Sjalusi

Derfor blir du sjalu

Sjalusien kan være verdt å lytte til, den kan nemlig fortelle noe om deg selv.

SJALUSI: Det handler ofte om en redsel for å miste den man er glad i, og dette behøver ikke alltid være negativt. Foto: Shutterstock / sivilla
SJALUSI: Det handler ofte om en redsel for å miste den man er glad i, og dette behøver ikke alltid være negativt. Foto: Shutterstock / sivilla Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert kjent på den lille følelsen som bobler opp inne i deg når en annen åpenbart flørter med kjæresten din. Kanskje føles det som det koker inne i deg eller kanskje føles det som et stikk i brystet – uansett hvordan det føles, så er det ganske så normalt. 

Sjalusi er en følelse vi alle kan kjenne på i større eller mindre grad, selv om vi kanskje ikke alltid synes det er så innmari kult å innrømme.

– Det å kjenne på følelsen av at andre kan fatte interesse for din partner kan være naturlige tanker som til tider vil kunne oppstå. Man kan kjenne et stikk av sjalusi, sier Ulla Aasland som sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn, til KK.no. 

Kjærlighet gjør oss tross alt sårbare, fordi vi åpner oss for et annet menneske og knytter oss til dem.

– Sjalusi kan handle om redsel for å miste den man er glad i til en annen, og dette trenger ikke å være skadelige tanker, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Er du avhengig av kjæresten?

VOND FØLELSE: Sjalusi er en følelse vi alle kan kjenne på i større eller mindre grad, selv om vi kanskje ikke alltid synes det er så innmari kult å innrømme. Foto: Shutterstock / g-stockstudio
VOND FØLELSE: Sjalusi er en følelse vi alle kan kjenne på i større eller mindre grad, selv om vi kanskje ikke alltid synes det er så innmari kult å innrømme. Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer

Kan være et tegn på dårlig selvfølelse

Hvorfor vi føler sjalusi, og hvor stor grad av sjalusi vi føler kan ifølge Aasland variere, og avhenge av en rekke faktorer. 

– Det kan for eksempel henge sammen med hvor trygg man er på seg selv, hvor trygg man er på seg selv sammen med partner, og hvor godt man kjenner partneren. Men det kan også komme an på dagsform og situasjon, forklarer hun. 

Også sexolog og gestaltterapeut Bianca Schmidt mener at det ligger mer bak. Er du lei deg så gjør det godt å gråte, og når noe oppleves urettferdig kan man reagere med å bli sint – dette er måter å bearbeide følelsene på. Og også sjalusien vi føler kan være verdt å lytte til. 

– Ingen følelser er i seg selv kun negative – og sjalusi er jo en følelse. Bak denne følelsen av sjalusi ligger det ofte en manglende selvfølelse, en redsel for å ikke være bra nok, sier hun til KK.no.

Hun påpeker at det handler mye om hvor stort volum følelsen har, og om den går ut over deg selv eller partneren din på noe vis.

Kjenner du ofte på sjalusi, eller at graden av sjalusi er stor, så er dette et budskap om at du må jobbe med din egen selvfølelse. Sjalusi kan derfor føles negativt, men samtidig ha en positiv effekt fordi den retter søkelyset på noe du må jobbe med, forklarer hun.

ET TEGN: Bak denne følelsen av sjalusi ligger det ofte en manglende selvfølelse, en redsel for å ikke være bra nok. Foto: Shutterstock / I wave
ET TEGN: Bak denne følelsen av sjalusi ligger det ofte en manglende selvfølelse, en redsel for å ikke være bra nok. Foto: Shutterstock / I wave Vis mer

Sjalusi må ikke alltid føles negativt

Vi har alle en venninne som hardnakket påstår at hun aldri blir sjalu, og er du som meg så har sikkert også du tenkt «ja, særlig». Når vi blir sjalu er det fort gjort å føle seg som et grusomt menneske, og ingen vil vel være grusomme?

– Sjalusi er en følelse vi skammer oss litt for å ha, og kanskje har vanskelig for å innrømme. Det er likevel ikke en følelse som utelukkende opptrer i forbindelse med kjærlighet, men også når andre får eller oppnår noe man selv har lyst på, sier Schmidt.

Når det er sagt er det også forskjell på folk, og noen føler derfor svært sjeldent på sjalusien. Så handler det selvsagt også om hva vi selv anser som sjalusi, for selv om det ofte er forbundet med noe negativt, så trenger det ikke alltid å føles negativt.

EKSPERT: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver, og driver privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat
EKSPERT: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver, og driver privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat Vis mer

– En liten dose av sjalusi kan være litt godt. For eksempel når andre kvinner finner kjæresten din attraktiv, så kan det føles litt godt å kjenne på det at han er bare din, og at det er deg han elsker, forklarer sexologen.

LES OGSÅ: Slik overlever du kjærlighetssorg

Ikke bra når sjalusien tar overhånd

Når det kommer til sjalusi så handler det ikke om «enten-eller». Aasland forteller at følelsen av sjalusi kan graderes, og det er først når sjalusien blir sykelig at den blir skadelig for forholdet.

– Ved sykelig sjalusi handler det om å føle seg tilsidesatt og muligens oppfatte andre menneskers kontakt med partner, som rivaliserende, sier hun og forklarer videre: 

Sykelig sjalusi er ødeleggende. Dette innebærer et ønske og behov om å kontrollere og følge opp partners kommunikasjon og handlinger sammen med andre. En sykelig sjalu partner vil til enhver tid være mistenksom og ha problemer med å stole på partner. 

Dette vil oppleves som vondt for begge parter i forholdet, og vil raskt kunne legge negative føringer for vekst i et forhold.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer