Parforhold

Derfor er «seks magiske timer» så viktig for forholdet

Hvor mye tid investerer du i forholdet ditt?

PARFORHOLD: En halvtimes frokost om morgenen, en time i armkroken på kvelden, en fem minutters klem etter jobb. Psykologene mener at slike små øyeblikk er svært viktig for parforholdet. FOTO: NTB
PARFORHOLD: En halvtimes frokost om morgenen, en time i armkroken på kvelden, en fem minutters klem etter jobb. Psykologene mener at slike små øyeblikk er svært viktig for parforholdet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alle parforhold er unike og vi har alle ulike behov og ønsker i et forhold. Noen ønsker å bo sammen, jobbe sammen og være med hverandre døgnet rundt, mens andre setter pris på å være særboere og møtes noen ganger i uken.

Det finnes ingen fasit for hvordan et godt forhold skal være, men psykologer mener likevel at et minimum må være på plass for at forholdet skal kunne vare over tid.

De amerikanske psykologene Julie og John Gottman har definert de «magiske seks timene» som de mener må investeres i forholdet hver uke. Dette er en nedre grense og dere kan selvfølgelig tilbringe mye mer tid sammen hvis dere vil. Det må heller ikke være seks timer sammenhengende, tiden kan deles opp i mange kortere øyeblikk om det passer dere bedre.

En halvtimes frokost om morgenen, en time i armkroken på kvelden, en fem minutters klem etter jobb. Psykologene mener at slike små, viktige øyeblikk til sammen bør utgjøre minst seks timer i løpet av en uke.

Synes du seks timer høres ut som mye eller lite? Det vil være veldig individuelt og avhenger blant annet av om dere bor sammen og møtes hver dag.

Men er det virkelig så enkelt at det finnes en fasit som gjelder for alle forhold?

VIKTIGE ØYEBLIKK: Bruk minst to minutter på å ta farvel om morgenen før jobb, og minst 20 minutter på gjenforening etter jobb, råder Gottman. FOTO: NTB
VIKTIGE ØYEBLIKK: Bruk minst to minutter på å ta farvel om morgenen før jobb, og minst 20 minutter på gjenforening etter jobb, råder Gottman. FOTO: NTB Vis mer

Slik bør du fordele tiden

Gottman mener at beundring og forståelse er viktige punkter, og han anbefaler at dere bruker omtrent fem minutter hver eneste dag på det. Da bør dere si høyt hva dere setter pris på ved hverandre, for eksempel «Jeg setter så stor pris på at du lagde middag til meg i dag, tusen takk!».

Videre mener psykologen at fysisk hengivenhet bør prioriteres i omtrent fem minutter hver dag. En klem, et kyss, hold hender i sofaen eller kos ved leggetid. Det er viktig for å opprettholde kjærligheten mellom dere.

Ukentlige dater er også en viktig investering, og Gottman anbefaler omtrent to timer i uken, bare dere to. Det kan være at dere slapper av og prater i sofaen, går en tur, tar en drink på verandaen, har spillkveld, går ut på restaurant eller prøver noe nytt sammen.

I tillegg før dere bruke tid hver uke på å snakke om forholdet, hva som er bra og hvilke konflikter dere har hatt.

Til sammen skal alt dette altså utgjøre rundt seks timer hver uke. Men er det virkelig så enkelt?

VIS TAKKNEMLIGHET: Gottman mener at beundring og forståelse er viktige punkter, og han anbefaler at dere bruker omtrent fem minutter hver eneste dag på det. FOTO: NTB
VIS TAKKNEMLIGHET: Gottman mener at beundring og forståelse er viktige punkter, og han anbefaler at dere bruker omtrent fem minutter hver eneste dag på det. FOTO: NTB Vis mer

Bør ses på som et gjennomsnitt

- Hvor mye tid man må investere i forholdet varierer veldig fra par til par. Gottman har studert mange par og når han anbefaler seks timer, handler det om gruppestatistikk. Det er gjennomsnittet for de parene han har undersøkt og som har det bra etter mange år. Noen par ønsker å bruke mye mer tid sammen, mens andre klarer seg bra med mindre tid.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

Det viktigste er å være bevisst på at dere oppsøker hverandre. Forholdet kan ikke bare handle om logistikk.

- Dere må selv definere hva som regnes for tid sammen. Å se på TV sammen er ikke det samme som å ha dype samtaler, men noen par liker å se serier sammen og ser på det som kvalitetstid, så det må dere bestemme selv. Det viktigste er at dere er enige om hva som er kvalitetstid for dere, forklarer Løes Narum.

Kjærestetid handler om å lade batteriene i parforholdet. Det skal være en tid hvor dere har det fint sammen som et par, uavhengig av om dere går tur, spiller spill eller ser på TV sammen.

- I løpet av en dag og en uke vil det være en haug av små og store positive og negative hendelser som skjer, men det er viktig at de positive veier opp for de negative, råder han.

LEGG BORT MOBILEN: Det telles ikke som kvalitetstid sammen hvis begge er opptatt med hver sin mobil. FOTO: NTB
LEGG BORT MOBILEN: Det telles ikke som kvalitetstid sammen hvis begge er opptatt med hver sin mobil. FOTO: NTB Vis mer

Viktig å investere i forholdet

Å investere handler om å tenke smart og langsiktig. Selv om partneren din virker fornøyd, kan forebyggende relasjonelle innskudd gi riktig god avkastning.

- Det er her mange sovner i timen. Du tenker gjerne at det ikke er så farlig med kjærligheten, kjæresteforholdet og de små viktige investeringene du ofte gjør uten å tenke deg om. Ville du tatt sjansen på å aldri skifte olje på bilen, ignorere røde lamper og droppe servicen? Da venter sannsynligvis en langt større reparasjonsjobb i fremtiden. Det samme gjelder med forholdet ditt.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Når dere som par har tatt valget om å forebygge eller reparere, kan dere sammen se på hvor mye tid som er realistisk og ønskelig, og ikke minst hva som er godt nok.

Begynn med seks minutter

- For noen kan seks timer i uken virke demotiverende, hvis dere allerede har dårlig tid eller frykter hva timene skal fylles med. Omtrent som når du ønsker å komme i form og starter med seks timer jogging hver uke, sier Søyland.

Hun anbefaler at du definerer dine seks magiske minutter i stedet for seks magiske timer, hva ville vært magisk for deg? En fotmassasje, en liten flørt på kjøkkenet eller å høre kjæresten gi deg et skikkelig fint kompliment? På samme måte som med jogging kan dere øke tiden etter hvert som formen blir bedre.

- Ikke glem det Gottman kaller «seks sekunders kysset». Dropp den superkjappe «glad i deg også» samt et lett smask på kinnet før du haster videre. Det handler om å investere for å få en avkastning, råder hun.

Husk at å investere i parforholdet ikke handler om å klage og snakke om de samme samlivsproblemene om og om igjen. Det handler om å investere noe som oppleves som attraktivt for den andre. det handler om å gjøre hverandre gode slik at den andre føler seg sett, hørt og elsket.

VÆR SAMMEN: Å investere handler om å tenke smart og langsiktig. Selv om partneren din virker fornøyd, kan forebyggende relasjonelle innskudd gi riktig god avkastning. FOTO: NTB
VÆR SAMMEN: Å investere handler om å tenke smart og langsiktig. Selv om partneren din virker fornøyd, kan forebyggende relasjonelle innskudd gi riktig god avkastning. FOTO: NTB Vis mer

- Kvalitetstid er viktigst

- Jeg forstår absolutt hvorfor Gottman anbefaler seks timer i uken, men jeg tenker at det ikke finnes en fasit som gjelder for alle. Som med alt annet er det kvaliteten på tiden dere tilbringer sammen som er viktigst, ikke nødvendigvis hvor mye tid dere bruker sammen.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Han viser til at alle lever ulike liv, noen jobber turnus, jobber i Nordsjøen eller har lange dager på jobb, men paret kan ha skikkelig kvalitetstid sammen når de først er sammen.

- Hvis tiden dere tilbringer sammen er veldig bra, veier det opp for ganske mye. Vær gjerne sammen seks timer i uken, men kvaliteten på tiden er viktigst. Det er viktigere hva dere fyller tiden med enn hvor mange timer dere er sammen, sier Winter.

Han forklarer at det samme gjelder tid sammen med barna, og mange har tanker om hva som er riktig og viktig. Winther mener at et kvarter dedikert tid hvor alle legger bort mobilen og bare er sammen, er bedre enn noen timer hvor foreldrene leser på mobilen eller jobber med barna til stede. Kvalitet er viktigere enn kvantitet.

4 gode råd

Søyland kommer med følgende gode råd for å styrke parforholdet:

1. Lag en idébank

Lag en idébank, en glasskrukke på kjøkkenbordet, hvor dere legger oppi enkle, positive ting dere kan gjøre som vil pleie og styrke parforholdet.

2. Gå på date

Ikke slutt å date selv om dere bor under samme tak. inviter den andre ut på noe uten å røpe hva som skjer, én gang i måneden.

3. Legg bort mobilen

Lag skjermfrie rom eller tidspunkt slik at dere får mulighet til å møtes hjemme også. Definer hva som er kvalitetstid for dere som par. Sett ord på det, hva må dere endre på?

4. Husk å pleie forholdet

Sett gjerne av noen minutter til beundring og takknemlighet. Lag noen gode og enkle ritualer for hvordan du skal pleie forholdet i hverdagen.

Kort oppsummert er det flott hvis dere får til seks timer med kvalitetstid hver uke, "de magiske seks timene". Men for mange kan det fungere godt med færre timer så lenge tiden fylles med noe godt og positivt. Invester i forholdet ditt på en måte som passer for dere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer