Sove hver for seg:

Derfor deler ikke alle par seng

- Det er viktig for parforholdet at man ivaretar intimiteten med å sove sammen, sier parterapeut Kari Holter.

BEST ALENE? Noen sover best alene, men det er flere grunner til at par velger å ha hvert sitt rom. FOTO: NTB Scanpix
BEST ALENE? Noen sover best alene, men det er flere grunner til at par velger å ha hvert sitt rom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har kjæresten foreslått at han tar gjesterommet, og at dere ikke lenger skal dele soverom, er du kanskje redd det er noe galt eller at soveromsløsningen skal drive dere fra hverandre?

Men det å ikke dele seng trenger ikke å være drepen for forholdet. Å få nok søvn er viktig både for helsa og for at vi skal ha det bra. Om det at du ligger ved siden av en som prater i søvne, snorker eller alltid stjeler hele dyna, gjør at du aldri våkner uthvilt om morgenen kan noen netter fra hverandre gjøre underverker.

- Dersom man i stor grad forstyrres av partneren gjennom natten, kan det av helsemessig grunn av og til være en løsning å sove på hver sine rom, sier familieterapeut Kari Holter til KK.

Omkring en tredjedel av den voksne befolkningen har ukentlige søvnvansker, ifølge Folkehelseinstituttet. Dette er det selvsagt mange grunner til, men det er også en del av oss som sliter litt mer med søvnen når vi sover sammen med en annen. Selv om det føles godt å ligge inntil den andre om kvelden kan snorking, dynestjeling og bevegelser i søvne frata en mye sårt trengt søvn.

LES OGSÅ: Derfor bør du bli kvitt den farlige snorkingen, og det er lettere enn du tror

Vanskelig i småbarnsfasen

Kanskje må du flytte helt ut av soverommet, eller kanskje holder det at dere har hver deres seng å boltre dere på, men det er også flere grunner til at ikke alle par deler seng hver natt.

I småbarnsfasen kan sovekabalen være litt vanskelig, og her er det flere varianter. Kanskje må den ene ut av soverommet for å gi plass til den lille, eller kanskje får han dobbeltsenga mens du ligger inne hos barnet.

- I perioder med små barn som inntar foreldrenes seng i løpet av natten, kan det for noen være en løsning å sove i separate senger for å få god nok søvn, sier Holter.

LES OGSÅ: Derfor reiser Christina (28) helst alene

FYSISK KONTAKT: Eksperten påpeker at det er veldig viktig at du og kjæresten din har fysisk kontakt på dagtid dersom dere ikke deler seng om natten. FOTO: NTB Scanpix
FYSISK KONTAKT: Eksperten påpeker at det er veldig viktig at du og kjæresten din har fysisk kontakt på dagtid dersom dere ikke deler seng om natten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vanligst med dobbeltseng

Thomas Winther er sexolog og parterapeut ved Curasenteret i Sarpsborg. De parene som kommer til ham, og forteller at de ikke lenger deler seng, har ofte valgt den løsningen som følge av gnisninger i forholdet.

- Der du har et trygt og godt kjæresteforhold så er det mest vanlig med én dobbeltseng, sier han, men påpeker også at noen par har vært sitt soverom for søvnens skyld, og at det kan fungere helt fint.

Det trenger altså ikke være et faresignal, men Winther er opptatt av at om dere ikke deler seng er det viktig at intimiteten ivaretas på andre måter.

Når du ligger inntil kjæresten din, har sex, eller får en god klem får du påfyll av hormoner som er viktig for følelsen av tilknytning og nærhet til hverandre. Fysisk kontakt er viktig, og dersom det blir mindre av det vil også avstanden mellom dere kunne bli større. Derfor krever det rett og slett litt mer innsats i hverdagen om en ikke skal sove på samme rom lenger.

- Man har godt av fysisk kontakt. Om du tenker at du vil være sammen med denne personen, og det er din bestevenn, men du vil sove på et annet rom, så er det viktig med fysisk kontakt i våken tilstand, sier Winther.

LES OGSÅ: Føles han mer som en kompis enn en kjæreste?

Avstand kan gi rom for refleksjon

Også Holter påpeker at det er viktig at man ikke havner i en spiral der man kommer lenger og lenger fra hverandre om man ikke deler soverom.

- Av og til kan det å få litt avstand, skape bedre mulighet for refleksjon. Og når forholdet har nådd en krise, så er det også ofte slik at både nærhet og kommunikasjon blir vanskelig. Da kan det å dele seng gjøre det vanskeligere og forsteine konflikten. Det vil også være ubehagelig for begge hvis den ene tvinges til å dele seng når han eller hun helst vil være alene, påpeker Holter.

Har en av dere flyttet ut råder hun imidlertid til at dere gjør en avtale på hvor lenge det skal vare, samt at dere også passer på å bruke tiden til å forsøke å løse opp i eventuelle floker, enten mellom dere eller med hjelp av en profesjonell.

LES OGSÅ: Hvis du vil ha sex i morgen bør du gjøre dette i dag

FORSTYRRENDE: Du er nok ikke alene om du drømmer om en natt uten snorking. FOTO: NTB Scanpix
FORSTYRRENDE: Du er nok ikke alene om du drømmer om en natt uten snorking. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Også Winther påpeker at det kan være helt greit med litt avstand i perioder der forholdet ikke går så bra, men at det er viktig at man da har en tidsfrist på når man skal flytte inn på soverommet igjen.

- Ja, ellers tror jeg at det fort blir permanent, sier han.

- Å savne hverandre kan være sunt for forholdet, men om man ikke vedlikeholder seksualiteten så vil den bli borte. Det er bra og savne hverandre, men går det langt tid så vil det savnet forsvinne, sier Winther.

LES OGSÅ: Mange må bli kjent med partneren på nytt når barna flytter ut

Et kritisk punkt

Har du funnet ut at du er nødt til å ha en seng for deg selv for å klare å gjennomføre neste dags gjøremål med nok energi er det lurt å være bevisst på at det kan såre partneren at du ikke lenger ønsker å dele seng med ham eller henne. Ta det opp på en ordentlig måte og vær samarbeidsvillig slik at dere finner et kompromiss og soveløsningen ikke skaper avstand.

- Hvordan dere håndterer situasjonen kan få stor betydning for hvordan dere opplever forholdet, og kan således være et kritisk punkt i forholdets videre utvikling, påpeker Holter.

For det å sove sammen er viktig for nærheten i et forhold. Det å dele seng legger til rette for sex og tiden før dere sovner om kvelden er kanskje den viktigste tiden dere har sammen bare dere to. Derfor kan en løsning om det forstyrrer søvnen være å gjøre en avtale om å sove sammen i helgene, foreslår Holter.

- Det er viktig for parforholdet at man ivaretar intimiteten med å sove sammen, men hvis det blir for anstrengende må man heller forsøke å finne en balanse mellom det å sove separat og likevel ivaretar intimitet og det seksuelle i forholdet.

LES OGSÅ: Derfor skravler du i søvne

LES OGSÅ: Å være ensom i forholdet er ikke uvanlig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer