Orgasme:

Derfor bør dere prøve «edging»

Ja, det å holde igjen orgasmen kan gjøre den enda bedre!

BEDRE OG KRAFTIGERE ORGASMER: - Edging er en flott måte å få bedre kontroll på orgasmen, eller å oppnå kraftigere orgasmer, sier ekspert. FOTO: NTB
BEDRE OG KRAFTIGERE ORGASMER: - Edging er en flott måte å få bedre kontroll på orgasmen, eller å oppnå kraftigere orgasmer, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det å «holde igjen» en orgasme høres kanskje rart ut - spesielt for de som sliter med å få orgasme i det hele tatt - for hvorfor i all verden skal vi stoppe den når den først er på vei?

Fordi det kan gjøre både orgasmen og sexen enda bedre, skal vi tro ekspertene vi har snakket med.

Det å stoppe orgasmen rett før klimaks - også kjent som «edging» - kan faktisk gjøre at vi blir mer kjent med egen nytelse, gjøre sexlivet mer spennende og skape enda mer nærhet mellom oss og partner. Eller bare gjøre «solosexen» mer spennende!

Både kvinner og menn kan ha nytte av edging, og det kan gjøres både med partner og alene. Her får du ekspertenes aller beste tips!

Stopp rett før «point of no return»

Hvis du er helt ukjent med begrepet «edging», får du en innføring her:

- Edging er å balansere på kanten av orgasmestupet. Når orgasmen bygger seg opp, og før man når toppen, stopper man opp og holder igjen, forklarer sexolog og parterpaut Tone Haldorsen til KK.

SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

Når orgasmefølelsen har begynt å synke igjen, bygger man seg opp igjen og vipper nok en gang på kanten - uten å tippe over:

- Dette kan man gjøre flere ganger etter hverandre, til man til slutt velger å tippe over orgasmetoppen. Målet med edging er å stoppe før man når «point of no return».

«Point of no return» kjenner du nok igjen - når orgasmen når høyden og rett og slett «tar over» kroppen. Det kan være litt vanskelig å vite nøyaktig når du skal stoppe, og det krever kanskje noen forsøk før du får det til.

Sexolog og pressesjef for Nytelse.no, Maria K. Ebbestad, anbefaler også edging - både som en pirrende måte å ha sex med sin partner på, men også en måte å lære seg å holde lenger før orgasme - dette er spesielt fint for de som sliter med å komme for tidlig.

- I parlek er dette en fin måte å bli bedre kjent med sin partners kropp. Hva er det som faktisk må til for å oppnå orgasme?

BEDRE ORGASME: - Når dere bygger opp på denne måten vil suget etter orgasme føles enda større og når man endelig får orgasme kan den føles mye kraftigere, sier ekspert. FOTO: NTB
BEDRE ORGASME: - Når dere bygger opp på denne måten vil suget etter orgasme føles enda større og når man endelig får orgasme kan den føles mye kraftigere, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Gjør at vi nyter mer

Både menn og kvinner kan ha glede av edging. For menn er det en fin måte å kontrollere ejakulasjon på.

Også Haldorsen påpeker at dette kan være nyttig for de som føler at de kommer for tidlig, men edging kan også brukes av de som bare ønsker å forlenge nytelsen.

Og fordelen for damene? Det er rett og slett en deilig måte å oppnå kraftige og dype orgasmer - og også sprutorgasmer.

Ikke minst kan edging hjelpe oss med å bli kjent med vår egen nytelse og våre egne orgasmer, forklarer Haldorsen.

- Mange haster mot målet, når de burde roe ned og nyte mer.

SEXOLOG: Maria K. Ebbestad. FOTO: Nytelse.no
SEXOLOG: Maria K. Ebbestad. FOTO: Nytelse.no Vis mer

Begge sexologene forteller at edging er en seanse som gjør at dere blir kjent med hverandre på et dypere nivå. Det å stoppe opp og la orgasmen roe seg ned før den når toppen, gir gode muligheter for større intimitet og nærhet mellom partene, eller til seg selv, forklarer Haldorsen.

For eksempel kan man ha sex til man nærmer seg «point of no return» - for så å gjøre noe helt annet; massasje, oralsex, kysse eller kose, tipser Ebbestad.

Dette kan også gi kvinnen bedre tid til å få orgasme, påpeker Haldorsen:

- Med edging kan vi se at orgasmegapet lukker seg litt mellom menn og kvinner, om mannen greier å forlenge sin egen nytelse og dermed gi kvinnen en sjanse til å komme, sier hun.

Og ja, du kan absolutt gjøre dette alene!

- Alene er dette en utmerket måte å bli kjent med egne triggerpunkter og erogene soner. Bruk det gjerne i onani eller ved bruk av sexleketøy, tipser Ebbestad.

Tips fra sexologene

Er du fristet til å prøve? Sexologene har mange råd!

- Bare hopp i det hvis du er alene. Om du er med partner, så snakk om det først. Fortell at du vil bli bedre kjent med din partners og din egen kropp, sier Ebbestad,

Hun tipser: Bruk gjerne et sexleketøy på partneren din og se hvordan kroppen reagerer når du stopper før orgasmen.

- Når dere bygger opp på denne måten vil suget etter orgasme føles enda større, og når man endelig får orgasme kan den føles mye kraftigere.

MER NÆRHET: Edging er en seanse som vil føre dere nærmere hverandre og gjøre at dere blir kjent med hverandre på et dypere nivå, forteller sexolog. FOTO: NTB
MER NÆRHET: Edging er en seanse som vil føre dere nærmere hverandre og gjøre at dere blir kjent med hverandre på et dypere nivå, forteller sexolog. FOTO: NTB Vis mer

Haldorsen anbefaler at du eller dere bruker god tid. Ønsker du å gjøre det sammen med en partner, kan det være lurt å trene på egenhånd først for å bli kjent med kroppen og orgasmen din, råder hun.

Her er Haldorsens beste tips til nybegynnere:

  • Det er ikke sikkert det går de første gangene, fordi man vet ikke helt når «point of no return» er. Øvelse gjør mester!
  • Snakk sammen om hvordan det oppleves.
  • Bruker man lang tid til noe seksuelt, er glidemiddel et godt hjelpemiddel. Ting kan plutselig føles tørt.
  • Edging kan gjøres på mange måter, enten ved onani, samleie, fingring, vaginalsex, oralsex og med eller uten leketøy. Lek dere frem, enten alene eller sammen.
  • Edging og pusteteknikker er en deilig kombinasjon! Her er det mange muligheter.

Lykke til!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer