Dating:

Derfor bør du ikke invitere til kaffe på første date

Dating-ekspert Ane Hagen, mener dette er den beste «første daten» vi kan dra på!

KAFFE-DATE: - En kaffe-date har en tendens til å bli veldig seriøst. Vi tenker at det er uformelt og en kjapp måte å kjenne på kjemi, men sannheten er at det ofte blir det motsatte, sier ekspert. FOTO: NTB
KAFFE-DATE: - En kaffe-date har en tendens til å bli veldig seriøst. Vi tenker at det er uformelt og en kjapp måte å kjenne på kjemi, men sannheten er at det ofte blir det motsatte, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

En klassisk «første date» er gjerne en tur på kafé eller en pub, der man blir kjent med personen over noe godt å drikke. Men vi kan vel være enige om at dette ofte er ganske kleint?

Det er jo ikke akkurat avslappende å sitte ansikt til ansikt og stille hverandre de obligatoriske spørsmålene: «Hva driver du med på fritiden, da? Har du noen søsken?» Ja, nesten som et litt uhøytidelig jobbintervju. I tillegg er mange nervøse under første date, og den stive stemningen gjør vel ikke akkurat nervene noe særlig bedre...

Og skal vi tro matchmaker og dating-ekspert Ane Hagen, bør vi unngå nettopp en slik «første date».

- En kaffe-date har en tendens til å bli veldig seriøst. Vi tenker at det er uformelt og en kjapp måte å kjenne på kjemi, men sannheten er at det ofte blir det motsatte. Det er veldig lett at det kjennes ut som et intervju, og det er ikke bra, sier Ane Hagen til KK.

Hagen pleier å si til sine kunder at hun jobber for å fjerne oss fra «nettdating-måten» å treffe en partner på, og få det hele tilbake til slik det var før internett kom.

- Da man traff hverandre gjennom felles venner, på en fest eller via jobben. Det å bygge opp under den avslappende væremåten som vi nordmenn passer bedre til enn den amerikanske kaffedate-metoden.

Beste første date

Så hva mener matchmakeren er den aller beste «første daten» vi kan dra på?

- Den beste daten er i mine øyne en date hvor man er sammen med andre.

Styr altså også unna de andre klassikerne - «kino-date» og «tur i parken» - Hagen mener du heller bør ta med daten din på en sosial begivenhet, i selskap med venner av deg eller venner av daten din.

- Det kan være en konsert hvor man møtes for en øl sammen med de andre først, en utstilling eller noe annet sosialt. På den måten blir fokuset å hilse på de andre og heller svare på spørsmål fra dem om hva man driver med, slik at man slipper jobbintervju-følelsen.

SOSIAL DATE: - Den beste daten er i mine øyne en date hvor man er sammen med andre, sier matchmaker Ane Hagen.
SOSIAL DATE: - Den beste daten er i mine øyne en date hvor man er sammen med andre, sier matchmaker Ane Hagen. Vis mer

Dette kan skape en mer avslappet atmosfære, og ikke minst kan du se personen i et helt annet lys enn du ville gjort på en kaffe-date:

- Det viktigste av alt er at man får se hvordan den andre oppfører seg sammen med andre mennesker - noe som svekker eller styrker tiltrekningen hos oss.

Disse temaene bør dere prate om på første date

Uansett hva slags date du velger å dra på, kan det hende at nerver eller klein stemning gjør det vanskelig å finne gode samtaleemner.

For hvor viktig er det egentlig å stille de «riktige» spørsmålene på første date? Hva mener ekspertene vi bør snakke om, og hva bør vi styre unna?

Sexolog og parterapeut Tone Haldorsen har noen gode råd. Først og fremst handler det om hva du vil ha ut av daten, mener hun:

- Dating er vanskelig, og det er også litt aldersstyrt hva man bør snakke om og ikke. Er man veldig ung, har man kanskje mindre seriøse planer med en date enn om man er eldre. Her må man føle på selv hvor viktig det er å finne en partner, og om man dater seriøst eller bare nyter å kunne sjekke farvannet, sier hun til KK.

Her er Haldorsens 5 tips til hva du bør tenke over:

SEXOLOG: Tone Haldorsen.
SEXOLOG: Tone Haldorsen. Vis mer

1. Vær åpen og tydelig

Haldorsen råder deg til å være åpen og tydelig på hvilke verdier du har, og hva målet med dating er for deg.

- Er du ute etter kjæreste, sexpartner, monogami, polyamori, flørt? Hva er det du ser etter, og hvilke type forhold ønsker du?

2. Snakk om interesser

Kartlegg om dine viktigste interesser matcher med daten din. Dette er lurt å gjøre på første og andre date, mener sexologen.

- Elsker du å lese bøker? Da kan det være lurt å finne ut om daten liker det også. Hva med risikosport vs. rolige ferier? Er trening og kosthold viktig for deg å dele med en fremtidig kjæreste?

3. Still åpne spørsmål

- Ja/nei-spørsmål blir kjedelig rimelig fort, så åpne spørsmål som gir rom for oppfølgingsspørsmål er absolutt det beste.

4. Vær åpen om seksuell livsstil, dersom det er viktig for deg

Har du noen fetisjer eller en seksuell levestil som er viktig for deg at en partner deler, kan dette være lurt å ta opp ganske tidlig i datingforløpet, råder Haldorsen.

- For eksempel om du er aktiv i BDSM-miljøet, swingersmiljøet eller annet. Mange dropper å dele den delen om seg selv, og ender opp med å måtte leve på akkord med seg selv i et forhold.

5. Vær åpen om drømmer og verdier

Haldorsen understreker at for å vite om du vil ha en date til, er det viktig å kjenne på om dere har nok felles til å bygge et forhold videre.

- Dette vet man gjerne ikke før mellom tredje og femte date, så å være så åpen og ærlig om drømmer, behov, verdier og interesser er viktig fra start. Et trygt grunnlag er alltid et godt grunnlag.

SOSIAL DATE: Når du møter daten din sammen med andre er, slipper du jobbintervju-følelsen. FOTO: NTB
SOSIAL DATE: Når du møter daten din sammen med andre er, slipper du jobbintervju-følelsen. FOTO: NTB Vis mer

Noen ting bør du klargjøre allerede før daten

I dag er det mange som møter potensielle partnere på datingapper- og nettsider. Hvis det er tilfellet for deg, bør du sortere godt allerede før du drar på daten, mener Ane Hagen.

- Da mener jeg ikke at dere skal skrive med hverandre i det lange og breie, men at du skal få svar på de tingene som er viktig for deg før dere avtaler å treffes, sier hun.

Spørsmålene kan være mange:

Vil dere ha barn? Vil dere bo på samme plass? Har dere begge klart for dere hva dere ønsker for fremtiden eller er det noe dere kan finne ut av sammen? Hvor mye alene tid eller sosial tid trenger dere? Hvor viktig er det med rutiner og ikke? Hva slags økonomisk ståsted har man med tanke på utgifter og hva man bruker penger på?

Hvor viktig det er med rutiner, hva slags økonomisk ståsted man har og hvor viktig venner og familie er - alt dette er viktig å vite, understreker Hagen: Det er disse tingene som tross alt avgjør hvordan det eventuelt blir å leve sammen.

Styr unna dette

Nå er du forhåpentligvis litt klokere på hva som er gode temaer å ta opp før og under en date. Men vi rydder også bort noen fallgruver - det er nemlig noen ting du ikke bør snakke om på første date.

Haldorsen tror det er lurt å ikke ta opp spesielt vonde temaer ved første møte. Har du vonde traumer som sitter dypt i deg, kan det hende det er lurt å vente med å fortelle om det til du er blitt bedre kjent med personen.

- Det er forskjell på å dele om livet ditt på første date, og på å skulle åpne alle vonde sår. Det kan også bli voldsomt for daten å ta stilling til. Traumer og lignende kan være lurt å vente med til du vet det blir dere, og til det er bygget opp en tillit dere imellom.

Men det er også flere «lettere» temaer du bør unngå, selv om det kan kjennes uskyldig for deg å snakke om. Haldorsen trekker spesielt frem snakk om ekskjærester og tidligere sexpartnere:

- Det er viktig å snakke om sex etter hvert, men man trenger ikke dra inn vonde forhold, brudd og sexopplevelser på første date. Det kan også være lurt å styre unna samtaler om kjærlighetssorg over eksen og lignende.

Hun avslutter:

- Sexistiske emner er også en god idé å styre unna. Å vise respekt og folkeskikk er regel nummer én på alle dater.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer