Parforhold:

Derfor bør du sette av fire timer i uken til forholdet ditt

- Om du ikke greier dette, er du da i et forhold eller er du i et vennskap?

PRIORITER PARFORHOLDET: - Hvis dere har barn er tid sammen som par definitivt den fineste gaven dere kan gi barna, sier parterapeuten. FOTO: NTB
PRIORITER PARFORHOLDET: - Hvis dere har barn er tid sammen som par definitivt den fineste gaven dere kan gi barna, sier parterapeuten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Veldig mange av oss fanges av tidsklemma med jobb, trening, barn, venner, familie, husarbeid og andre forpliktelser. Da er det lett å nedprioritere noe av det aller viktigste du har, nemlig parforholdet ditt.

I starten går det som regel av seg selv, men over tid må de aller fleste par jobbe for å ha det bra sammen, prioritere hverandre, inngå kompromiss og lære å leve sammen.

Høres det ut som mye jobb? Det trenger ikke være så tidkrevende som det kanskje virker. Å prioritere forholdet ditt i kun 4 timer i uken kan gi veldig store fordeler. Det kan gjøre at forholdet føles nytt, interessant, utfordrende og spennende.

Å ha dedikert tid til å snakke med partneren din kan forbedre kommunikasjonen og gjøre at små problemer forblir små, nettopp fordi de blir tatt tak i på et tidlig stadie.

Det er 168 timer i en uke, og forholdet ditt fortjener minst fire av dem, skriver Psychology today, som kaller det «The 4-Hour Relationship». Du står fritt til å dele opp de fire timene på den måten som fungerer best for deg.

VELG HVERANDRE: - Bruk tid på hverandre, bli kjent med hverandre kontinuerlig og å ta aktive valg om å velge hverandre som partnere, råder eksperten.
VELG HVERANDRE: - Bruk tid på hverandre, bli kjent med hverandre kontinuerlig og å ta aktive valg om å velge hverandre som partnere, råder eksperten. Vis mer

Hverdagen tar knekken på mange forhold

- Om du ikke greier å sette av minst fire timer i uken til forholdet, er du da i et forhold eller er du i et vennskap? Hverdagen tar knekken på mange parforhold, og hovedgrunnen er dårlig kommunikasjon. Det er også lett å skylde på barn, jobb og aktiviteter, men å prioritere parforholdet er et valg du må ta.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Det er også viktig å sette av tid til egentid, og her må særlig kvinner bli flinkere.

- Kvinner jobber generelt mange flere gratistimer enn menn og blir derfor fortere utbrent. Om dere blir flinkere til å fordele gratisarbeidet i hverdagen, som husarbeid, matlaging, besøke eldre familiemedlemmer, hente og levere i barnehage og skole, handle og lignende, vil begge ha overskudd til parforholdet hver dag, forklarer hun.

Å kunne sette av tid til parforholdet handler derfor mye om likeverd i forholdet.

- Bruk tid på hverandre, bli kjent med hverandre kontinuerlig og å ta aktive valg om å velge hverandre som partnere, råder hun.

BLI KJENT PÅ NYTT: - Hver dag våkner du som en ny person med nye erfaringer, ny kunnskap og nye inntrykk. Derfor må dere som par bruke tid på å bli kjent med hverandre på nytt gjennom hele forholdet, forklarer Haldorsen.
BLI KJENT PÅ NYTT: - Hver dag våkner du som en ny person med nye erfaringer, ny kunnskap og nye inntrykk. Derfor må dere som par bruke tid på å bli kjent med hverandre på nytt gjennom hele forholdet, forklarer Haldorsen. Vis mer

Forebygger problemer

- Å pleie forholdet minst fire timer i uken vil kunne forebygge at problemer eskalerer, og det forebygger også samlivskriser og samlivsbrudd. Det er altså ingen liten gevinst. Det styrker relasjonen og gjør hverdagen og samlivet mer lystbetont.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

I et etablert forhold kan kjærestetiden være lett å glemme, fordi "det går jo greit". Men tid sammen er viktig og et smart forebyggende grep for forholdet.

- Book tid med din kjære på samme måte som du gjør med viktige møter på jobb, enten én og én time eller fire timer på en kveld. Legg bort dårlig samvittighet, gjøremålslister og alle praktiske forstyrrelser. Hvis dere har barn er tid sammen som par definitivt den fineste gaven dere kan gi barna, sier Søyland.

Hun oppfordrer til å glemme dårlig samvittighet og heller se etter muligheter. Finn en barnevakt barna elsker og book tid med hverandre, da er mye gjort.

Begge endrer seg over tid

Det er mange par som har vært sammen lenge, og som kanskje også har fått barn, som ønsker seg tilbake til da de var nyforelsket. Det er fullt mulig å finne tilbake til forelskelsesfølelser, men dere kan ikke gå tilbake i tid.

- Hver dag våkner du som en ny person med nye erfaringer, ny kunnskap og nye inntrykk. Derfor må dere som par bruke tid på å bli kjent med hverandre på nytt gjennom hele forholdet, forklarer Haldorsen.

Dere vil endre dere både følelsesmessig, fysisk, seksuelt og mentalt. For å bli kjent på nytt, kreves det tid og interesse for hverandre.

VÆR KJÆRESTER: - Om dere glemmer å være kjærester og tar hverandre for gitt, er dere på vei bort fra hverandre, sier parterapeuten.
VÆR KJÆRESTER: - Om dere glemmer å være kjærester og tar hverandre for gitt, er dere på vei bort fra hverandre, sier parterapeuten. Vis mer

Hverdagen er viktigst

Søyland forteller at mange par pleier forholdet med kjæresteferier og turer, men det er ikke de 1-3 gangene i året som er avgjørende. Det er hverdagen som er viktigst.

- Dere trenger ikke gå ut av huset for å ha kvalitetstid sammen. Lag hver deres topp fem-liste over hvordan dere kan pleie forholdet hjemme og ute, og sammenlign svarene for å lære mer om den andres kjærlighetsspråk, råder hun.

Når dere ser hva begge ønsker og har behov for, sett av tid og prioriter det. Det vil gi dere ekstra velvære i hverdagen, og vil gjøre det lettere å takle konflikter og uenigheter som kan oppstå.

- Om dere glemmer å være kjærester og tar hverandre for gitt, er dere på vei bort fra hverandre. Begge må vise initiativ og vilje til å vekke et sovende kjæresteforhold. Som kjent kan det gi stor gevinst å investere i nedgangstider, det gjelder også parforholdet, forklarer Søyland.

Mulighetene er mange. Snakk åpent om det og sett av tid på en helt vanlig tirsdag kveld. Så kan dere heller reise bort senere, som en ren bonus!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer