Parterapi

Derfor bør dere gå til en parterapeut tidlig i forholdet

- Du blir en relasjonsbygger istedenfor å bare håpe at det går bra

PARTERAPI TIDLIG: Det er spesielt en grunn til at par burde gå i parterapi tidlig i forholdet ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / Daxiao Productions
PARTERAPI TIDLIG: Det er spesielt en grunn til at par burde gå i parterapi tidlig i forholdet ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / Daxiao Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss forbinder parterapi med store problemer, men det er faktisk ikke slik at problemene må være så store for at du og partneren din burde gå til parterapi - ifølge ekspertene må det faktisk ikke være noen problemer der i det hele tatt. 

For parterapi er nemlig ikke bare terapi for å løs allerede oppståtte problmer, det er også en måte å forebygge at problemene oppstår i første omgang, noe vi er alt for dårlige til, forteller psykolog Eva Tryti til KK.no:

- Vi forebygger generelt for lite her i landet, og venter heller til problemene er store. Noe som er utrolig dumt for da bruker vi mye mer ressurser for å løse problemene, og ikke minst kan ting ha gått i stykker i mellomtiden. Det er nettopp derfor vi anbefaler å gå til parterapi tidlig i forholdet: for å forebygge at problemene blir store og at forholdet sprekker.

LES OGSÅ: - TV-serier er den nye parterapien

Tryti får støtte fra Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Hun forteller at å gå til parterapi tidlig er viktig nettopp for å forebygge at problemer oppstår og blir større enn nødvendig. 

- Ved å benytte dere av forebyggende parterapi vil dere tidlig kunne legge inn gode vaner i samlivet og få gode verktøy til å ta tak i ting når det kommer en vanskelig dag eller periode, sier Søyland og legger til:

- Du blir en relasjonsbygger istedenfor å bare håpe at det går bra. Noe som også kan gi deg fortrinn i din jobbhverdag, for det er relasjonsmesterne som oppnår de beste resultatene, enten det er i kjærlighet, familie eller jobb. Terapi handler egentlig bare om å komme i dialog – i dialog med deg selv og din partner.

- Kan være lurt å vurdere terapi når dere står ovenfor store livsendringer 

Men hvor tidlig er tidlig nok å gå i parterapi? Og er det noe som heter for tidlig? Ifølge ekspertene er det ingenting som heter for tidlig, men Tryti forteller at det ofte kan være vanskelig å gå til parterapi dersom man ikke har noen tydlige problemer. Man burde heller være føre var, se potensielle problemer og deretter eventuelt vurdere noen timer hos parterapeut.

- Det finnes ingen klare regler, men når det er store livsendringer for par, som nå skal vi kjøpe leilighet, nå skal vi gifte oss, lage barn eller vi er allerede gravide, så kan et være lurt å vurdere terapi. Når det er store endringer for par, vet vi mye om hva som kan bli vanskelig. Det vil være forebyggende å forberede seg på det som kommer og gå til terapi. Særlig når det kommer til barn, forteller Tryti og legger til:

- Er parkurs eller noen forebyggende timer kan gjøre det mye lettere etterpå. Å tak i problemene når de ikke er der eller når de fremdeles er små er det ofte løst så mye fortere, mens venter man blir problemene mye større og vanskeligere å løse. For ikke å glemme at det ofte også baller seg på andre ting.

LES OGSÅ: 9 måter lykkelige par «krangler» på

Også Søyland forteller at det ikke nødvendigvis finnes klare regler for når man burde dra i terapi, men anbefaler noen tommelfingerregler som kan være med å forebygge at problemene blir større - eller i verste fall et samlivsbrudd. 

- Parterapi handler om å få en mer positiv hverdag og samliv. Det å få inn gode vaner på et tidlig tidspunkt kan forebygge problemer, og man er også mer robust til å takle det som eventuelt måtte komme senere, sier Søyland og legger til:

- Akkurat som dere tar service på bilen selv om den går som en klokke, burde dere gå til terapi før problemene oppstår. Jeg anbefaler den første timen allerede mens begge ennå er forelsket, gjerne det første året dere er sammen. Jeg har ikke hørt om noen som har sagt at de startet for tidlig, men jeg har dessverre hørt svært mange si første time: Dette skulle vi gjort for lenge siden! Paradokset er at noen ikke ser det før det er for sent.

Men til tross for at mange ikke oppdager problemene før det er for sent, forteller Søyland at mye har endret seg når det kommer til pars tanker om terapi de siste årene, og at man har blitt flinke til å ta tak i problemene tidligere.

- I dag, etter å ha drevet privat praksis i 12 år, er mye endret. Nå kommer par på et tidligere tidspunkt, gjerne når de er forelsket. Det er nesten blitt trendy, og det positive er at man får tatt tak i utfordringer og eventuelle problem på et tidligere tidspunkt. Da er også prognosene langt bedre.

- Det betyr ikke at det er noe galt med dere dersom dere går i terapi 

Og det er kanskje ikke så rart at parterapi har blitt mer populært blant par, for det er tross alt ikke så ”kleint” som mange tror, ei er det nødvendigvis knyttet til store problemer, forteller ekspertene. Tvert i mot opplever de å få inn par i terapi som ikke ønsker hjelp til å løse problemer, men noe helt annet.

- Det betyr ikke at det er noe galt alvorlig galt med dere dersom dere oppsøker terapi. Selv om det ofte er et problem til stede, må de ikke nødvendigvis være store, sier Tryti og forteller:

- Jeg har par som kommer til meg og sier: Vi har det egentlig ganske bra, men vi vil ha det enda bedre!

LES OGSÅ: Slik får dere gnisten tilbake i forholdet

Hva ville du gjort med et pari i terapi, dersom de hadde kommet til deg tidlig i forholdet uten problemer?

Jeg hadde jobbet med hverdagslige rutiner, gjøremål og livshendelser, som potensielt kan skape problemer som blant annet arbeidsdeling. Det er så mange viktige ting å snakke om. «Alle småting» som man ikke nødvendigvis tenker på at kan bli store problemer, sier Tryti og legger til:

- Vi er så presset for tid i dag at det er så små marginer.

Tryti får støtte fra Søyland som også understreker viktigheten med å ikke se på terapi kun som en problemløser, men også som en forebygger og at mye av tidlig parterapi går på helt andre ting enn det folk flest ser for seg.

- Det oppstår ofte misforståelser i samlivet og de løses lettere når paret har en god og åpen dialog, noe man lærer i terapi. Paret vil også lære å mestre vanskelig følelser og det å bli mindre konfliktsky, en god prat om det vanskelige gir paradoksalt nok mer lidenskap og latter inn i forholdet, forklarer Søyland og legger til:

- Når par benytter seg av slike forebyggende tiltak blir de også flinkere å ta kontakt når noe klemmer,  de utsetter ikke praten i flere måneder og år.

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid i forholdet

Men dersom man ikke føler seg komfortabel med parterapi i starten, tipser ekspertene om at det også finnes andre tiltak som kan virke forebyggende, som bøker, spill og diverse kurs.

- I tillegg til terapi finnes det for eksempel forskjellige parkurs som går mye på kommunikasjon. Slike kurs er noe man aller helst ønsker par til å ta når de akkurat har blitt et seriøst par, nettopp fordi man vet at det virker forebyggende og at det kan bidra til et langvarig forhold, sier Tryti. 

- Hva går disse kursene ut på?

- Det er mye. På parkurs lærer man blant annet å krangle sivilisert, lytte ordentlig til hverandre, i det hele tatt til å kommunisere best mulig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer