Å ta og sende nakenbilder, såkalt sexting, blir stadig mer vanlig. Mange tar bilder som en del av forspillet før sex, og det er ikke uvanlig å tenne på å bli tatt bilde av naken. Problemet er at bilder som er ment til privat bruk, noen ganger kan spres i rekordfart etter et brudd eller en vond krangel.
- Vi får rundt 500 henvendelser i året som handler om uønskede bilder som er spredt på nett. Rundt 70 prosent av disse er nakenbilder, sier Hans Marius Tessem, som er leder for slettmeg.no, en rådgivningstjeneste for de som føler seg krenket på nett.
Han forteller at alle som henvender seg til dem opplever situasjonen som krenkende og vanskelig.
- Det kan oppleves like vondt som et overgrep, og mange føler på skam og maktesløshet. Man skal ikke undervurdere hvilken betydning dette har for personene som opplever det, og ofte har de en frykt for at bildene skal dukke opp igjen og igjen.
Tessem har vært i kontakt med mange fortvilte mennesker som har opplevd dette, og forteller om et eksempel som han husker ekstra godt. Saken handlet om ei ung jente som ble presset for penger på grunn av et nakenbilde som hadde havnet i feil hender.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger