Særsoving

Derfor har Merete og kjæresten valgt å sove på hvert sitt rom

- Folk tror veldig ofte at forholdet er på vei til å ryke. Da tenker jeg med meg selv at «bare vent til dere har vært sammen i 20 år».

SÆRSOVING: Mens det i noen parforhold nærmest er uhørt å skulle sove på hvert sitt soverom, mener andre at det har vært med på å bedre både nattesøvnen og forholdet. FOTO: NTB
SÆRSOVING: Mens det i noen parforhold nærmest er uhørt å skulle sove på hvert sitt soverom, mener andre at det har vært med på å bedre både nattesøvnen og forholdet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Er partneren din av typen som helst vil sovne til tv-en som bakgrunnsstøy, mens du selv ikke klarer å høre så mye som en pustelyd før nattesøvnen er ødelagt? Mange parforhold hadde blitt bedre dersom man innførte særsoving, mener kvinnene vi har snakket med.

Merete har vært i et parforhold i nesten 20 år og i så godt som alle disse årene har hun og partneren delt seng. De siste seks månedene har de imidlertid blitt enige om at de skal sove på hvert sitt soverom.

– Vi er like mye kjærester nå som før særsovingen. Kanskje til og med litt mer nå som overskuddet og humøret er bedre, forteller hun.

– Det begynte egentlig med at jeg jobbet med et prosjekt og at jeg da jobbet best om kvelden og om natten. Så da sov jeg på arbeidsrommet som også var gjesterom og det utløste særsovingen.

– Men vi har egentlig helt ulike sovepreferanser. Jeg må ha lydbok på når jeg sovner, han må ha det stille. Jeg liker normal romtemperatur, han vil ha det kaldt. Jeg jobber hjemmefra og kan jobbe når det passer meg, mens han har en alarm som går av klokken halv seks. I tillegg elsker han slumreknappen og da våknet jeg nesten bestandig og fikk ikke sove igjen.

Tror at forholdet vil ryke

Merete, som har fibromyalgi med fatigue, opplevde at søvnmangelen gikk ut over dagsformen. Etter at de begynte å sove hver for seg, har de begge fått bedre søvn og de våkner mer uthvilte og blide begge to.

– Det var også plassmangel i sengen. Samboeren kom inn fra sidelinjen og tok mye av min side av sengen, mens hunden tok fotenden. Da våknet jeg og måtte få henne ut og han over på sin side, noe som igjen gjorde at jeg fikk store problemer med å sovne igjen. Nå pendler hunden imellom og har to halve senger for seg selv.

Merete tror at det å ikke sove sammen er langt vanligere enn mange tror, men at det ikke akkurat er noe man annonserer på Facebook til venner og familie.

– Jeg opplever det kanskje ikke som direkte tabu, men folk tror veldig ofte at forholdet da er på vei til å ryke. For hvorfor skulle man ellers sove hver for seg? Og om man forklarer, blir det lite trodd på.

– Særlig yngre synes det er helt horribelt at man ikke vil sove sammen med partneren. Da tenker jeg med meg selv at «bare vent til dere har vært sammen i 20 år. Da kan pipen få en helt annen lyd». Det er nok mange som sovner «tilfeldig» på sofaen, også, legger hun til.

Har ikke påvirket sexlivet

En annen kvinne vi har snakket med forteller at skiftarbeid med ulike arbeidstider er hovedårsaken til at hun og samboeren har valgt å sove hver for seg.

– I tillegg har jeg astma, og blir det for varmt og tett på soverommet sover jeg ekstremt dårlig. Jeg sover derfor med vinduet åpent gjennom hele vinteren. Han er en frysepinne, så han klagde og mente at jeg frøs ham ut av soverommet. Etter at vi hadde bodd sammen i et par måneder, flyttet han derfor inn i et eget soverom hvor han også har et eget bad. Nå har vi sovet hver for oss i litt over 4,5 år, forteller hun.

– Jeg prater ikke om det til alle, det er jo en privatsak. Men kommer vi inn på det så forteller jeg det, og jeg forteller også hvorfor. Jeg tror det er flere som sover hver for seg, men at folk ikke vil snakke om det fordi de kanskje tror de er unormale. Selv sover jeg bedre uten ham der og sexlivet vårt er uendret.

Vanligere enn mange tror

Parterapeut Ingeborg Reber hos Godsamtale.no opplever også at det å sove hver for seg er vanligere enn mange tror og at det særlig skyldes to hovedgrunner; plagsom snorking og ulik døgnrytme.

Dersom den ene er et uttalt A-menneske og den andre er B, vil de stadig forstyrre hverandre. Det samme gjelder høylytt snorking som kan drive den andre fra forstanden! For noen kan det også handle om ulik seksuell appetitt. Den som ønsker mindre sex, kan oppleve at sex blir en forpliktelse og det nære og vare forsvinner. Eget soverom kan være en måte å sette grenser på, sier hun.

– Her er det viktig å minne om at sex ikke er noe vi kan kreve av vår partner, men noe vi ydmykt kan be om. Innen samliv rent generelt kan vi si at mannens største sårbarhet er hjertet hans, mens kvinnens største sårbarhet er hennes kjønnsorgan. En mann vil kunne føle seg overkjørt hvis en kvinne krever tilgang til hjertet hans, mens en kvinne kan føle seg invadert dersom mannen presser henne til samleie.

Gir trygghet og virker beroligende

I noen parforhold er det derimot nærmest uhørt å skulle sove på hvert sitt soverom. Enkelte sier sågar at de ville ha gjort det slutt, dersom partneren ikke vil sove i samme seng.

Reber forklarer at det er en sammensatt grunn til at dette med å sove sammen er så viktig for mange av oss.

– Vi mennesker har fire store frykter og en av dem er frykten for å bli ensom og forlatt. Mennesker er flokkdyr og tilhørighet til flokken er svært viktig for oss; det kan handle om tilhørighet til familien, vennekretsen, kollegene på jobben og så videre. Derfor søker vi også hyppige bekreftelser på at vi er en del av flokken.

– Behovet for kontakt og bekreftelse vil da også de fleste søke hos sin partner mange ganger i løpet av et døgn. Det kan være blikkontakt, et kjærtegn eller noen ord. Også i løpet av natten er det mange som søker denne bekreftelsen. Vi strekker ut en hånd i halvsøvnen bare for å kjenne at partner er der eller vi legger oss tett inntil hverandre. De fleste vil oppleve at hudkontakten og varmen fra den andre er beroligende. For par med hyppig sex vil det å dele seng innebære at sex kan skje spontant. For andre er det bare godt å høre den andres pust og kjenne at jeg ikke er alene. Selv moderat snorking kan gi en trygghetsfølelse om at den andre er der for meg.

Kan føre til konflikter

I noen parforhold kan det også oppstå konflikter mellom partnerne, fordi den ene ikke vil sove i samme seng mens den andre vil.

– Det er lett å føle seg avvist både på et personlig plan og et seksuelt plan; jeg er ikke lenger attraktiv, jeg er ikke lenger ønsket. Her er det viktig at utflyttingen blir grundig gjort rede for og fulgt opp med invitasjoner til nærhet og intimitet, sier Reber.

– Men som de fleste vet er det forskjell på sex. 90 prosent av alle kvinner har behov for et ordentlig forspill før samleiet. Hvis partner hopper over dette vil de fleste kvinner ikke få full glede av sexlivet, i verste fall ingen glede i det hele tatt. Å flytte ut av soverommet bør innledes med gode samtaler om hvordan intimiteten oppleves i relasjonen. Hvis denne samtalen er vanskelig og man ikke føler seg hørt, kan paret søke hjelp hos en parterapeut.

– For ordens skyld til jeg gjerne presisere at alt det jeg sier om heterofile par, også gjelder for lesbiske og homofile par. Et parforhold er et parforhold, legger hun til.

Betyr ikke at sexlivet er parkert

Parterapeuten tror ikke at det å sove hver for seg nødvendigvis fører til mindre sex, men at det kan oppleves som at partner er mindre tilgjengelig fordi vi lett styres av frykt.

Mange vil også nøle med å fortelle åpent om dette til andre, da vi gjerne forbinder adskilt soverom med at forholdet ikke fungerer og at sexlivet er «parkert».

– Men det behøver slett ikke å være tilfellet! Dersom paret sliter med snorking eller ulik døgnrytme kan det være både respektfullt og befriende med hvert sitt soverom. Noen mener også at det er mer romantisk på den måten fordi man da kan invitere på date på soverommet. Man kommer ut av det hverdagslige og det skapes spenning, - og spenning gir tenning.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer