Dating:

Derfor faller du for feil partner igjen og igjen

- Det betyr ikke at du er en dårlig, naiv eller dum person.

GIFTIGE FORHOLD: Hvis du gjentatte ganger velger feil partner, kan det bety at du har behov som ikke blir møtt og at utfordringer fra fortiden ikke har blitt fullstendig bearbeidet. FOTO: NTB
GIFTIGE FORHOLD: Hvis du gjentatte ganger velger feil partner, kan det bety at du har behov som ikke blir møtt og at utfordringer fra fortiden ikke har blitt fullstendig bearbeidet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss har vel noen ekser eller dater i bagasjen som vi gjerne skulle vært foruten. Kanskje var eksen din utro, kritiserte hver minste ting du gjorde eller løy om både små og store ting? Slike giftige forhold gjør noe med oss, selvfølelsen vår og tankene våre om forhold og kjærlighet.

Dessverre er det en del av oss som gjør samme tabben flere ganger, og som gang på gang havner i forhold som er giftige og som bryter oss ned. De virker gjerne sjarmerende og støttende i starten, men etter hvert utvikler det seg til et konfliktfylt og vanskelig forhold.

For oss som har noen dårlige forhold bak oss, er det også lett å tenke at vi overreagerer i nye forhold. At vi tar med oss de vonde erfaringene og straffer den nye kjæresten for det eksen gjorde. Derfor overser vi gjerne varseltegn og gir flere sjanser enn de fortjener. (Pssst: Straffer du kjæresten for det eksen din gjorde?)

Men hvorfor lærer vi ikke av tidligere erfaringer?

- I forelskelsens rus kan du selvsagt velge feil partner, og hvis du ikke er bevisst på hvorfor kan du gå i samme fella igjen og igjen.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

SAMMENHENG MED BARNDOMMEN: Hvis du velger feil partner igjen og igjen kan det handle om mønster fra fortiden, ofte fra tidlig barndom eller ungdomstiden.
SAMMENHENG MED BARNDOMMEN: Hvis du velger feil partner igjen og igjen kan det handle om mønster fra fortiden, ofte fra tidlig barndom eller ungdomstiden. Vis mer

Følelsene våre er som en GPS

Når du møter en person som du liker og blodet bruser, kan det være vanskelig å stoppe opp og tenke gjennom om dette virkelig er riktig person for deg.

- Følelsene våre er som en GPS, som styrer retningen livet vårt skal ta. I terapirommet forteller personer fortvilet om at de gikk fra både «hus, mann og barn» for å satse på den store kjærligheten, men så viste det seg at det ikke var riktig partner likevel, sier Søyland.

Noen er for rasjonelle i jakten etter den perfekte partner og kjæreste, og undervurderer gjerne følelsenes viktige plass i et moderne parforhold. De færreste kan leve lykkelig resten av livet kun med for eksempel økonomisk trygghet.

Andre tror blindt på følelsene, og kan få et emosjonelt hekt på en person som kanskje ikke er bra for dem. Det oppdager de ofte ikke før det er for sent. Vår tids romantisering av parforholdet og kjærligheten kan skape problemer, og det er en smertefull erfaring om man ikke skjønner hva som foregår.

Slik bryter du vanen

- Er det mulig å bryte en slik vane?

- Ja, det er mulig å finne en kjæreste som er god for deg, der du kan være lykkelig også etter at forelskelsen har lagt seg. Men før du løper av gårde, sjekk om den «kjedelige» partneren som sitter i andre enden av sofaen kan være drømmetypen. Parterapi vil vise om dere kan få til noe spennende samspill, sier Søyland.

Hun sier at første viktige nøkkel er å skjønne selv at du har et problem, at du velger feil. Deretter må du forstå hvorfor, og så det viktigste; endre atferd og hva du ser etter. Du kan lære å fri deg fra gamle destruktive mønster som skaper unødig krøll i kjærlighetslivet.

Søyland anbefaler å spørre fem personer du har et nært forhold til, for eksempel venner eller familie, om hva slags kjæreste de tror at du trenger. Da kan du kanskje lære noe nytt om deg selv.

Noen forhold er giftige

LÆRER I BARNDOMMEN: - Intime relasjoner kan ses i lys av familien vi vokste opp i, sier Blessom.
LÆRER I BARNDOMMEN: - Intime relasjoner kan ses i lys av familien vi vokste opp i, sier Blessom. Vis mer

- Dersom du ender opp i giftige forhold, og kanskje til og med opplever gang etter gang at du ender opp i giftige forhold, kan det handle om at du velger denne type personer helt ubevisst og at denne type giftige personer også velger deg.

Det sier Ingrid Blessom, som er som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi til KK.

Hvis du har hatt noen intime relasjoner i livet kan du se tilbake og finne ut hvilke personer du var sammen med. Kanskje har du et mønster der du tiltrekker deg giftige partnere.

- Giftige partnere har en tendens til å være ustabile, være på en måte som drar deg ned og som kritiserer, og misbruker deg emosjonelt, fysisk eller seksuelt. Paradoksalt kan personer som trigger de mest intense følelsene som en dyp frykt for å bli forlatt, også være personer vi tiltrekkes av og ønsker videre kontakt med, sier Blessom.

En giftig partners adferd er ofte drevet av behov som ikke blir møtt, og stammer ofte fra en oppvekst preget av neglekt, mangel på kjærlighet og ofte også misbruk.

Sammenheng med barndommen

Allerede som barn lærer vi hva kjærlighet er og ubevisst hva vi må gjøre for å få mest mulig kjærlighet. Det er et naturlig overlevelsesinstinkt. Hvis din barndom var preget av konflikter eller voksne som ikke så dine behov, vil man ubevisst kunne søke det samme i en partner.

- Intime relasjoner kan ses i lys av familien vi vokste opp i. Når vi skaper trygge bånd til våre foreldre basert på uforbeholden kjærlighet og aksept, erfarer og lærer vi at vi fortjener respekt og å bli behandet godt fra andre mennesker, sier Blessom.

Vi lærer at vi har rett til å uttrykke våre meninger, bli lyttet til, og at vi har rett til å få våre behov møtt.

- Dersom vi er så heldige å vokse opp i denne type miljø, er sannsynligheten stor for at vi vil tiltrekke oss mennesker som elsker og respekterer oss og som behandler oss med medfølelse og omsorg, sier hun.

FINN RIKTIG PARTNER: - Hvis du alltid velger såkalte "badboys", er nok sannsynligheten for utroskap større enn om du velger en rolig partner som ønsker å stifte familie. Noen går etter feil type personligheter, sier Winther.
FINN RIKTIG PARTNER: - Hvis du alltid velger såkalte "badboys", er nok sannsynligheten for utroskap større enn om du velger en rolig partner som ønsker å stifte familie. Noen går etter feil type personligheter, sier Winther. Vis mer

Vi søker det vi kjenner til

- Hvorfor ender mange opp med feil partner gang på gang?

- Veldig mange som kommer fra et voldelig forhold, søker tilbake til et voldelig forhold. Hvis en av foreldrene er alkoholiker, kan det også hende at de velge en partner som er alkoholiker. Det er det de kjenner til.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Hvis du gjentatte ganger velger en partner som er utro, kan det være fordi du faller for en viss type personlighet.

- Hvis du alltid velger såkalte "badboys", er nok sannsynligheten for utroskap større enn om du velger en rolig partner som ønsker å stifte familie. Noen går rett og slett etter feil type personligheter, forklarer han.

- Hvorfor er det så vanskelig å bryte en slik vane?

- De fleste vaner er vanskelige å bryte, men du kan alltid bryte et mønster. Du må sette deg ned og aktivt se hva du har valgt før og se etter en partner med andre kvaliteter. Veldig ofte er det i yngre faser at man velger en person som virker spennede, mens når man blir eldre er det andre egenskaper som er viktigere, som pålitelighet, sier Winther.

Gode råd for å bryte mønsteret

Blessom har følgende råd for å bryte det destruktive mønsteret: Skriv ned navnet til partneren du har i dag og dine tidligere partnere øverst i ulike kolonner, og identifiser så hva du mener kan være deres dominerende personlighetstrekk - både positive og negative. Hvilke likheter kan du se?

- Noen ganger er det ikke helt enkelt å se dette. Kanskje oppleves din nåværende partner som mer oppmerksom enn din ekspartner selv om du opplever at begge kritiserer deg, behandlet deg dårlig og gjør deg utrygg, sier Blessom.

Du kan så sammenligne disse mønstrene med mønstre fra dine egne foreldre. Skriv en annen liste med én kolonne for hver av foreldrene dine samt din nåværende partner. Hvilke trekk og adferd deler din nåværende partner med dine foreldre?

- Prøver denne personen å kritisere eller kontrollere deg? Prøver de å dra deg ned? Eller skaper vedkommende utrygghet ved å være lite tilgjengelig emosjonelt? Er det slik at du potensielt faller for en annen person som er samme type som eksen som du hadde et destruktivt forhold til, spør hun.

Dersom du kan svare JA på dette, kan det være lett å bekymre seg over at du gjentagende tiltrekkes av emosjonelt utilgjengelige personer som kontrollerer deg og drar deg ned.

- Det er dermed nærleggende å tenke at noe er galt med deg. Men det å tiltrekke seg giftige personer betyr ikke at du er en dårlig, naiv eller dum person som ikke evner å se ditt eget beste og som gang på gang tar dårlige partnervalg. Derimot kan det bety at du har behov som ikke blir møtt og at utfordringer fra fortiden ikke har blitt fullstendig bearbeidet, forklarer hun.

Et godt råd er å gå i dybden og utforske disse temaene, gjerne ved hjelp av en terapeut.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer