Dating:

Derfor føler du ikke kjemi med «den snille mannen»

Og slik endrer du det!

KJEDELIG: Mange kvinner tenker at en pålitelig og tilgjengelig partner er kjedelig, og gir ikke «den snille mannen» en ordentlig sjanse. FOTO: NTB
KJEDELIG: Mange kvinner tenker at en pålitelig og tilgjengelig partner er kjedelig, og gir ikke «den snille mannen» en ordentlig sjanse. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

På ett eller annet tidspunkt i livet har vi vel alle vært betatt av en som ikke akkurat er svigermors drøm. Han som prioriterer rockebandet sitt, som ikke ringer deg tilbake, som kritiserer vekten eller utseende ditt eller som ignorerer deg. Han som gjerne er litt «hard to get», som du aldri blir helt klok på.

Det er langt fra uvanlig å forelske seg i en som ikke er bra for deg, og ofte skyldes det at vi har en litt feil oppfattelse av hva romantiske følelser handler om. Mange feiltolker symptomer som angst, sjalusi og uro med romantisk eller seksuell tiltrekning.

For å ta meg selv som eksempel: Jeg hadde en kjæreste i ungdomstiden som flere ganger bare «forsvant» uten at jeg hørte noe fra han. Jeg visste aldri hvor jeg hadde han, den ene dagen elsket han meg, neste dag ville han ikke møte meg igjen. Jeg forvekslet følelsen av uro og spenning med romantikk og kjærlighet, selv om det absolutt ikke var noen av delene.

Det er lett å tenke at en pålitelig og tilgjengelig partner er kjedelig, men det trenger absolutt ikke å være det. Hvis du gjør en innsats kan du faktisk skape en gnist og få følelser for «den snille mannen». Han som holder oppe dører for deg, som sender blomster, er ærlig om hva han føler, prioriterer tid sammen med deg og som alltid ringer deg tilbake.

Så hvordan kan du du bryte mønsteret og få følelser for «den snille mannen»?

Velger utilgjengelige menn

- Hvis du ofte faller for feil type mann, enten det bare blir en uforpliktende flørt eller et lenger forhold, kan det handle om din dating- og tilknytningsstil. Søker du trygghet i det kjente eller blir du superstresset om han blir interessert for fort?

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK

Det kan også handle om en frykt for å bli forlatt, sviktet og dumpet. Du kan ha lav selvfølelse, dårlige erfaringer og kanskje du ikke vet hvor bra du faktisk er. Noen blir stresset av forpliktelser og synes det er mer behagelig når det er lett og uforpliktende. Dette trenger ikke være bevisste tanker, men kanskje du kun velger menn som bor langt unna, som allerede er i forhold eller som ikke er interessert i et forhold.

- Noen får et emosjonelt hekt av en utilgjengelig og «hard to get» mann. Relasjonen utvikler seg ikke, han sier én ting men gjør noe helt annet, og du blir gående «på vent». Mange beskriver det som at de ikke kan leve verken med eller uten ham, sier Søyland.

PRIORITERER DEG: En snill mann vil gjerne ikke vekke "jagerinstinktet" ditt, men vil gi deg mye som har større verdi.
PRIORITERER DEG: En snill mann vil gjerne ikke vekke "jagerinstinktet" ditt, men vil gi deg mye som har større verdi. Vis mer

Handler om biologi

- En del kvinner tenker at såkalte «badboys» er mer seksuelt attraktive og mer mystiske fordi de er vanskeligere å få tak i. Hvis det blir for lettvint virker ofte ikke premien like spennende, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Mange trenger den jakten for å utvikle følelser, og liker å måtte jobbe litt ekstra for å få personen de jakter på kroken.

Winther forklarer at det hele stammer fra biologien vår. Den tøffe mannen kan passe på seg selv og ta vare på både deg og familien. Det samme gjelder høye menn, som ofte har lettere for å finne en partner enn lave menn fordi de fra gammelt av hadde større mulighet til å forsvare seg selv. Dette er ikke like viktig i dagens moderne samfunn, men det biologiske ligger der i oss.

Slik endrer du mønsteret

- Er det mulig å endre sitt eget mønster og gi «den snille mannen» en sjanse?

- Definitivt. Men det vil kreve en liten emosjonell og kognitiv omprogrammering, hvis ikke får du trolig bare mer av det samme. Man må heller ikke glemme at den snille og kanskje litt "kjedelige" mannen kan være han som overrasker mest når hverdagen kommer, og den kommer i alle forhold, sier Søyland.

Noen menn kan være dårlige til å selge seg inn. Hans spennende sider vil neppe komme frem på første eller andre daten, du må nemlig oppdage ham. Så ikke gi opp ved førsteinntrykket, og takk gjerne ja til flere dater.

- Hva drømmer du om om 1 år, 5 år og 25 år? Trygg økonomi? Familie? Eller en du kan reise med på jordomseiling eller noe helt annet? Finn ut hva du egentlig trenger i et parforhold, og sett en minstestandard. Ikke minst trenger du kanskje å date ham 3-4 ganger før du konkluderer med to streker under svaret, sier Søyland.

Gi slipp på det uoppnåelige og se etter mulighetene i en mann som kanskje ikke har den mest spennende innpakningen. Det blir ofte til gode historier senere, og mange treffer blink på en de ikke trodde var deres type.

Utforsk det gjerne med en parterapeut eller en fortrolig venn. Hvilke bra menn velger du bort? Kan det handle om at de trigger noe i din relasjonshistorikk? Kan det være at du ikke ser gullet som ligger rett foran deg fordi du er så opptatt av han kjekke, utilgjengelige fyren du er så utrolig svak for? Kanskje på tide å gi den egentlige drømmen en sjanse?

- For mange er den litt utilgjengelige mannen mer spennende enn den pålitelige revisoren. Men når det er sagt så velger mange noe annet når de vil slå seg til ro og få barn. Da søker mange mer stabilitet og trygghet, selv om det kanskje ikke vekker like sterke følelser, sier Winther.

KAN TREFFE BLINK: Gi slipp på det uoppnåelige og se etter mulighetene i en mann som kanskje ikke har den mest spennende innpakningen. Mange treffer blink på en de ikke trodde var deres type.
KAN TREFFE BLINK: Gi slipp på det uoppnåelige og se etter mulighetene i en mann som kanskje ikke har den mest spennende innpakningen. Mange treffer blink på en de ikke trodde var deres type. Vis mer

2 tips for å gi «den snille mannen» en sjanse

Slik unngår du å la de gode mennene gå, ifølge Psykology Today:

1. Lag en liste.

Lag en liste over atferd som du ikke ønsker i en partner, og som kan føre til bekymring eller irritasjon for deg. Det er viktig å identifisere disse uønskede kvalitetene og følelsene, slik at du kan gjenkjenne dem når de oppstår.

For eksempel kan listen inneholde: Kommer for sent, avlyser dater i siste liten, er vag i planleggingen eller at han sier at han ikke er klar for et forhold. Ikke la det skape en misvisende følelse av spenning.

I tillegg bør du lage en liste over ønsket atferd, som du finner i snille, romantiske og tilgjengelige menn. Det kan for eksempel være: Møter opp på første date med blomster, tilbyr å hente deg eller kjøre deg hjem, kommer på tiden og avslutter daten med planer om å ses igjen.

2. Se atferden hans i et nytt lys

Etter at du har laget listen over uønsket og ønsket atferd, må du endre måten du ser på denne atferden. Selv om du synes det kan være spennende at han er "vanskelig å få", er det ikke den atferden du ønsker i en partner. Målet er å himle med øynene av slik oppførsel, og ikke føle deg tiltrukket og betatt av det.

Gjør den snille mannen mer spennende

Nedenfor er noen ideer for hvordan du kan se hyggelige menn som mer spennende:

1. Gjør noe litt skummelt med daten din, for eksempel å se en skrekkfilm. Det kan hende du feiltolker frykten for filmen som attraksjon for daten din, noe som i dette tilfellet vil være noe positivt.

- Flere forskningskilder konkluderer med at litt uforutsigbarhet og spenning kan skape mer følelser for daten, for eksempel hvis dere ser en skrekkfilm eller hopper i strikk, sier Søyland.

2. Se for deg en seksuell fantasi du har mens du er på date med en snill mann. Det kan føles litt forbudt og kan få hjertet ditt til å dunke litt ekstra. Dette kan bidra til å vekke kroppen din og gjøre deg mer åpen for daten din.

3. Tenk på hvor spennende det ville være å bli forlovet eller planlegge et bryllup, hvis slike ting interesserer deg.

Hvordan kan den billige spenningen som utilgjengelige menn gir sammenligne seg med spenningen ved å være i et dypt forhold som fører til ekteskap?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer