Sexlyst:

Derfor er det viktig å våre åpen om manglende sexlyst

Når det stopper opp på én arena, kan det å snakke om det være svært positivt for forholdet, sier ekspert.

LAV SEXLYST: Har du lav sexlyst? Det er viktig å prate med partneren din om det. FOTO: NTB
LAV SEXLYST: Har du lav sexlyst? Det er viktig å prate med partneren din om det. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke uvanlig at sexlysten kommer og går i perioder. Som regel vil lysten komme tilbake etter hvert, men det kan være greit å være litt ekstra obs på parforholdet i perioder med lite fysisk nærhet.

Selv om det er normalt å oppleve perioder med lite lyst, kan det være lurt å finne årsaken. Ifølge Lommelegen kan manglende sexlyst skyldes flere ting: For eksempel kan forholdets betydning spille inn - mangel på gode samtaler og samhørighet kan føre til at man ikke ønsker å ha sex. Hormonelle forandringer kan også påvirke hvor kåt en blir. Andre faktorer kan være stress, overgangsalder, sykdommer og enkelte medisiner.

Uansett grunn kan manglende sex og intimitet over en lengre periode gå utover parforholdet. Så hvordan kan vi unngå at partneren føler seg avvist?

Viktig å snakke om det

KK har pratet med Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og som driver fagbloggen trinehuseby.no, om hvordan du bør forholde deg til partneren din i en periode du har lite sexlyst.

- Hvor viktig er kommunikasjon dersom sexen uteblir lenge?

- For de fleste vil det være viktig, ettersom sex er en av flere kommunikasjonsformer.

Huseby forklarer at når det stopper opp på én arena, kan det å snakke om det være svært positivt for forholdet. Blant annet kan det bidra til at man blir forståelsesfull overfor hverandre, at man føler tålmodighet fremfor press og dårlig samvittighet, at man blir kreativ på løsninger og at man beholder teamfølelsen.

KOMMUNIKASJON: God kommunikasjon er viktig og fører til at man blir mer forståelsesfulle overfor hverandre, forklarer ekspert. FOTO: NTB Scanpix
KOMMUNIKASJON: God kommunikasjon er viktig og fører til at man blir mer forståelsesfulle overfor hverandre, forklarer ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik kommuniserer du

Dersom du opplever en lengre periode med lite eller ingen sexlyst, vil det altså være viktig at du kommuniserer godt med partneren din. For mange par er sex en viktig måte å kommunisere kjærlighet og å vise bekreftelse på.

Så hvordan kan vi prate om dette på en god måte?

Huseby forklarer at for de fleste vil verbal kommunikasjon være mest hensiktsmessig. Om du er usikker på hvordan du bør gå frem, har Huseby disse tipsene til deg:

1. Vær tidlig ute og kom partneren din i forkjøpet, så han/hun slipper å lure.

2. Ta ansvar for at du ikke fungerer på denne arenaen for tiden.

3. Hvis du kan si det og mene det, kan det være fint for partneren din at du beklager konsekvensene det får for dere som par.

Vær tydelig

Om man gjentatte ganger opplever at partneren ikke ønsker å ha sex, kan man oppleve å føle seg avvist. Det er derfor viktig at du er klar over hvordan du forholder deg til partneren din i en periode der du ikke ønsker mye intimitet.

Huseby råder deg til å komme med budskapet ditt i en helt vanlig samtale, fremfor «der og da».

- Vær tydelig på at det handler om deg og ikke om partneren din. Hvis du kan si det og mene det; bekreft i ord og handling at hun/han fortsatt er like attraktiv.

Spør også hva du kan gjøre for partneren din i denne perioden - igjen, hvis du kan si det og mene det. Tenk over hvordan du kan gi nærhet til partneren på andre måter:

- Vær ekstra bevisst på å vise kjærtegn i denne perioden.

LES OGSÅ: Dette misliker kvinner mest med sex

NÆRHET: Vis gjerne nærhet og gi kjærtegn, selv om du ikke ønsker å ha sex. FOTO: NTB Scanpix
NÆRHET: Vis gjerne nærhet og gi kjærtegn, selv om du ikke ønsker å ha sex. FOTO: NTB Scanpix Vis mer


KK har tidligere skrevet om hvordan du kan få sexlysten tilbake. Det finnes flere løsninger - avhengig av hva årsaken er. Cecilie Kjensli, som er sexinspirator, innehaver av Cpunktet.no og forfatter av boken «Sex fra Ah til Åh …», uttalte dette:

- Føler du deg helt på bunn, start med deg selv. Kjøp en deilig vibrator, finn noe erotisk stoff som tenner deg, legg deg i badekaret eller ta en deilig dusj. Kjenn hvordan vannet og varmen omfavner kroppen din. Lukk øynene dine og ta på deg selv slik du skulle ønske at drømmepartneren ville ha gjort det.

Neste skritt er å ta med ham på leken.

- Hvis du tar føringen så får du det som du vil, og da kan du snu et ellers kanskje kjedelig sexliv, som er årsaken til at det ikke frister så mye?

Sexologisk rådgiver Ulla Aasland uttalte at nærhet og god sex gir lyst på mer sex. Hun rådet den som sliter med sexlysten til å jobbe med å klare å tenne seg selv, og hun mener det er veldig viktig å ikke stresse.

- Det er viktig å ikke hele tiden tenke på at dere på død og liv skal ha sex, men heller ha fokus på å være nær hverandre, uttalte Aasland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer