadelige et barn kan utsettes for

EKSPERTEN: Sexologisk rådgiver Siv Gamnes. Foto: Privat
EKSPERTEN: Sexologisk rådgiver Siv Gamnes. Foto: Privat Vis mer

Kroppens måte å balansere ut følelsene på

Det kan altså se ut til at mild aggresjon er vår naturlige reaksjon på en overdose av søthet. Dette kalles «dimorphous expression» og er ikke et ukjent fenomen.

Forskerne sier det ikke er uvanlig for mennesker å føle et behov for å uttrykke det motsatte av hva man føler, når man opplever overveldende, sterke følelser.

Det er for eksempel derfor vi kan begynne å gråte når vi er lykkelige, eller begynne å le når vi er nervøse.

– Alle mennesker har ulike måter å uttrykke sine følelser på, og noen har for eksempel lettere for å bli rørt og ty til gledestårer. For noen er det lettere å utrykke seg slik, men selv om man ikke anser seg selv som en lettrørt person så kan man oppleve det, sier Gamnes.

Dette er altså noe vi alle kan oppleve fra tid til annen, og denne reaksjonen er altså kroppens måte å gjenopprette balansen i følelsene våre. Med andre ord trenger du ikke være redd for at du har blitt sprø, hvis du kjenner at du vil skvise den søte lille babyen med kjærlighet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer