Blir Ikke Våt

Derfor blir du ikke våt under sex

Kan i verste fall føre til smertefull sykdom.

BLIR IKKE VÅT: Mange kvinner sliter med å bli våt under sex.
BLIR IKKE VÅT: Mange kvinner sliter med å bli våt under sex. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av de mange som ikke blir fuktig nok i skjeden når du skal ha sex? Da er du ikke alene! Dette kan forårsakes av mange ulike faktorer, og trenger selvfølgelig ikke være farlig. Du kan også være tent uten å blir fuktig. Blant annet er skjede-tørrhet et vanlig fenomen blant kvinner i overgangsalder

- Det å bli våt nedentil er forårsaket av at slimhinnen blir blodfylt. Klitoris blir blodfylt og kroppen gjør seg klar for sex, forklarer sexolog og gestaltterapaut Bianca Schmidt.

Men det er én ting du skal være obs på, forklarer hun.

- Det er kjempeviktig at man ikke presser på og har sex hvis man ikke har lyst. Da er man ofte ikke våt nok og det kan faktisk føre til en relativt ny og ukjent sykdom som heter vestibulitt. Denne sykdommen er en smerte tilstand med en brennende svie ved skjedeinngangen. Vestibulitt rammer først og fremst unge kvinner, forklarer sexolog Bianca Schmidt.

- Det diagnosen øker i omfang, og det kan bli så smertefullt at man ikke klarer å ha sex. Sykdommen kan gå over av seg selv, men det kan ta mange år. Den kan forårsakes ved at kroppen av fått et smerteminne av vond eller sår sex, også reagerer kroppen på samme måte hver gang man skal penetreres, forklarer hun.

Det kan altså være farlig å ha sex hvis du ikke er våt nok, slår hun fast.

- Man kan faktisk utvikle denne sykdommen hvis man ikke er fuktig nok.

LES OGSÅ: Har du sex uten at du egentlig har lyst?

Slik forhindrer du skjedetørrhet

Fastlege Kari Lise Eidjar ved Legevakt Vest, advarer også mot sykdommen, men forklarer at skjedetørrhet også kan være et helt vanlig og ufarlig problem.

- Det er for eksempel veldig vanlig å oppleve skjedetørrhet når man er i overgangsalder eller når man ammer. Man kan oppleve at man har lyst på sex, men at kroppen ikke spiller på lag. Derfor anbefaler jeg alle gravide å kjøpe lubrikasjon, sier hun.

Selvsagt blir du sjeldent våt nedentil hvis du ikke har lyst på sex eller er opphisset. Men det kan være mange andre årsaker til at fukten uteblir, forklarer legen.

- Det kan være mange medisinske årsaker til at kvinner blir tørre. Det går an å få hudsykdommer eller slimhinnesykdommer, og det kan være veldig plagsomt. Det er flere typer av disse, og det arter seg for noen slik at det gir smerter og endret utflod. Ved enkelte sykdommer så vil man oppleve at man kan få en rosa-aktig utflod og det er ganske vanlig ved sopp-infeksjon for eksempel.

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Legens rådene for bedre underlivsmiljø

Det å føle at kroppen ikke reagerer som man ønsker, kan være vondt. Men heldigvis finnes det enkle løsninger.

- Kjøp lubrikasjon og ha det tilgjengelig hele tiden. Så lenge du kjøper en organisk og naturlig en som ikke forstyrrer miljøet der nede, så er det bare fint, forklarer Schmidt.

Eidjar vil hun gjerne oppfordre alle kvinner til å gå til legen hvis man merker at slimhinnene endrer seg.

- Merker man at ting endrer seg så gå til allmennlege. En erfaren allmennlege vil også se om vedkommende skal videresendes eller ikke. Det er sykdommer som kun sitter i skjeden også, og for noen av disse, er det viktig å komme i gang med behandling raskt, forklarer hun.

Her er legens råd:

  1. Sørg for at du drikker nok, så slimhinnene får nok fuktighet.
  2. Unngå å få soppinfeksjon, så langt det lar seg gjøre. Det får alle noen ganger og har ingenting med hygiene å gjøre.
  3. Sov naken. Da får underlivet puste.
  4. Vreng av deg fuktig treningstøy og annet så fort som mulig.
  5. Vask deg med pH-nøytral såpe en gang om dagen, og vær forsiktig. Skal man dusje senere den dagen så holder det at man bare vasker med lunkent vann. En god hudbarriere er viktig for god underlivshelse!
  6. Unngå truseinnlegg! Det skaper veldig veldig tette forhold i underlivet, så det fraråder man. Kjøp en hel haug med  bomullstruser og bytt ofte ved utflod.

 7. Ikke bruk tampong for ofte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer