Utroskap:

Derfor er noen menn utro mens kjæresten går gravid

- Vi vet en del om at det er en sårbar fase for mange kvinner, men vi vet kanskje for lite om hvordan det oppleves for menn.

UTROSKAP: Å vente barn gir mye glede, men det kan også oppleves skummelt å stå overfor en ny og forpliktende fase i livet. FOTO: NTB Scanpix.
UTROSKAP: Å vente barn gir mye glede, men det kan også oppleves skummelt å stå overfor en ny og forpliktende fase i livet. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

«Lykkelige omstendigheter» pleier man å kalle det når et par venter barn. En tid der romantikken blomstrer i forventning, der to elskede skal bli en lykkelig familie. Og ja, for noen kan det oppleves akkurat sånn, men det betyr ikke at et svangerskap alltid har en forgyllende effekt på forholdet.

– Jeg tror absolutt at utroskap i graviditet er mer vanlig enn mange kanskje er klar over. For dette blir ofte ikke snakket så mye om, og det er veldig synd, sier Anna Sigridsdatter Heen, som er samlivsterapeut og rådgiver, til KK.

Også Kristina S. Moberg, som er psykologspesialist og foredragsholder, sier til KK at svangerskapet slett ikke må være fryd og gammen for et parforhold.

– Når man søker i forskningen finner man noen underlige ting; som at under svangerskap kan krangler øke og vold mot den gravide partner kan øke, og så videre. Dette er nok risikogrupper i utgangspunktet, men det sier noe om at det vi alle tror er en «lykkelig omstendighet» for et par, ikke alltid er så lett på innsiden, forteller Moberg.

Både graviditeten, fødselen og det å få et barn er en enorm omveltning i livet. Og selv om man går inn i det med glede og forventning, kan denne nye fasen man står overfor også føles skremmende og uforutsigbar.

– Vi vet en del om at det er en sårbar fase for mange kvinner, men vi vet kanskje for lite om hvordan det oppleves for menn, sier hun.

LES OGSÅ: Studier viser at graviditet endrer hjernen

SÅRT: Svangerskapet er en sårbar fase for mange kvinner fra før av, opplever man da et svik i tillegg kan det være ekstra tungt å bære. FOTO: NTB Scanpix
SÅRT: Svangerskapet er en sårbar fase for mange kvinner fra før av, opplever man da et svik i tillegg kan det være ekstra tungt å bære. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mangel på sex og nærhet

Hvorfor er man utro? Dette er et spørsmål som ofte stilles, og svarene kan være mange. Ifølge Moberg er bakgrunnen for utroskap ofte et behov for bekreftelse, og naturligvis også begjær.

– Det er ofte slik at en partner som er utro vet at det er dårlig gjort, men velger å gå for det likevel. Holdning til utroskap i utgangspunktet kan bety en del, samtidig vet vi en del om at det ikke alltid er samsvar mellom holdning og atferd, forteller hun og legger til:

– Man vet at spesielt én faktor betyr en del, og det er alkohol. Dette er et kjemisk rusmiddel som påvirker vår impulskontroll og vurderingsevne. Det er en del tall på at fest og alkohol øker sjansene for å være utro. Og kanskje er menn oftere på fest uten partneren når hun er gravid?

Mangel på sex er heller ikke en uvanlig unnskyldning. Eva Tryti, som er psykolog, parterapeut og forfatter, tror at det nok er en del par som har mindre sex under graviditeten enn de har ellers, ofte på grunn av helseplager og lignende.

– Noen utro bruker som unnskyldning at de har lite sex og at partneren ikke viser dem nok interesse. Men dette er ikke noen god grunn til utroskap. Man bør jo om mulig prøve å holde på en viss seksualitet, men hvis par sliter med sexlivet i veldig lang tid (lenger enn graviditeten), bør de søke hjelp, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor er lykkelige menn utro

Viktig å snakke sammen om behov og ønsker

Både under svangerskapet og i første fase etter fødsel vil nemlig mange ha mye av fokuset sitt på barnet, og langt mindre fokus på sex og nærhet. Ifølge Heen kan det da oppstå et problem siden veldig mange menn legger veldig vekt på å ha jevnlig sex, kanskje litt mer enn kvinner.

– Menn er mer som en konstant påslått kokeplate, fordi de blir jo ikke fysisk påvirket av et svangerskap slik kvinnen blir, men de blir likevel påvirket av endringen i hjemmet, forteller hun.

– Som gravid kan mange kvinner kjenne på at kroppen forandrer seg, man føler seg kanskje ikke så fin og attraktiv. Selv etter fødselen føler man ofte at kroppen ikke er helt tilbake, og tar dermed mindre initiativ til sex. Men viktigst av alt er at åpenheten rundt sex kanskje forsvinner litt. Det er dårligere kommunikasjon rundt sexlivet, forklarer Heen.

Hvis man da ikke har snakket sammen om utroskap og hvordan man skal håndtere sexlivet i denne fasen, tror Heen det muligens kan være kortere vei til at mannen har et sidesprang. Og noen har riktignok en lavere terskel for å være utro enn andre.

– Det kan absolutt også handle om at mannen kjenner en liten panikk når han står overfor en ny og forpliktende fase i livet, som kan være skremmende. Og dermed har et «siste eventyr», legger hun til.

LES OGSÅ: Micro-cheating er ikke mikro-alvorlig

KOMMUNKIASJON: Ekspertene oppfordrer alle par som venter barn å ta seksualiteten på alvor og snakke sammen om behovene for nærhet. FOTO: NTB Scanpix
KOMMUNKIASJON: Ekspertene oppfordrer alle par som venter barn å ta seksualiteten på alvor og snakke sammen om behovene for nærhet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan være en utfordrende tid for mange par

Uansett hva som skulle være årsaken til utroskapen er det ikke en god unnskyldning. Vi har selv ansvar for valgene vi tar i livet. Og et sidesprang i en allerede sårbar periode kan være ekstra tungt å svelge.

– Når utroskapen skjer er det veldig sårbart for den gravide kvinnen. Et sånt svik kan ligge og murre under selv om de fortsetter sammen, sier Tryti.

Og kanskje trenger man da hjelp i form av parterapi.

– Begge parter må trene på å ofre litt og sette egne behov litt mer til side når man begynner på et liv med barn. Hvis man er redd for det i forkant, kan man snakke om det – om at ikke alle behov kan dekkes absolutt hele tiden, om hva som får den gravide til å føle seg tryggere, om hva man tenker om sexlivet i graviditeten, sier hun.

Også Heen oppfordrer alle par som venter barn å ta seksualiteten på alvor. Det er en stor utfordring, og man må snakke om hvordan man skal takle det.

– Om man ikke har så lyst på sex så må man likevel snakke om behov, og hva man trenger av nærhet. Kvinnen må fortelle hva hun føler og hvorfor hun ikke har lyst på sex, og han må fortelle hva han føler og har behov for. Sammen kan de bli enige om hvordan de kan finne en løsning på dette.

LES OGSÅ: Menn er nøkkelen til om et forhold feiler eller lykkes

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer