Overtaket I Forholdet

Derfor bør du unngå å spille et «spill» for å få overtaket i forholdet

- Når vi bare spiller mister vi tillit og tør ikke åpne oss eller virkelig gi oss hen – forholdet blir dermed overfladisk og utrygt.

PARORHOLD: Å ha kontrollen over partneren bør ikke være viktigere enn å ha et godt forhold. Foto: NTB Scanpix
PARORHOLD: Å ha kontrollen over partneren bør ikke være viktigere enn å ha et godt forhold. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sett meldingen hans for lenge siden, men du velger å vente noen timer før du svarer – du vet, skal jo ikke virke helt desp liksom. 

Du gir ham «the silent treatment» og svarer «ingenting» når han spør hva som er galt. For det bør han jo ærlig talt forstå – du skal i hvert fall ikke måtte forklare det for ham. 

Du synes ikke han gir deg nok oppmerksomhet de gangene dere er ute på byen, så du kler deg ekstra sexy og flørter litt uskyldig med andre for å gjøre ham sjalu. 

LES OGSÅ: - Å være ensom i parforholdet er langt fra uvanlig

Dette er tre ganske vanlige eksempler på hvordan noen kan «spille» for å få overtaket i forholdet. Sett utenfra synes nok de fleste av oss at slik oppførsel i grunn er ganske teit, likevel har vi nok alle brukt minst én av disse teknikkene selv. 

– Det er ikke alltid så lett å se inn i seg selv og hva du gjør, det krever en høy grad av selvinnsikt som mange kanskje ikke har, sier Siv Gamnes, som er sexologisk rådgiver, til KK.no.

Usunt å straffe partneren med taushet

Når en kvinne holder helt kjeft, da bør du høre godt etter – for det er ofte et tegn på at hun prøver å fortelle deg noe. For den kalde skulderen er en klassiker, og benyttes titt og ofte når vi er furtne eller sure for noe.

– Dette er en metode noen velger å bruke for å vise at man ikke er fornøyd, eller at noe er galt. Kanskje har vi kvinner en tendens til å tenke at partneren «må jo se at noe er galt» hvis jeg ikke snakker til ham, men det bør du ikke regne med, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Slik liker gutta at du sjekker dem opp

TAKTISK TEKSTING: «Nei, ikke svar ham med en gang. Vent noen timer så han skjønner at du har et spennende liv». Foto: sergey causelove / Shutterstock / NTB scanpix
TAKTISK TEKSTING: «Nei, ikke svar ham med en gang. Vent noen timer så han skjønner at du har et spennende liv». Foto: sergey causelove / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hun tror dette ofte kan handle om at man synes det er vanskelig å snakke om ting. Kanskje har man prøvd uten at det har funket, eller det har blitt møtt på en dårlig måte. 

– Menn er generelt sett mer direkte, og har lettere for å si ifra med et mer direkte språk. Derfor er det gjerne sjeldnere at menn driver på med hinting eller en kald skulder. Det finnes selvsagt menn som også gjør det, men oftere er det kanskje litt mer synlige og direkte metoder de bruker, forklarer hun. 

Eva Tryti, som er psykolog, parterapeut og forfatter forteller at det er mange måter man kan «spille» på, men det betyr ikke at det er bra for forholdet.

– Å benytte seg av «silent treatment» – der du ikke svarer i det hele tatt, eller du straffer partneren med total taushet, er usunt, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Slik kan du avsløre hva en mann EGENTLIG er ute etter på Tinder

Litt spill kan gi en ekstra «piff»

Manipulerende spill kan foregå i alle mulige menneskelige forhold, for eksempel ved at man gjør seg kostbar og viser seg mindre interessert enn man er. 

– Dette kan gjøres av begge kjønn. For eksempel ved useriøs dating, ved seriøs dating – men i en usikker startfase, i et fast forhold uten spesielle problemer, i et fast forhold i trøbbel, og mellom venner, forteller Tryti.

Litt spill er greit noen ganger, rett og slett for å holde spenningen oppe. Det er derimot de ekstreme ytterpunktene som ofte blir problematiske.

– Hvis man bare spiller og holder kortene tett til brystet, så kan den andre gi opp, bli provosert, bli ulykkelig, eller ta igjen med samme mynt. Når vi bare spiller mister vi tillit og tør ikke åpne oss eller virkelig gi oss hen – forholdet blir dermed overfladisk og utrygt, forklarer hun. 

– Når vi derimot aldri kan spille og skjule oss, så kan andre lettere manipulere oss for mye, og vi blir sosialt hjelpeløse, legger hun til. 

LES OGSÅ: «Hei, ukjente mann. Nei, jeg vil ikke ligge med deg»

DATINGREGLER: Det er slett ikke uvanlig at vi spiller litt i datingfasen, men er du ute etter en kjæreste er det viktig at du er åpen og ærlig om hvem du er. Foto: Bobex-73 / Shutterstock / NTB scanpix
DATINGREGLER: Det er slett ikke uvanlig at vi spiller litt i datingfasen, men er du ute etter en kjæreste er det viktig at du er åpen og ærlig om hvem du er. Foto: Bobex-73 / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Bli flinkere til å lytte og forstå hverandre

I datingfasen er det vanlig at vi spiller litt for å beskytte oss selv. Vi vil gjerne være litt mystiske, og vi vil ikke være for «på» slik at vi skremmer bort en potensiell partner. Og kanskje er vi litt redde for å bli såret. 

– Seriøs dating krever ganske fort at vi åpner oss opp og blir ærligere, selv om det kan være litt spill inne i bildet også. Dersom man er i et sløvt forhold kan man piffe det opp ved å spille littegrann, for eksempel ved å være litt mer utilgjengelige en stund. Men når vi sliter i et forhold burde vi heller jobbe mot god kommunikasjon og ærlighet, og ikke spille spill, understreker Tryti.

Dette er Siv Gamnes helt enig i. For et forhold handler jo ikke om at man er motstandere der en vinner og en taper, man skal jo spille på lag.

– Først og fremst synes jeg ikke at passiv aggressivitet er noe positivt i det hele tatt. På sikt er det jo skadelig for forholdet hvis man ikke kan løse ting på en verbal måte, og ikke forstår hverandre eller er villig til å lytte til hverandre, sier Gamnes. 

Ofte er det nettopp det som ligger til grunn, at man ikke er lydhør – og det gjelder begge parter. Heldigvis går det an å lære seg å prate sammen. 

– Det finnes mange kommunikasjonsøvelser man kan få trening i hvis man er helt ute og kjører i forhold til å prate sammen. Hadde det vært mine klienter ville jeg nok lært dem slike øvelser og få dem til å gjenkjenne hva som egentlig er problemet, og sette ord på hva som er vanskelig, forteller hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer