Tilfeldig Sex

Derfor ender tilfeldig sex på fylla sjeldent bra

Alkohol øker sexlysten, men slett ikke evnen.

TILFELDIG SEX:One night stands er slett ikke uvanlig, og spesielt ikke på fylla, men er det egentlig så lurt? Foto: Shutterstock / George Rudy
TILFELDIG SEX:One night stands er slett ikke uvanlig, og spesielt ikke på fylla, men er det egentlig så lurt? Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sex er noe vakkert, følsomt og intimt som man deler med den man elsker... Eller med han kjekkasen som står i baren der borte. For denne drinken du har i hånden har nå bestemt at det er på tide å kaste det ufrivillige sølibatet ut av vinduet.

Hvis du tenker over det, er det jo litt rart at man velger å kle seg naken sammen med et menneske du slett ikke kjenner, likevel er one night stands slett ikke uvanlig, og spesielt ikke på fylla. Og det kan være mange årsaker til hvorfor.

LES OGSÅ: - Mange lever ut drømmen om å ha sex på arbeidsplassen

– Det kan være at du har lyst til å ha sex, du har lyst på kjæreste, eller at du trenger oppmerksomhet. Noen ganger er det noe som «bare skjedde» i hetens øyeblikk, kanskje var man alkoholpåvirket og manglende dømmekraft påvirket deg, sier Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn, til KK.no.

For når man er påvirket av alkohol reduseres vår dømmekraft, og dermed også evnen til å ta de beste valgene. Derfor kan man også endre opp med å ha tilfeldig fyllesex av helt feil grunn.

– Kanskje klarer du ikke å sette tydelige grenser, du ville ikke skuffe den andre, kanskje er det i bytte mot noe annet. Noen ganger er man forelsket og tenker at dette er veien å gå, eller det kan være at du trenger nærhet, og ikke nødvendigvis sex, selv om det kan ende opp med dette, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Svært mange kvinner opplever smerter under samleie

ANGRE: Med alkohol kan både hemninger og dømmekraft forsvinne ut døra, og før du vet ordet av det har du gjort noe du angrer på. Foto: Shutterstock / gpointstudio
ANGRE: Med alkohol kan både hemninger og dømmekraft forsvinne ut døra, og før du vet ordet av det har du gjort noe du angrer på. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Kan være risikosport

Om du har et one night stand en sjelden gang er det slett ikke noen «big deal». Men dersom dette har blitt ditt vanlige mønster på fuktige byturer, da kan vi ifølge Tore Holte Follestad, som er assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn, nærme oss det man kan kalle risikosport. 

– Mange har nok gjort dette én eller to ganger i sitt liv, også finnes det de som gjør det svært ofte, men det er nok ikke like mange av dem, sier han til KK.no.

– Hvis du ofte drikker deg veldig full og har sex uten å egentlig være helt bevisst på hva du gjør så utsetter du deg selv for visse risikoer. Det er fare for infeksjoner, graviditet, og at du er med på seksuell aktivitet som du kanskje angrer på etterpå, forklarer han.

Han tror at det ikke nødvendigvis alltid er sexen som er problemet, men heller alkoholinntaket. For i påvirket tilstand er det lettere at vi gjør ting som vi ikke ville gjort i edru tilstand. Som for eksempel å droppe prevensjon.

– Noen kan jo synes at det er kleint å introdusere ideen om kondom, og rusen gjør det ikke akkurat enklere. Hvis du er full og ikke har kontroll så er det lett å droppe, sier Follestad. 

LES OGSÅ: Sannheten om sex og skjeden

FYLLESEX: Alkohol kan øke sexlysten, men ikke evnen. Både menn og kvinner har vanskeligere for å få orgasme ved fyllesex. Foto: Shutterstock / nd3000
FYLLESEX: Alkohol kan øke sexlysten, men ikke evnen. Både menn og kvinner har vanskeligere for å få orgasme ved fyllesex. Foto: Shutterstock / nd3000 Vis mer

Kvinner kan ofte angre

Nå skal man ikke løfte pekefingeren og fortelle folk hva de kan og ikke kan gjøre med sin egen kropp og seksualitet. Det er opp til hver enkelt. For tilfeldig sex trenger slett ikke være negativt, det avhenger tross alt av hva du selv føler om det.

– Opplevelsen av å ha one night stands er individuell, for noen kan det handle om en metode for å utforske seg selv og egen seksualitet. Om tilfeldig sex oppleves som positivt for deg, som noe du selv råder over og har valgt å gjøre for å virkelig nyte seg selv og en partner, så kan dette være en styrke, sier Aasland. 

Dersom denne tilfeldige sexen derimot ikke oppleves positivt så er det en helt annen sak.

– Hvis du våkner opp med skikkelig bakrus og angrer på hva du har gjort kvelden i forveien vil jeg påstå at dette ikke er et godt utgangspunkt for synet på seg selv. Det er heller ikke et godt utgangspunkt for din grensesetting. Resultatet kan bli grenseløshet, usikkerhet og seksuelt overførbare infeksjoner, forklarer hun.

EKSPERTEN: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat
EKSPERTEN: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat Vis mer

Sexen kan dermed få en bismak av anger, og forskning viser faktisk at kvinner oftere angrer på one night stands enn menn gjør. Kanskje spesielt siden tilfeldig sex sjeldent er særlig magisk.

LES OGSÅ: Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om

Vanskeligere å få orgasme

Sexlysten øker gjerne med hvert vinglass (opp til et visst punkt vel og merke) og når du plutselig tenker at «han kjekkasen her skulle jeg gjerne hatt naken», så har du helt glemt at tilfeldig sex ofte suger.

– Seksuelt sett øker rusmidler lysten, men ikke evnen. Du vil ikke alltid kunne få det til slik du ønsker. Menn kan få ereksjonsproblemer, kvinner kan få lubrikasjonsproblemer, og begge kjønn kan få problemer med å få orgasme, forteller Follestad. 

Akkurat som om ikke kvinner sliter nok med å få orgasme til vanlig, så gjør vi det enda vanskeligere ved å drikke oss fulle før vi hopper i høyet. Når man ser på det sånn så kan man jo lure på hvorfor man i det hele tatt gidder? 

Sannheten er at alkohol også har en annen effekt på oss, en effekt som vi ofte kan sette litt pris på.

– Noen føler at de slipper hemningene litt når de drikker alkohol. Da kan det bli lettere for dem å slippe seg løs, lettere å kle seg naken og lettere å være intim, forklarer han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer