Dating:

Derfor blir vi forelsket i fremmede

Har du vært betatt av noen du ikke kjenner?

FORELSKET I EN FREMMED: Det er lett å forestille seg at personen er helt annerledes enn han egentlig er, og tilegne ham de egenskapene du ønsker i en partner, selv om det ikke stemmer med virkeligheten. FOTO: NTB
FORELSKET I EN FREMMED: Det er lett å forestille seg at personen er helt annerledes enn han egentlig er, og tilegne ham de egenskapene du ønsker i en partner, selv om det ikke stemmer med virkeligheten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid logisk hvem vi faller for. Det kan være alt fra den nye kollegaen din, den kjekke instruktøren på treningssenteret, mannen i baren eller broren til venninnen din.

Hodet og hjertet henger ikke alltid helt sammen, og noen ganger hender det også at vi utvikler romantiske følelser for noen vi ikke kjenner i det hele tatt. Kanskje en vi ser på bussen hver eneste dag, en vi følger i sosiale medier eller en vi ser på TV.

Hvem har vel ikke følt seg litt fascinert eller betatt av helten i en romantisk film, en morsom programleder eller ekstra kjekk skuespiller?

Det er fort gjort å dagdrømme, fantasere, forestille seg hvor fantastisk denne personen er og «forme» dem i hodet vårt. Men ofte kan fantasien være bedre enn virkeligheten ...

DAGDRØMMER: Mange drømmer om noe fantastisk som skal ta dem med storm, men så viser det seg at det bare er et helt vanlig menneske likevel.
DAGDRØMMER: Mange drømmer om noe fantastisk som skal ta dem med storm, men så viser det seg at det bare er et helt vanlig menneske likevel. Vis mer

Derfor forelsker du deg i fremmede

- Det er absolutt mulig å bli avstandsforelsket, enten det er noen du ser på film eller en du vet om i virkeligheten. Noen opplever for eksempel å bli stormende forelsket i en popstjerne. De kan dagdrømme seg bort i tanken om en fantastisk fremtid sammen.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

- Hvorfor oppstår slike følelser?

- Alle har behov for å forelskelse seg, det er en herlig følelse. Drømmen om en flott partner stikker dypt hos mange, sier han.

Noen ganger ser vi en person som minner oss om noen vi kjenner. En mann som minner om pappa, ekskjæresten eller bestekompisen i barndommen.

- Det kan være en assosiasjon til noen som har gitt oss godfølelser en gang, og vi er flinke til å hente tilbake godfølelser. Det kan skape trygghetsfølelse og gi en triggereffekt, der du føler deg forelsket i den personen, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Veldig mange velger en partner som ligner på en av foreldrene sine, for eksempel en mann som ligner på faren, som gir en følelse av trygghet.

GODFØLELSER: Noen ganger ser vi en person som minner oss om noen vi kjenner. Det kan være en assosiasjon til noen som har gitt oss godfølelser en gang.
GODFØLELSER: Noen ganger ser vi en person som minner oss om noen vi kjenner. Det kan være en assosiasjon til noen som har gitt oss godfølelser en gang. Vis mer

Vær realistisk

Du kan godt føle deg tiltrukket og betatt av en person selv om du ikke vet noe om vedkommende. Det er lett å forestille seg at personen er helt annerledes enn han egentlig er, og tilegne ham de egenskapene du ønsker i en partner, selv om det ikke stemmer med virkeligheten.

- Vær klar over at du kan bli skuffet over virkeligheten. Det kan hende du har sett for deg at personen er helt annerledes enn de egentlig er. Det som er pussig med en slik svermerisk forelskelse, er hvor stor forskjell det kan være mellom drøm og virkelighet. Mange drømmer om noe fantastisk som skal ta dem med storm, men så viser det seg at det bare er et helt vanlig menneske likevel, sier Løes Narum.

Selvfølgelig kan et tiltalende utseende være en av grunnene til at du faller for noen du ikke kjenner. Vi tiltrekkes og faller for personer vi synes er tiltrekkende, men ofte vil du kun lete etter de positive egenskapene.

- Når vi blir betatt, ser vi ofte kun likhetene. Vi påvirker hverandre, speiler hverandre og ser for oss at den vi er betatt av passer perfekt sammen med oss, forklarer Winther.

BETATT ETTER FÅ MINUTTER: Noen føler seg forelsket etter å ha snakket med noen i få minutter, selv om de ikke kjenner personen i det hele tatt.
BETATT ETTER FÅ MINUTTER: Noen føler seg forelsket etter å ha snakket med noen i få minutter, selv om de ikke kjenner personen i det hele tatt. Vis mer

- Grip sjansen

Det er flere faktorer som avgjør om du bør bør gjøre noe med en avstandsforelskelse eller la det forbli en herlig dagdrøm.

Hvis du for eksempel er forelsket i en filmstjerne, kan det være praktisk vanskelig å bli kjent med personen. Hvis det derimot er en person som du ser på jobb eller skole, kan du prøve å rigge det til slik at dere kommer i kontakt og blir kjent. Men prøv å ha realistiske forventninger.

Winther sier at hvis du er singel og tenker at personen du er forelsket i kunne vært en drømmematch, bør du gripe sjansen.

- Hvis det er mulig å få til en kontakt, er det ikke noe galt med det. Ta initiativ og grip sjansen, råder han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer