Vi setter ivrig igang med nyttårsforsetter i januar, men så dabber ofte engasjementet av i februar eller mars.
- Par-relasjonen er ingen quick-fix, det krever en bevisst investering i relasjonen. Et oppriktig felles ønske om å gjøre hverandre godt og å leve godt sammen. Kall det gjerne et nyttårsforsett eller en forpliktende investering i VI’et, sier Linn Flander, som er par- og familieterapeut i EKTE.
Gode grunner til å ha et nyttårsforsett for begge
For vi kan fort bli opptatt av egen tilfredshet, og da er det lett å glemme hva som er godt for begge to.
- Det er mange grunner til å ha et nyttårsforsett om å satse mer på parforholdet. Gjennom å få det bedre i parforholdet, vil vi kunne oppleve å bli mer fornøyde og har vi familie bidrar et bedre kjæresteforhold til at familien som helhet får det bedre, og det er mye forskning som viser at helsa blir bedre når vi har det bra i med partneren, sier Marianne Kjerschow, familieterapeut og pedagog i Samtalen AS.
Dersom vi krangler mye med partneren, får vi mer av stoffet kortisol, noe som er usunt for oss. Det viser seg også at de som har det godt i parforholdet faktisk har sjansen for å leve lenger. Dersom vi er mye stresset i parforholdet, kan vi få konstant forhøyet kortisolnivå, noe som kan føre til utvikling av sykdom og immunforsvaret blir blir svekket.
I tiden ligger det at vi lever hektiske liv med krevende jobber og de som har barn har mye følge opp, og parforholdet kan lett komme i andre rekke. Mange har i tillegg fritidsinteresser og venner som de prioriterer.
Dersom parforholdet blir nedprioritert over tid, vil ofte én av partene i forholdet få det vanskelig. Husk at partneren din er en av de aller viktigste personene i ditt liv og derfor fortjener og bli satt pris på og prioritert!

Dette gjør lykkelige par - hver eneste dag
Snakk partnerens kjærlighetsspråk – hver dag
- Men har de som jobber mye med kjærlighet noen tips til hvordan vi lager et nyttårsforsett i praksis, og kan de gi oss noen eksempler til inspirasjon?
- Et overordnet nyttårsforsett kan være «jeg skal i det daglige minne deg på at du betyr noe spesielt for meg.» Men hvis du har et ønske om å gi den andre en følelse av å være verdifull er det helt nødvendig å vite hva som gir kjæresten din denne følelsen. Kjenner du til hans/hennes kjærlighetsspråk? sier Flander.
Blir anerkjennende ord satt mest pris på, eller har du behov for å bli tatt i mot med en god klem og varmt blikk når dere møtes i døren? Viser du kjærlighet med å ta ansvar for det praktiske i parrelasjon, hjem og barn, eller legge du kanskje til rette for tid og aktiviteter sammen? Det finnes mange måter å vise varme følelser for den du er glad i på.
Det finnes også like mange muligheter for misforståelser på veien dit. For det er liten tvil om at gode intensjoner kan bygge bro til skuffelser. Det hjelper lite å tilby sengekos rundt midnatt dersom din kjære er utslitt og trenger søvn. Og du vil muligens ikke bli fylt av varme når kjæresten din har tatt seg tid til å skifte dekk slik at du kan kjøre trygt til jobb, dersom det du virkelig trenger å høre han si er hvor viktig du er for han.
- Det skal ofte små ting til for å føle seg elsket. Men de små tingene kjæresten din gjør for deg må være de som faktisk møter ditt behov. Og vice versa, sier Flander.
Sett parforholdet på agendaen
Kjærlighetsspråk er et sentralt tema, kan også Kjerschow underskrive på, men de rådene hun gir her er fine i forlengelse av dette.
- Sett parforholdet på agendaen. Planlegg og sett av tid til å være sammen med partneren din, sier hun.
Det kan være lurt og ha en fast dag i uken der dere gjør noe som begge har lyst til, det kan være alt fra og gå ut til å avtale at dere skal se en serie eller film sammen om kvelden eller bare snakke sammen.
Dersom dere har vært sammen i mange år er det et råd å finne tilbake til aktiviteter som dere gjorde tidligere og som dere hadde glede av.
Det er også lurt å sette av tid til å gå igjennom hvordan uken blir praktisk sett, spesielt hvis dere har barn, slik at dere kan unngå unødige misforståelser og eventuelle uenigheter og irritasjon i hverdagen.
Vend deg mot, ikke fra kjæresten
Det er også alltid mye å ta med seg fra kjærlighetsforskningen til Drs. John og Julie Gottman, og Kjerschow vil for eksempel trekke frem dette med å vende deg mot og ikke bort fra kjæresten din.
- Snu deg mot partneren, ikke vend deg bort. Lytt aktivt til hva partneren din sier, forsøk å sette deg inn i hans eller hennes situasjon. Ta imot invitasjoner til kontakt fra partneren, de kan være av språklig eller ikke språklig karakter, sier Kjerschow.
Tenk: nå velger jeg og forlate mitt land og tar en tur over i partnerens land for å utforske hvordan det landet er og hvordan det står til der.
Se etter partnerens gode intensjoner og legg merke til det positive han eller hun gjør. Vær raus med og gi anerkjennelse og bekreftelse! Si unnskyld heller en gang for mye enn en for lite. Dette reparer og gjør at partneren kan møte deg på en positiv måte igjen.
Bestem dere for å legge bort mobiltelefon og skjermer og vær tilstede for hverandre. Ha gjerne bestemte tider for dette.
Innskudd i kjærlighetsbanken
Gottman snakker om det å snu seg til og ikke fra som et innskudd i The Emotional Bank Account (psykologspsialist Anne Marie Fosse Teigen har fornorsket det til «Kjærlighetsbanken» i Bufferkurset, som er et gratis samlivskurs ved flere familievernkontorer i Norge).
- En annen god tanke dere kan ha med dere er hva som gir innskudd i kjærlighetsbanken og hvordan dere kan unngå for mange uttak. Her trengs det en balanse, sier Kjerschow.
Oppdater kjærestekartene
Noen stikkord for å bedre parrelasjonen på nyåret, er ifølge Kjerschow:
- Oppdater kjærestekartene, fortsett å være nysgjerrig på partnerens indre verden og opplevelser den andre har og har hatt. Snakk om hvordan dagen har vært. Vis positiv interesse. Spør hva partneren tenker på for tiden. Snakk om felles prosjekter, felles drømmer eller kos dere med hva som helst dere liker å snakke om.
- Ta vare på hengivenhet og beundring
- Fortsett og la partneren påvirke deg
- Aksepter at dere er forskjellige
Invester i kjærligheten
Til slutt, vær heller ikke redde for å oppsøke parterapi, jo før jo heller. (Det finnes til og med et lavterskeltilbud i form av samlivsapper.)
- Et nyttårsforsett kan også være å ta kontakt med en parterapeut. Par som kommer før utfordringene og mønstrene har satt seg har bedre forutsetninger for å få det godt igjen, sier Kjerschow.
Noen timer hos parterapeut kan bidra til at dere tar dere mer i nakken og blir mer bevisst i forholdet. Dette kan være en svært viktig investering for fremtiden.
