Slitasje på samliv:

Derfor bør du ha en «affære» med ektefellen din

Når et par føler at det ikke er mer å hente i et langt forhold, har terapeutene disse rådene.

SJEKKER OPP KONA I EN BAR: For noen er det spennende å spille rollespill, for eksempel at dere sjekker opp hverandre og flørter i en bar, selv om dere er gift. FOTO: NTB
SJEKKER OPP KONA I EN BAR: For noen er det spennende å spille rollespill, for eksempel at dere sjekker opp hverandre og flørter i en bar, selv om dere er gift. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alle langvarige parforhold vil miste noe av gnisten og spenningen over tid. Hverdagsrutiner, stress og forpliktelser gjør at mange glemmer å pleie parforholdet og relasjonen.

Etter mange år med barn og lite tid til hverandre, er det ikke uvanlig å gå i vennefella. Dere samarbeider godt, er glad i hverandre og trives sammen, men kjærestefølelsene er borte.

Hvis du vil redde ekteskapet er kanskje et godt tips å gjøre noe annerledes enn det dere pleier, for eksempel å ha en «affære» med ektefellen din. Stjålne øyeblikk sammen, for eksempel en tur i parken eller en sen matbit, kan være nyttige.

For å vekke interesse og romantikk igjen, må dere våge å tenke tilbake til tiden da dere møttes. Jakten, den uttrykte interessen, hemmelighetene, de stjålne øyeblikkene, kjærligheten, den kreative kommunikasjonen, fantasien, forventningen og ønsket om å være nære hverandre.

Å ha en affære med ektefellen din er en motgift til tendensen om å ta hverandre for gitt, og behovet for å prioritere barna, jobbene, huset og penger fremfor forholdet.

Men hvordan kan du ha en affære med ektefellen eller samboeren din? Hvordan kan du tilføre mer lidenskap og romantikk i forholdet?

SUNT ROLLESPILL: Å spille rollespill og møte ektefellen ute på bar for å late som det er første date eller sjekke hverandre opp, er kjempegøy og sunt hvis dere får det til. FOTO: NTB
SUNT ROLLESPILL: Å spille rollespill og møte ektefellen ute på bar for å late som det er første date eller sjekke hverandre opp, er kjempegøy og sunt hvis dere får det til. FOTO: NTB Vis mer

Et klassisk godt råd

- Å ha en «affære» med ektefellen er et klassisk godt råd for å skape ny gnist i parforholdet. Det handler om å prøve å bryte rutiner og se om man kan bli mer nysgjerrig på hverandre.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

Mange par havner i faste rutiner og da er det en fare for at noe av spenningen forsvinner. Ofte føler par at de har gjort det meste som kan gjøres og sagt alt som er å si.

- Rollespill og det å ha en affære med hverandre er en spesielt god idé hvis begge liker tanken, men det kan være vanskelig å få til. Det er ikke alle som er fortrolig med å spille rollespill og å møte ektefellen ute på bar for å late som det er første date eller sjekke opp hverandre. Det er kjempegøy og sunt hvis dere får det til, men det krever litt mot og innsatsvilje, forklarer Løes Narum.

- Så hvor starter man?

- Først må du få med partneren din på det, men jeg vil anslå at bare en fjerdedel får partneren med på noe slik, sier han.

Om du ikke får med partneren din, spill rollespill selv.

- Partneren din behøver ikke vite at det er det som skjer. Gjør noe som ikke er vanlig for deg, og partneren din vil oppfatte at det skjer noe nytt som kan trigge nysgjerrighet og interesse, sier han.

For eksempel kan du forføre partneren din på en ny måte: Kle deg i noe fint eller sørg for barnevakt og bare møt opp naken i stua.

Løes Narum sier at et rollespill som involverer begge er helt supert, men uansett vil bare det å finne på noe nytt for å vekke gnisten være mulig å få til.

TA INITIATIV: Kle deg i noe fint eller sørg for barnevakt og bare møt opp naken i stua, råder eksperten. FOTO: NTB
TA INITIATIV: Kle deg i noe fint eller sørg for barnevakt og bare møt opp naken i stua, råder eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Gi håp om bedre tider

Å ha en affære med sin egen partner handler om å gi håp om bedre tider, og bli sett, hørt og forstått.

- Dere kan lokke frem spennende øyeblikk selv med barn i huset, travle jobber eller andre faktorer som har bremset lidenskapen. Åpne opp og gi større rom til nysgjerrighet og det naturlige, kanskje kjenner du ikke partneren din så godt som du tror.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Det kommer ikke alltid like naturlig, men med enkle grep kan dere lokke frem en varmere årstid i ekteskapet.

Kanskje tenker du at det ikke er mer å hente eller at dere har vokst fra hverandre, men er du nå helt sikker på det? Et lite eventyr kan vekke en emosjonelt sovende relasjon.

- Jeg ser det hele tiden i terapirommet, par har ofte større potensiale enn de selv tror. Når paret har kommet til det jeg kaller ««Er dette alt-punktet», nytter det ikke med mer av det samme. De trenger en endring for å se om det er et uforløst potensiale, sier Søyland.

FORFØR DIN KJÆRE: JJobb, barn, hus og plikter gjør at parforholdet faller på prioriteringslisten etter hvert som årene går, inntil du forfører din kjære igjen... FOTO: NTB
FORFØR DIN KJÆRE: JJobb, barn, hus og plikter gjør at parforholdet faller på prioriteringslisten etter hvert som årene går, inntil du forfører din kjære igjen... FOTO: NTB Vis mer

Ha et eventyr sammen

Kanskje går begge og lengter etter at det skal skje noe magisk, uten at noe skjer.

Det er så mye som stjeler lidenskapen og leken i et forhold. Jobb, barn, hus og plikter gjør at parforholdet faller på prioriteringslisten etter hvert som årene går, inntil du forfører din kjære igjen...

- Å ha en affære med hverandre er et lite eventyr som er sunt og som kan friste til flere eventyr sammen med den du tror du kjenner inn og ut som din egen bukselomme, sier Søyland.

Det handler om å skape noe «forbudt» og spennende med din livspartner, noe nytt og impulsivt som gjør at du kjenner at du lever igjen. Det handler om å se hverandre med et nytt blikk, å flørte og by på seg selv. Det handler om å skape stjålne øyeblikk som gir deg masse ny energi, lek, latter og lidenskap i hverdagen.

STJÅLNE ØYEBLIKK: En affære med partneren din handler om å skape stjålne øyeblikk som gir deg masse ny energi, lek, latter og lidenskap i hverdagen. FOTO: NTB
STJÅLNE ØYEBLIKK: En affære med partneren din handler om å skape stjålne øyeblikk som gir deg masse ny energi, lek, latter og lidenskap i hverdagen. FOTO: NTB Vis mer

5 tips for mer lidenskap i forholdet

Søyland kommer med følgende tips for å få mer lidenskap i en etablert relasjon:

1. Ha åpne samtaler
Se etter hvordan du stenger av dialogen, alle har noen mønstre som hindrer nærhet. Hvis du endrer måten du kommuniserer på vil også det etablerte forholdet våkne mer til liv og du vil kjenne at du «lever».

2. Lytt!
I stedet for å komme med det riktige svaret, lytt.

Ikke avfei din partner, men oppmuntre med åpne spørsmål slik at dere faktisk blir kjent på en ærligere måte, ikke bare på overflaten. Følelser er heller ikke farlig.

3. Prat sammen om alt som er gøy, som dere ønsker å bruke mer tid på.
Hva må da lenger ned på prioriteringslisten?

4. Gi hverandre et skreddersydd flørtekurs.
Du vet jo hva du trenger!

5. Spontanitet, tillit og flørt er som oksygen.
«Jeg trodde at ekteskapet skulle være sånn». Nei, ekteskap trenger ikke være verken kjedelig, bare rutiner eller en lang utholdenhetsprøve.

Det er dere to som avgjør hva dere får ut av dagen i dag. Gjør noe spontant. Overrask din kjære!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer