Det såkalte «morrabrødet» er et kjent fenomen for menn - men det skyldes faktisk ikke ditt flotte utseende - dessverre. Morgenereksjoner er faktisk en del av søvnsyklusen til menn forteller Ole Jacob Nilsen, som er seksjonsleder ved Seksjon for rekonstruktiv urologi og nevrourologi, Rikshospitalet, til KK.no.
Det har ingenting med seksuelle lyster å gjøre, og tro det eller ei er det faktisk ikke kun menn som våkner opp med «morrabrød». Det er noe vi kvinner også opplever i ny å ne! Med andre ord er det mye vi ikke vet om det kjente «morrabrødet» så vi tok en prat med eksperten for å oppklare et par ting rundt hvorfor menn - og kvinner - våkner opp med oppsvulmede kjønnsorganer det sekundet de åpner øynene!
- Alle friske menn har flere nattlige ereksjoner. Dersom man våkner mens man har en slik ereksjon, kalles det gjerne «morrabrød» på folkemunne, forteller Nilsen og fortsetter:
- Den første vitenskaplige rapporten om dette kom i 1944. De fant da at forsøkspersonene hadde tre-fire nattlige ereksjoner som varte i om lag 25 minutter.
LES OGSÅ: Har han ereksjonsproblemer?
Ingen sammenheng med drømmer
En normal ereksjon skyldes som oftest opphissing. Nervesystemet åpner blodtilførselen inn i svamplegemene i penisskaftet, samtidig som avløpet stenges av, forteller Nilsen. Mens «morrabrød» - som historisk sett har blitt kalt «penile nocturnal tumescence», men som i dag gjerne kalles «sleep-related erections» av søvnforskere - er noe helt annet og skyldes andre faktorer.
- Rundt svamplegemene ligger en kraftig hinne som ikke gir etter når skaftet er fylt med blod. Det gjør at trykket inne i svamplegemene øker veldig, og skaftet blir stivt. Når ereksjonen går over, skyldes det at blodtilførselen inn i svamplegemene skrus ned og avløpet åpner igjen. Da tømmes de for blod og penisskaftet faller sammen, forklarer Nilsen og legger til:
- «Morrabrød» derimot oppstår ved innledningen av REM-søvn, og avsluttes når denne søvnfasen avsluttes.
Nilsen forteller at man per dags dato ikke tror at «morrabrød» har en sammenheng med hva man drømmer om, ei at det skyldes at man har en full blære - slik man tidligere har trodd.
- Trolig er alle deler av nervesystemet involvert i de nattlige ereksjonene, både perifere nerver, ryggmarg og sentra i hjernen.
Som vi tidligere har skrevet om skjer det en del fysiske ting i kroppen under REM-søvn, hvor en av disse er at nevrotransmittere, som sørger for at signaler sendes rundt i nervesystemet, blir mindre aktive - blant annet for å hindre at vi faktisk handler etter det vi drømmer om.
LES OGSÅ: Er han «for stor» der nede?
En av disse nevrotransmittere kalt norpinephrin sørger for å stenge av blodtilførselen til penis. Når menn sover og er i REM-fasen, er ikke denne nevrotransmitteren aktiv, og dermed er det ingenting som stanser blodtilstrømningen som får penis til å bli erigert.
Men som sagt er det ikke bare menn som opplever dette! Ifølge Nilsen opplever også en del kvinner at de svulmer opp nedentil.
- Akkurat som menn, får også kvinner nattlige «ereksjoner» i den samme søvnfasen, og av samme årsak som menn. Man ser da at klitoris svulmer opp, blodsirkulasjonen i skjeden øker og livmoren trekker seg mer sammen.
- Et uteblitt «morrabrød» trenger ikke være farlig
Men hva er egentlig meningen med en morgenereksjonen (dersom den har en)? Hva er dens funksjon? Og er det farlig dersom man ikke våkner opp med «morrabrød»?
Ifølge Daily Mail og Sergio Diez Alvarez, medisinsk direktør ved Universitetet i Newcastle, Australia, har det lenge vært antydet at «morrabrød» er en mekanisme som varsler menn om deres fulle blære, men at man i dag heller tror årsaken er at den ubevisste følelsen av full blære stimulerer nervene som går til ryggraden og at disse reagerer direkte ved å generere en ereksjon.
Med andre ord har ikke «morrabrød» nødvendigvis en viktig funksjon, men likevel kan den si noe om helsen - spesielt helsen til menn forteller Nilsen.
- Et uteblitt «morrabrød» trenger ikke være farlig. Det kan være tilfeldig at man ikke våkner akkurat mens man har en nattlig ereksjon, sier Nilsen og legger til:
- Tilstedeværelsen av slike ereksjoner bekrefter imidlertid at alt er i orden med både nerver og blodforsyning. En del sykdommer kan påvirke ereksjonsevnen, for eksempel sukkersyke og åreforkalkning. Det går an å teste om man har nattlige ereksjoner med spesielle apparater, men dette gjøres sjeldnere i dag enn før.