Kondom:

Derfor bruker ikke nordmenn kondom

Nesten utryddet kjønnssykdom er på vei tilbake og den beste beskyttelsen er kondom.

KONDOM: Mange bruker ikke kondom med ny partner. FOTO: NTB Scanpix
KONDOM: Mange bruker ikke kondom med ny partner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert sett 7-elevens reklameplakat, der de ønsker turister velkommen til «the land of clamydia»? Kioskkjeden oppfordrer turistene til å være føre var å gå til innkjøp av kondomer nå som de befinner seg i ett av landene i Europa der det er mest klamydia.

Forekomsten av klamydia har jevnt over vært høy over flere år, og til enhver tid har om lag 1 av 20 seksuelt aktive unge i Norge klamydia. Men det er ikke slik at Norge er en absolutt versting.

- Det er like mye klamydia i Danmark og Sverige og i flere andre europeiske land, sier Øivind Nilsen ved avdeling for seksuelt overførbare og smittsomme sykdommer ved Folkehelseinstituttet.

Det er imidlertid ikke i alle land at man har gode målinger på klamydiaforekomsten.

LES OGSÅ: Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge

Bruker lite kondom

Men kondombruken er lav, og det viser seg ved at seksuelt overførbare infeksjoner øker. Ifølge Folkehelseinstituttets rapport, «Gonoré og syfilis i Norge 2017», var det meldt om 1399 tilfeller av gonoré i fjor, mot 1096 i 2016.

- Det har vært en økning blant menn som har sex med menn. Trolig fordi frykten for HIV er borte på grunn av gode medisiner, og derfor er det mindre kondombruk, forklarer Nilsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer