Parforhold:

Derfor bør dere ikke være redd for å være kjedelige sammen

- Man kan se for seg en fremtid sammen når man ser at partneren også liker «hverdagsutgaven», og ikke bare den spennende kjæresten, sier parterapeut.

PARFORHOLD: Det er ikke antall fester og spennende feriereiser som styrker et forhold, å være kunne kjedelig sammen kan få forholdet til å vare. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Det er ikke antall fester og spennende feriereiser som styrker et forhold, å være kunne kjedelig sammen kan få forholdet til å vare. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Takk for invitasjonen, men jeg og kjæresten skal se film i kveld». Dette er en setning du kanskje gjerne vil si, men likevel kvier deg litt for. Du vil jo ikke at dere skal bli et sånt «kjedelig par» som tilbringer mesteparten av tiden hjemme på sofaen.

Men er dette egentlig så farlig? Det er vel ikke antall fester og spennende feriereiser som styrker et forhold, tross alt?

– Livet kan jo ikke bare være fart og moro hele tiden, det blir jo kjempeslitsomt. Og er det egentlig så kjedelig å sitte hjemme og slappe av, eller er det kanskje litt deilig i en ellers så travel hverdag? Sier Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.no.

Ja, så er dere kanskje ikke med på alt dere blir invitert til – og fra dine venners synspunkt kan det kanskje oppleves som traurig. Men husk at ingen vet hvordan dere egentlig har det når dere er alene.

– I en partner får man jo både en venn, samtalepartner og elsker. Det er en trygghet og forutsigbarhet i det som noen kanskje kan anse som kjedelig, men det betyr jo ikke at det er det. Det kan jo være at dere har hobbyer sammen og nyter hyggelige kvelder hjemme, uten at det er kjedelig for dere, forteller Gamnes.

LES OGSÅ: 4 måter du styrker forholdet ditt

HJEMMEMORO: Selv om dere liker rolige hjemmekvelder trenger det ikke bety at dere er et kjedelig par. Foto: Scanpix.
HJEMMEMORO: Selv om dere liker rolige hjemmekvelder trenger det ikke bety at dere er et kjedelig par. Foto: Scanpix. Vis mer

«Kjedelige» forhold varer lengre

– For i det hele tatt kunne skape spenning i parforholdet forutsetter det at vi også er «kjedelige» sammen, sier Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes, til KK.no.

Selv om du kanskje vil at både kjæresten din og vennene dine skal synes at du er spennende og interessant, så er det vel så viktig at man ikke gjør seg til noen man ikke er.

– Alle har vi jo noen kjedelige, eller skal vi si vanlige sider. Og det er først når vi tør å vise hvem vi egentlig er, og får aksept for det, at forelskelsen kan utvikle seg til kjærlighet – noe mer varig og trygt. Ingen liten gevinst, spør du meg, sier hun.

Skal du utvikle en relasjon må du altså tørre å vise hvem du er. Det gjelder også dine mer private sider som gjerne dine venner ville sukket over eller smilt overbærende av. Ifølge Søyland er det faktisk en ypperlig test for parforholdet.

– Det å føle seg komfortabel med kjæresten og en god serie hjemme i sofaen, og samtidig ha takket høflig nei til et par spennende venneinvitasjoner, kan faktisk være et kvalitetstegn med deg som kjæreste. Forutsatt at begge syns det er en god idé, forteller hun.

Og hun er ikke den eneste med den oppfatningen. Ifølge Mark Manson, forfatteren av boken «The subtle art of not giving a F*ck», bør et parforhold faktisk være «så kjedelig som mulig». Fordi det er de parene som trives sammen selv om de ikke gjør noe gøy, som har størst sjanse for å holde sammen over lang tid.

– For kjærlighet handler ikke først og frem om «på grunn av», men heller «på tross av». Når dere tør å vise og prioritere helt vanlige ting som for dere gir mening, får dere mer kvalitetstid sammen. Da får man også mer overskudd til å ta noen spontane og spennende initiativ en annen kveld, sier Søyland.

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare

KOS: En god film på sofaen med kjæresten kan være svært deilig i en travel hverdag. Foto: Scanpix.
KOS: En god film på sofaen med kjæresten kan være svært deilig i en travel hverdag. Foto: Scanpix. Vis mer

Snakk åpent om hva dere ønsker

Det er også naturlig at par kan endre seg etter hvert som tiden går, og hvis man plutselig føler at man savner noe i parforholdet, eller i livet dere lever, så må man tørre å si ifra.

– Husk det er også kjærlighet å si at du kjeder deg – å være ærlig og åpen er viktig for følelsene istedenfor å bare late som. Har dere en åpen dialog er det imidlertid bare sunt for forholdet, påpeker Søyland.

Hvis det hele tiden må skje noe superspennende vil man til slutt kunne bli ganske sliten og lei. Men husk at det å ha litt alenetid uten kjæresten også kan være bra for forholdet. Det viktigste er at dere er ærlige med hverandre.

– Så lenge en tør å si fra om det blir for mye «bare vi to kvelder hjemme» vil jeg absolutt utfra mine kliniske erfaringer fra terapirommet, tro at det er en god resept for å få forhold til å vare, forteller hun.

I dag har vi så mange krav og forventninger på oss – også i parforholdet, at det er befriende å bare logge av og være god nok som en er.

– Dere som par vil bli tryggere på hverandre og komme hverandre nærmere. Og man kan se for seg en fremtid sammen når man ser at partneren også liker «hverdagsutgaven», og ikke bare den spennende kjæresten, forklarer hun.

LES OGSÅ: Er du og kjæresten rake motsetninger?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer