Singel

Derfor har Monica (53) valgt et liv som singel

Hun er «godt voksen», har ingen kjæreste og er overhodet ikke på leting.

SINGEL: – Om jeg tenker på at jeg kanskje skal være singel for resten av mitt liv, så er det med en god følelse, og ikke noe tristhet, sier Monica til KK. FOTO: Privat
SINGEL: – Om jeg tenker på at jeg kanskje skal være singel for resten av mitt liv, så er det med en god følelse, og ikke noe tristhet, sier Monica til KK. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det å finne en partner å dele livet med er en selvfølge for mange. For livet kan vel ikke være komplett uten en bedre halvdel som står sammen med oss både i oppturer og nedturer?

Vel, det er absolutt ikke sannheten for alle.

Vi har rett og slett blitt lurt til å tro at single mennesker har det mye verre enn de egentlig har det, mener Bella DePaulo.

Hun har forsket på single mennesker i flere tiår. DePaulo er sosialpsykolog og forfatter av flere bøker om stereotyper rundt single mennesker.

Ideen om at en singel, voksen kvinne stort sett er en ensom sjel på desperat jakt etter «den rette», stemmer rett og slett ikke overens med virkeligheten.

– Det har vært min oppgave å avsløre disse mangelfulle narrativene om singellivet og vise de mange ukjente måtene single mennesker «blomstrer» på, skriver DePaulo i en artikkel på Psychology Today.

– Jeg trives helt enkelt i mitt eget selskap!

For selv om Hollywood-filmer, kjærlighetsromaner og godt gifte par kanskje mener at tosomhet er svaret på lykke, er det mange som rett og slett trives best med å være singel.

Monica Lindberg (53) er en av dem.

Fra sønnene hennes var små, var hun alenemor. Nå er begge sønnene voksne og har flyttet ut for mange år siden. Monica bor alene - singel og tilfreds.

– Jeg har hatt et par langvarige forhold på de årene, men må si at jeg har vært som mest harmonisk når det bare var gutta og meg, forteller Monica til KK.

Nå som Monica er «godt voksen», har hun ingen kjæreste og hun er overhode ikke på leting, understreker hun.

– Jeg gidder ikke svare på henvisninger fra det motsatte kjønn - jeg orker ikke det peset i det hele tatt, sier Monica.

TID TIL HOBBYER: Monica elsker alenetiden sin, og som singel har hun mye bedre tid til å gjøre det hun elsker - blant annet elgjakt. FOTO: Privat
TID TIL HOBBYER: Monica elsker alenetiden sin, og som singel har hun mye bedre tid til å gjøre det hun elsker - blant annet elgjakt. FOTO: Privat Vis mer

– Hva er det som er så fint med å bo alene og å være singel?

– Jeg elsker det å kunne styre meg selv, gjøre hva jeg vil, når jeg vil. Slenge meg ned i godstolen på kvelden og sette på hva jeg vil på TV.

Monica har ME og fibromyalgi, så formen er ikke på topp, forteller hun.

– Og da er det også deilig å bare kunne fokusere på seg selv hele tiden, hvile når en vil, lage mat når en vil.... Ja, i det hele tatt. Jeg går turer alene, pakker sekken og drar og fisker alene, pakker niste og er på stranda hele dager alene. Jeg trives helt enkelt i mitt eget selskap.

Hun har tid og mulighet til å gjøre det som passer henne. Hver høst drar hun på elgjakt, og tidligere i sommer dro hun alene på en voksen rideleir med syv andre damer, forteller hun.

– Jeg kjente ingen fra før, men det gjør ikke noe, man blir jo kjent!, påpeker Monica.

Nå i sommer har Monica eldstesønnen på ferie i nærheten, og begge sønnene kommer innom henne for mat, TV-titting, kos og prat, forteller hun:

– Og da har jeg all min energi til de to, det er herlig!

– Folk tror ikke det finnes single, happy folk

Monica har aldri møtt på noen direkte fordommer mot at hun er singel, men hun merker at ikke alle tror på at det finnes single, «happy» folk:

– De tror man er singel fordi man ikke får noen, at det er noe feil, at man i hemmelighet er på leting, sier Monica.

For en stund siden la Monica ut en annonse på en «finn nye venner»-gruppe på Facebook. Hun skrev litt om seg selv, la ut noen bilder og poengterte at hun ikke var ute etter menn eller et forhold - hun ville finne nye venninner å finne på ting sammen med.

– Da fikk jeg pes fra menn som skrev: «haha, venninner du, liksom», og lignende. Det endte opp med at jeg bare sletta hele greia, forteller Monica.

Hun forteller også at noen av hennes nærmeste kanskje synes det er litt synd at hun er alene - selv om hun trives slik. Hun har fått noen kommentarer som «synd at du er så mye alene, du er jo for ung for det».

PÅ RIDELEIR: Monica på rideleir tidligere i sommer. FOTO: Privat
PÅ RIDELEIR: Monica på rideleir tidligere i sommer. FOTO: Privat Vis mer

Nøkkelen til å elske singellivet

Monica oppsummerer på mange måter nøyaktig det som psykolog Bella DePaulo prøver å formidle:

At de som oppriktig ønsker å være single, rett og slett har det skikkelig fint. Men også de som er ufrivillig single kan ha det fantastisk - spesielt hvis de tar til seg noen av perspektivene og styrkene til de frivillig single, mener DePaulo.

Og hva er disse styrkene? De oppsummerer vi her, basert på det DePaulo har kommet frem til etter å ha forsket på single mennesker:

1. Glede

De som omfavner singellivet ser ofte på livet sitt som gledefylt. Single mennesker er rett og slett typisk lykkelige, skriver DePaulo.

Etter flere tiår med nøye granskning av forskning på single mennesker, har hun aldri funnet en studie der singles lykkenivåer ikke var på den lykkeligste enden av skalaen.

– I motsetning til disse skremselshistoriene om hva som kommer til å skje med single når de blir eldre - er det som faktisk skjer, midt i livet og senere i livet - at single blir mer og mer fornøyde med livene sine. Og husk at de var glade allerede da de var yngre, skriver DePaulo.

2. Frihet

Single mennesker møter selvfølgelig på utfordringer og livsskriser som alle andre, men DePaulo påpeker at friheten de ofte har, gjør at de i større grad kan styre livet sitt og være tro mot seg selv - fremfor å gjøre det andre forventer.

3. Alenetid

Single mennesker som har det godt, nyter vanligvis alenetiden som ofte følger med. De ser ikke på det å tilbringe tid alene eller bo alene som ensomhet - men heller som en mulighet for kontemplasjon, avslapning, produktivitet, autentisitet og personlig vekst.

4. Mestring

Single mennesker, spesielt de som bor alene, lærer ofte å mestre hverdagens oppgaver alene. De finner enten ut hvordan de skal gjøre dem eller de finner andre som kan hjelpe dem.

– Det kan være en av grunnene til at folk som har vært singel hele livet ofte klarer seg bedre enn de som er enker eller skilt og prøver å finne ut hvordan de skal gjøre tingene deres ektefelle pleide å gjøre, skriver DePaulo.

5. Sosiale bånd

Single legger ofte mer energi inn i - og får mer ut av - vennskap og relasjoner til andre i livene sine.

6. Intimitet og kjærlighet

For single, spesielt frivillig single, omfatter intimitet mye mer enn bare seksuell intimitet, og kjærlighet omfatter mye mer enn bare romantisk kjærlighet, skriver DePaulo.

– Noen single opplever fordommer

Vi hører også med sexolog og pressesjef i Nytelse.no, Maria Ebbestad, som først og fremst understreker at det er mange ulike grunner til at folk velger å være singel.

– Noen har kanskje vært i lange forhold tidligere og ønsker frihet til å gjøre det de selv ønsker uten å forholde seg til andre sine ønsker og behov. Andre har vært single hele livet og trives godt med det uten et ønske om å finne seg et fast forhold, sier Ebbestad.

SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no
SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no Vis mer

Men så er det jo slik at single - om det så er frivillig eller ufrivillig - ofte kan skrive under på at andre virker å ha mange meninger om hvordan de lever livet sitt.

Kanskje har du selv hørt «Når skal du finne deg noen?» «Når skal du slå deg til ro?» og ikke minst: «Husk at hvis du skal få barn, må du snart starte».

Ebbestad tror single absolutt kan oppleve fordommer.

– Samtidig har det blitt mer og mer akseptert at alle velger hvordan de selv vil leve sitt eget liv, jeg vil også tro det er flere frivillig single nå enn tidligere, legger Ebbestad til.

– Hva tenker du kan være fordelene ved å leve et liv som singel?

– Som singel står du helt fritt til å legge opp livet som du selv ønsker. Single har også mer fritid og pleier ofte venneforhold og øvrige familie mer enn de i forhold.

Som singel har du ofte mye tid til interesser og hobbyer, påpeker hun. Du kan jobbe så mye eller lite du vil, og du er friere siden du ikke trenger å ta hensyn til at et forhold også trenger tid.

Og sist, men ikke minst: Seksuelt sett kan det absolutt være mye spennende å hente i et singelliv:

– Når det kommer til sexliv kan man ha flere partnere og det finnes også et hav av sexleketøy, så det er ingen fare for at man ikke blir tilfredstilt, understreker sexologen.

Monica: – En god følelse å trives i eget selskap

Så, oppsummert kan vi slå fast at en partner ikke er oppskriften på lykke for alle.

Og for Monica er også erfaringer med «håpløse folk» mye av grunnen til at hun har valgt å leve som singel.

– Det er mye egoister, mye negativt og mye «usnille» mennesker der ute. Det å være singel for meg er topp fordi jeg har full styring og kontroll på min egen tid, hverdag og liv. Jeg bestemmer når jeg vil være sosial og når jeg vil være alene, sier hun, og fortsetter:

– Det er en god følelse å trives i eget selskap. Og ja, folk har vansker med å tro at man faktisk kan være skikkelig «happy» som singel og at man overhode ikke er på leting etter noen!

– Tror du at du noen gang kommer til å lete etter en partner igjen?

– Jeg skal aldri si aldri. Kanskje en dag møter jeg noen, men lysten på det er absolutt ikke til stede. Og om jeg tenker på at jeg kanskje kan være singel for resten av mitt liv, så er det med en god følelse, og ikke noe tristhet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer