<strong>BLIR IKKE VÅT UNDER SEX:</strong> Mange kvinner sliter med å bli våte under sex. Hva skyldes det egentlig?  Foto: Shutterstock / gpointstudio
BLIR IKKE VÅT UNDER SEX: Mange kvinner sliter med å bli våte under sex. Hva skyldes det egentlig? Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Sex

Derfor blir du ikke våt under sex

Det betyr ikke at det er noe galt med kroppen din.

Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med å bli våt under sex? Da er du ikke alene. Og det trenger ikke nødvendigvis bety at det er noe galt med deg. Ifølge ekspertene vi har snakket med har det ofte ingenting å gjøre med at det er noe galt med kroppen din -  de mener det hele sitter i hodet ditt. 

- Det handler ikke så mye om at kvinner har vanskeligheter med å bli våte, men at de har vanskeligheter med å opprettholde kåtheten. Når de ikke er kåte, blir de ikke våte, sier Anders Lindskog, som er spesialist i klinisk sexologi. 

Han mener det er et problem at man ikke tar seg tid til å bli ordentlig kåt, og da blir man som sagt heller ikke våt. 

- Mange kvinner føler at de har lyst på sex og at de er glade i kjæresten sin, men på grunn av stress, tidsmangel og krav blir de ikke kåte nok til å bli våte. Det er få som av medisinske årsaker ikke kan bli våte. 

Siv Gamnes, som er sexologisk rådgiver, er enig i det Lindskog sier: 

- For de fleste er ikke dette noe fysisk eller medisinsk problem - det handler om at man ikke tenner nok eller at man prøver å ha sex uten at man har særlig lyst til det. Det finnes riktignok andre årsaker også, men de fleste har lav tenning, sier hun. 

Lindskog legger til at mange kan kjenne på det som nesten er et press til å ha sex med partneren sin. 

- Man har kanskje en idé og en tanke om at man skal ha sex et visst antall ganger i uken for å ses på som vellykket, og man hører ikke på sin egen kropp, sier han. 

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt 

- Mange opplever smerter under sex 

Gamnes forteller videre at hun får relativt få henvendelser fra kvinner som konkret sier at de sliter med å bli våte, men heller fra mange som opplever smerter under sex. 

- At smertene skyldes at man har vanskeligheter med å bli våt, finner man først ut etterpå. Bevisstheten rundt dette tror jeg mange ikke har med én gang, men det dukker opp når vi begynner å nøste litt rundt hvorfor de har vondt.

Hun legger til at det også kan være fysiske og medisinske årsaker til tørrhet i skjeden - eksempelvis hormonell prevensjon, at man akkurat har vært gjennom en fødsel eller er i overgangsalderen. I tillegg finnes det noen sykdommer og medisiner som kan gi tørrhet i slimhinnene. 

Kjenner du imidlertid at du har lyst til å ha sex, men ikke blir våt, kan du benytte deg av et glidemiddel. 

- Hos noen sitter tenningen langt inne, og man trenger litt starthjelp. 

LES OGSÅ: Derfor bør du bruke glidemiddel

- Ikke ha sex hvis du ikke er tent

Gamnes sitt viktigste råd til kvinner er følgende: ikke ha sex hvis du ikke er tent. 

Er tenningen et problem, må man finne ut hvorfor man ikke tenner, eller hvorfor man ikke tenner på partneren. Man må gå noen runder med seg selv og finne ut hvor skoen trykker. 

Lindskog pleier å råde pasientene sine til å forsøke å finne ut om de klarer å bli våte på egenhånd når ikke partneren er til stede. 

- Det er relativt ofte at mange får til dette når de er alene, og det sier noe om at det kanskje heller handler om relasjonen til kjæresten og hvordan man kommuniserer rundt sex, sier han, og oppfordrer til å gå i tenkeboksen og tenke etter hvorfor ting ikke fungerer med kjæresten. 

- Relasjonen kan kanskje skrante, eller man kommuniserer dårlig. Noen opplever også at partneren liker ting man ikke liker selv, eller at man har seksuelle tanker og fantaserer man ikke klarer å anerkjenne. Når man har funnet ut av hva problemet er, kan man finne ut av veien videre avhengig av hva årsaken er. 

LES OGSÅ: Har han sluttet å ta initiativ til sex? 

Dra til gynekologen 

I tillegg til å tenke etter på egenhånd, råder Gamnes deg til å ta en tur til gynekologen. 

- Jeg pleier også å råde til å ta en gynekologisk undersøkelse for å finne ut om det eksempelvis kan være en soppinfeksjon i skjeden, noe som i hvert fall ikke gjør saken bedre. Ved å sjekke det ut hos lege, kan man finne ut om det er ubalanse eller kjønnssykdommer

Har du inntrykk av at kvinner snakker åpent om dette med hverandre? 

- Noen har lett for å fortelle om disse problemene, men for de fleste er det et nederlag fordi sex skal være positivt og føles godt. Er man ikke der, kan det å innrømme det være et problem, avslutter Gamnes. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer