Parforhold

Derfor er det viktig å sette av tid til hverandre

For mange foreldre kan hverdagen og tid med barna bli altoppslukende, og man glemmer rett og slett å være kjærester.

GLEMMER Å VÆRE KJÆRESTER: Mange småbarnsforeldre går i den fellen at de glemmer å være kjærester.  Foto: Shutterstock / Hrecheniuk Oleksii
GLEMMER Å VÆRE KJÆRESTER: Mange småbarnsforeldre går i den fellen at de glemmer å være kjærester. Foto: Shutterstock / Hrecheniuk Oleksii Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange par ser frem til å få barn, og tenker at det vil berike hverdagen. Noe det også gjør, men for mange går dette utover parforholdet.

– Den vanligste fellen for småbarnsforeldre er at de glemmer å sette av tid til å være kjærester – de glemmer å pleie paret og kjærligheten, sier Christian Scheel, psykoterapeut ved Majorstua Terapifellesskap i Oslo.

Jobb, status, perfeksjon og det å skulle strekke til på alle måter gjør at man blir sliten, og ikke har overskudd til partneren når barna er lagt eller når man har litt fri, forklarer Scheel. 

– Mange blir så oppslukt i barna, at de glemmer at parforholdet er like viktig. Men barna trenger lykkelige foreldre, som viser barna at de koser seg med hverandre.

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

Bruk overskuddet på familien og forholdet

Scheel påpeker at det er viktig å redusere alle ting man føler at man bør gjøre, slik at man skal ha overskudd til det som er viktigst: familien og forholdet. Det er også lurt å ha litt alenetid, for å samle overskudd til hverdagen.

– Det er ikke nødvendig å underholde barna hele tiden – lag en avslappet kultur i hjemmet. Lær barna at de kan klare seg selv litt mens mor og far for eksempel koser seg på sofaen. Barna trenger heller ikke å være med på absolutt alle aktiviteter, sier Scheel. 

Det kan være lurt å lage en arbeidsfordeling som fungerer, hvor man deler på oppgavene slik at det blir rettferdig. Dette fører til mindre krangling.

– Hvis begge gir mer enn de forventer å få, blir det et overskudd i paret som begge nyter godt av.

LES OGSÅ: Slik får dere gnisten tilbake i forholdet

Hverdagssamtalen er viktig

Forskning viser at par slutter å snakke sammen når hverdagen er kaotisk. Man slutter å ha den viktige hverdagskontakten, mange glemmer noe så enkelt som å si hei. 

– Hverdagskontakten er utrolig viktig. Man bør ha en slags «pågående samtale» som aldri slutter, en samtale om små og store ting som begge er opptatt av, sier familieterapeut ved Familiesamtalen i Oslo, Susanna Borovski Lübeck.

Vis interesse for din partners gjøremål i hverdagen, selv om det egentlig ikke er noe du er interessert i, eller forstår deg på. Alt fra noe som skjedde på jobb, til hvordan det gikk hos tannlegen, eller hvordan det står til med en gammel kamerat. 

– Slike små hverdagssamtaler blir spesielt viktige dersom den ene er hjemme i permisjon med en baby på dagtid, mens den andre jobber. Da er hverdagslivene til paret ganske forskjellige, og det er viktig å jobbe for å «logge seg på» hverandres verden.

Den pågående samtalen styrker tryggheten

En «pågående samtale» styrker følelsen av trygghet i forholdet. Den understreker at partneren er opptatt av deg, at du blir sett og lagt merke til, selv om det ikke alltid er tid til de store romansene.

– Det kan være så enkelt som å kunne se på hverandre og smile, gi hverandre et kyss, legge igjen en lapp på kjøkkenbordet med en hilsen, eller utveksle meldinger når man er på jobb, sier Lübeck.

Paret må kunne snakke om hva man trenger, og hva man forventer av hverandre. Forklar partneren din hva du ønsker at dere skal gjøre sammen, når dere får tid til det. 

– Og dersom dere vet at tiden ikke strekker til, kan dere uansett snakke om hva dere skulle ønske at dere fikk tid til. Bare å vite at en annen har lyst til å være sammen med deg og gleder seg til det skjer, gjør noe med følelsen av å være verdsatt. Dette er en viktig følelse som binder paret sammen.

Viktig med nærhet

Hos nybakte foreldre kan pappaen føle seg litt tilsidesatt. Hvis mammaen ammer er hun helt nødvendig for babyen, og hun får mye nærhet og fysisk kontakt i disse stundene. Da kan behovet for å få dette hos partneren bli mindre. Man har ikke tid til å være kjæreste – kun mamma.

– I den første tiden er mammaen gjerne nære babyen hele tiden – kanskje mer og oftere enn pappaen, og får dermed dekket sitt behov for fysisk kontakt. Når vi har kroppskontakt på en slik måte med andre frigjøres hormonet oxytocin, et viktig gledeshormon som gir velvære. Det kan være vanskelig for pappaen å forstå at dette behovet blir dekket, sier Lübeck.

For å unngå unødvendige misforståelser, og at man trekker seg unna partneren for å unngå krangling, må man kunne snakke sammen om de endringene som skjer. Alt som tas opp og snakkes om er lettere å forstå og forholde seg til.

– Noen ganger er det letteste å trekke seg vekk, men ikke gjør det! Min viktigste oppfordring er å tørre å navngi det som er vanskelig, og å snakke om det ut ifra sitt eget perspektiv. Si hva som er viktig for deg, og hva du trenger.

Det er som oftest mer forståelig og håndterbart for partneren når du kan si noe om ditt behov, fremfor å si hva som er galt med den andre. 

– Så lenge man forstår situasjonen, godtar man mye mer. Snakk om det som skjer, og se på deg selv ovenfra: Hva trenger du av meg? Hva trenger jeg av deg?

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

Sørg for å få nok tid sammen

Mange småbarnsforeldre tenker at det å reise bort en helgetur vil få kjærlighetslivet til å blomstre igjen, men det er ikke alltid det lar seg gjennomføre – og det er ikke det alltid fungerer slik man hadde håpet på. 

– Det er flest hverdager. Det gir derfor bedre avkastning i forholdet å bli bedre på å være kjærester i hverdagen, og ikke nødvendigvis reise bort for å styrke kjærligheten. Sørg for å få tid sammen på slutten av dagen – ha en felles hverdagsinteresse, og la dette være litt hellig.

Se en serie sammen, les for hverandre, spis et lite kveldsmåltid sammen eller legg dere sammen litt tidligere, før den ene sovner. I sengen er det tid for en rolig og intim stund – der er det også lettere å ta den lille samtalen. Kun 10-15 minutter er alt som trengs.

– Det viser seg at avstand er mer ødeleggende for forholdet enn krangling. Man kan se på det slik De fleste forhold tåler en tordenstorm. Det er mye farligere med et dårlig klima, avslutter Susanna. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer