Utroskap:

Derfor er lykkelige menn utro

Utro kvinner er ofte misfornøyde med forholdet hjemme. For mange utro menn er ikke det tilfellet.

SEX UTEN FØLELSER: Menn har oftere sex uten å knytte det til følelser, ifølge ekspertene. Flere menn enn kvinner er utro på tross av at de er lykkelige i forholdet. FOTO: NTB Scanpix
SEX UTEN FØLELSER: Menn har oftere sex uten å knytte det til følelser, ifølge ekspertene. Flere menn enn kvinner er utro på tross av at de er lykkelige i forholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utroskap kan oppleves som et alvorlig traume og er noe av det aller verste en kan oppleve i et parforhold. Men hvorfor er noen utro? Svaret på det kan være mye, men det som er sikkert er at utroskap ikke er så uvanlig som man nok skulle ønske. Mens noen er utro kun for spenningens skyld befinner andre seg i et forhold som ikke er liv laga og søker til noen andre. Det er selvsagt individuelle forskjeller, men det er også slik at årsakene til utroskap kan være forskjellig mellom kvinner og menn.

- Kvinner som er utro, har ofte savn og lengsler i parforholdet og har følt seg ensom over tid. Akkurat det samme kan gjelde for menn, men i tillegg finner vi en gruppe menn som elsker kjæresten og som har det bra i forholdet, men som allikevel kan gå til sengs med en annen, forteller Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.

LES OGSÅ: Bør du og kan du tilgi utroskap?

Den andre kvinnen representerer noe nytt

Hva som så er årsaken til utroskapen kan være mye, og noen ganger er det en kombinasjon av flere ting. Kanskje er han lykkelig i forholdet han har hjemme, men møter en kvinne som ser ham på en ny måte? Du kan bli betatt av en annen selv om du elsker personen som venter hjemme, og alt som heter dømmekraft og impulskontroll kan forsvinne når noe nytt og spennende dukker opp.

For ofte handler det om at det er spennende at hun er noe nytt.

- En tilgjengelig kvinne kan fremstå som mer attraktiv enn en «hverdagskvinne». «Hverdagskvinnen» er ofte forbundet med høye forventninger og kritikk, sier Huseby.

Dessuten er det også slik at flere menn enn kvinner kan sette et skille mellom sex og følelser. KK.no har tidligere skrevet om at kvinner oftere enn menn angrer på en one night stand, og at dette kan ha å gjøre med at man forventningene man har til relasjonen etterpå å gjøre. Nettopp dette kan være en annen grunn til at menn oftere enn kvinner har sex med en annen selv om de er fornøyde med det livet som venter dem hjemme – han legger ikke like mye i det som partneren kanskje gjør om hun oppdager det.

- Følelser og fysiske behov er ikke alltid like sammenkoblet som hos kvinner. Han kan være følelsesmessig knyttet til kjæresten og fysisk tiltrukket av en annen kvinne - uten at det oppleves som et problem, sier Huseby.

LES OGSÅ: Føler du deg ensom i forholdet?

Seksuelle fantasier utenfor forholdet

Sexolog Ulla Aasland forteller at for mange er trygghet forbundet med lykke, og er du i et trygt og godt forhold vil du kanskje også kalle det et lykkelig forhold, men du kan likevel ha seksuelle fantasier som går utenfor forholdet.

- I det faste vet man hva man skal forholde seg til, det kan være man har barn som gjør at man ikke vil ut av forholdet, man kan ha en økonomisk situasjon og være i en posisjon man ikke ønsker å rokke ved, sier hun. Velger man å være utro kan det altså være fordi man finner noe som er annerledes. Forholdet hjemme er trygt, men dette er nytt og spennende.

- Det kan være at et forhold utenom det man er i, representerer spenning, lyst og begjær, noe som kan bli redusert i et langvarig, fast forhold, sier Aasland.

- Det kan være at man er fornøyd med det dagligdagse, men ikke har sex og nærhet der man blir helt tilfredsstilt. Det å oppleve at et menneske ser annerledes på deg enn partneren gjør, å bli begjært av et annet menneske er ting som kan føre til utroskap.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par

Har sex kun for sexens skyld

Både kvinner og menn er utro, men det er altså oftere at menn er utro selv om de er fornøyde med det de har. I tillegg til at det er forskjeller i årsakene til utroskap, viser norske undersøkelser også at menn og kvinner reagerer forskjellig på forskjellig type utroskap. Mens kvinner synes emosjonelt utroskap er vel så farlig som seksuelt utroskap, blir menn klart mest sjalu på seksuelt utroskap, viser studier gjort på NTNU-studenter.

Leif Edward Ottesen Kennair, som er evolusjonspsykolog og en av NTNU-forskerne bak, forteller også, i likhet med Huseby, at det er en forskjell på i hvilken grad menn og kvinner knytter sex og følelser sammen.

- Det er generelt slik at kvinner mer enn menn i våre studier knytter sex til forhold og følelser, men det finnes selvsagt individuelle forskjeller her, påpeker han.

Sosioseksualitet handler om nettopp dette – i hvilken grad man knytter sex og kjærlighet sammen, og hvor tilbøyelig man er til å kunne ha sex kun for nytelsens skyld, for så å gå videre uten å ville bygge videre på relasjonen. Målt med et kartleggingsverktøy Kennair og hans kolleger bruker, vil høyere sosioseksuell score tilsi at du er mer tilbøyelig til å kunne ha uforpliktende sex.

- Et viktig mål er sosioseksualitet som handler om hvorvidt man tenner lett, er positiv til sex uten følelsesmessig tilknytning, og har hatt en del one night stands. Dette øker jo sannsynligheten for sex for sexens skyld, uten at relasjonelle forhold spiller inn. Det er vesentlig å merke seg at menn generelt på tvers av kulturer skårer høyere enn kvinner på sosioseksualitet, sier Kennair.

LES OGSÅ: Kan du bruke tankene til å komme deg ut av kjærlighetssorgen?

Menn er mer opptatt av seksuell variasjon

Han forteller videre at menn i større grad enn kvinner er opptatt av seksuell variasjon. Igjen er det individuelle forskjeller, men generelt ønsker menn gjerne oftere sex, tar mer initiativ, har lett for å tenne på andre, har ønske om å ha hatt flere partnere og at menn ikke knytter sex like sterkt til relasjon.

Ifølge ham finner vi årsaken til dette i evolusjonen. Mens kvinner har ønsket at mannen ble hos henne og et eventuelt barn, har han hatt like mye å tjene på å gå videre.

- Her snakker vi grunnleggende evolusjonære forhold knyttet til sex og relasjon. Kvinner søker i større grad forpliktelse og investering i forholdet. Menn i større grad enn kvinner kan få evolusjonære fordeler av korttidsseksuelle forhold.

LES OGSÅ: Sex uten følelser - kan det funke?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer