Kondom:

Derfor bruker ikke nordmenn kondom

Nesten utryddet kjønnssykdom er på vei tilbake og den beste beskyttelsen er kondom.

KONDOM: Mange bruker ikke kondom med ny partner. FOTO: NTB Scanpix
KONDOM: Mange bruker ikke kondom med ny partner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert sett 7-elevens reklameplakat, der de ønsker turister velkommen til «the land of clamydia»? Kioskkjeden oppfordrer turistene til å være føre var å gå til innkjøp av kondomer nå som de befinner seg i ett av landene i Europa der det er mest klamydia.

Forekomsten av klamydia har jevnt over vært høy over flere år, og til enhver tid har om lag 1 av 20 seksuelt aktive unge i Norge klamydia. Men det er ikke slik at Norge er en absolutt versting.

- Det er like mye klamydia i Danmark og Sverige og i flere andre europeiske land, sier Øivind Nilsen ved avdeling for seksuelt overførbare og smittsomme sykdommer ved Folkehelseinstituttet.

Det er imidlertid ikke i alle land at man har gode målinger på klamydiaforekomsten.

LES OGSÅ: Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge

Bruker lite kondom

Men kondombruken er lav, og det viser seg ved at seksuelt overførbare infeksjoner øker. Ifølge Folkehelseinstituttets rapport, «Gonoré og syfilis i Norge 2017», var det meldt om 1399 tilfeller av gonoré i fjor, mot 1096 i 2016.

- Det har vært en økning blant menn som har sex med menn. Trolig fordi frykten for HIV er borte på grunn av gode medisiner, og derfor er det mindre kondombruk, forklarer Nilsen.

Han forteller at økningen skjer i hele den vestlige verden. Fordi sykdommen er svært smittsom, skjer økningen raskt når den først har begynt.

Det samme gjelder økningen av syfilis, som for noen tiår siden var å regne som mer eller mindre utryddet i Norge. I 2017 ble det meldt om 223 tilfeller av syfilis, mot 188 året før.

Det er blant menn som har sex med menn at man har sett den kraftigste økningen, men også hos heterofile har forekomsten av syfilis og gonoré økt.

LES OGSÅ: Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommer du kan få i munnen

Ikke redde for smitte

Ifølge RFSUs rapport «Sex og kondom og sånn» fra 2016 dropper 6 av 10 kondom når de har sex med ny partner. Forskjellene blant de nordiske landene er ikke kjempestore, men Norge troner øverst på listen over hvem som bruker minst kondom.

- Grunnene til dette kan være at folk ikke lenger frykter kjønnssykdommer, som man gjorde i større grad før. Selv om deltakerne i undersøkelsen oppgir at den største fordelen med kondom er at man slipper å bekymre seg for kjønnssykdommer, er denne andelen sunket fra 70 til 57 prosent siden RFSU gjennomførte undersøkelsen for første gang i Norden i 2009, forteller Lise Nordum i RFSU.

Omkring 20 prosent av deltakerne i de nordiske landene svarer også at de ikke er redde for å få en kjønnssykdom.

- Mange har en «det skjer ikke meg»-holdning. Man velger å droppe kondomet med ny partner, man reiser mer enn før, og antall sexpartnere har også økt. Alt dette er grunner til at kjønnssykdommene øker, sier Nordum, som også forteller at mange er mest opptatt av risikoen for å bli gravid og dermed føler seg nok beskyttet hvis man bruker prevensjon mot uønsket graviditet.

I undersøkelsen kommer det også frem at 3 av 10 i Norden alltid har et kondom for hånden, men mange bruker det likevel ikke.

- Det er nok mange som velger å droppe kondomet «i øyeblikkets hete». Det er flere som synes det kan være et forstyrrende element, og noen er nok også redd for å miste ereksjonen hvis man skal stoppe og fikle med kondomen. Det viktigste da er at man har øvd på forhånd sånn at man er trygg på at man setter på kondomen riktig og smidig, sier Nordum.

Ifølge undersøkelsen mener også omkring 10 prosent at det er flaut å være den som foreslår å bruke kondom.

LES OGSÅ: - Forekomsten av gonoré har økt kraftig de siste årene

AVBRUDD: Noen kan synes det er vanskelig å være den som tar opp temaet kondom. Ifølge RFSUs rapport blir du imidlertid ofte bare sett på som ansvarsfull om du gjør det. FOTO: NTB Scanpix
AVBRUDD: Noen kan synes det er vanskelig å være den som tar opp temaet kondom. Ifølge RFSUs rapport blir du imidlertid ofte bare sett på som ansvarsfull om du gjør det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan være kulturelle forskjeller

Men hva som er grunnen til at nordmenn ikke bruker kondom kan være mange.

- Det enkle svaret er jo at det er bedre å gjøre det uten, sier Nilsen.

En del mener at følsomheten i penis blir mindre med kondom, og dessuten at det å skulle avbryte kosestunden for å finne frem kondomet i nattbordskuffen kan sette en liten brems på stemningen.

Men det er ikke den eneste grunnen til at det er lite kondombruk i Norge. En annen ting er at det kan være vanligere å bruke kondom i land der det er mindre vanlig med hormonell prevensjon.

Det er også generelt lite smittsomme sykdommer i de nordiske landene, og redselen for å smittes og bli alvorlig syk er lavere. Med behandlingen vi har i dag er ikke HIV lenger et dødelig virus og med behandling er smittefaren langt lavere.

LES OGSÅ: Melissa (27) fikk HIV av den første personen hun hadde sex med

Ser ikke på klamydia som farlig

Når vi vurderer om vi skal bruke kondom eller ikke så vurderes det opp mot risikoen ved å få en sykdom, og konsekvensene det kan ha. Mange ser ikke på klamydia som alvorlig sykdom, mener Nilsen.

- Man definerer ikke at sykdommen er så farlig at det når opp, og heterofile tenker ikke at man er utsatt for å få HIV.

Det mener også Nordum.

- Det er nok mange som vet det ligger en viss risiko ved å ha ubeskyttet sex, men jeg tror de fleste tenker de «bare» er utsatt for klamydia. De unge tenker også ikke at det er noe stress å få klamydia da de bare kan ta noen piller for å bli kvitt det. Det er bekymringsfullt at man heller velger å ta antibiotika enn å bruke kondom, spesielt med tanke på problemene ved overforbruk av antibiotika.

Klamydia gir ofte ikke symptomer, og ubehandlet klamydia hos kvinner kan i verste fall føre til en infeksjon i eggdelerne, noe som kan gjøre det vanskelig å bli gravid.

- Men det er ikke slik vi tenker. Vi holder oss i nuet, og unge jenter tenker ikke på om de vil ha barn i fremtiden. Noen gjør selvfølgelig det, men vi har aldri nådd veldig høyt på kondombruk, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke at kroppen fungerer»?

LES OGSÅ: - Forekomsten av herpes er så høy at de fleste har det eller vil få det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer