Vennesex

Derfor kan det være lurt å styre unna vennesex

- Sex og vennskap lar seg sjeldent kombinere over lengre tid, mener eksperten.

VENNE-SEX: Om du og en venn ønsker å ha uforpliktende sex med hverandre er det ifølge eksperten viktig at dere setter dere ned og blir enig om noen regler.  Foto: Shutterstock / gpointstudio
VENNE-SEX: Om du og en venn ønsker å ha uforpliktende sex med hverandre er det ifølge eksperten viktig at dere setter dere ned og blir enig om noen regler. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det høres så ukomplisert ut; dere er begge single og på utkikk etter litt intimitet, men ikke klare for et fast forhold. Hva gjør dere? Jo, dere har fra tid til annen uforpliktende venne-sex.

Men kan egentlig to venner ha sex uten at det skaper problemer for vennskapet? Vi har hørt med eksperten.

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Fordel at det er ingen forpliktelser

Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, har fortalt til KK.no at hun tror venne-sex er spesielt utbredt blant ungdom og ny-single voksne.

- Jeg antar at en del har venne-sex, og det spesielt personer i enkelte aldersgrupper. Jeg tror det er mest utbredt blant ungdom og godt voksne som enten har skilt seg eller kommet ut av langvarige forhold, da disse kanskje ikke er klare for å slå seg til ro enda.

Hva er fordelen med venne-sex?

- De fleste mennesker har et behov for både nærhet, intimitet og sex for å ha det bra i livet, men noen ønsker rett og slett ikke å ha noe forhold – enten det er fordi de føler at de er for unge til å etablere seg eller fordi de har hatt dårlige erfaringer som gjør at de ikke ønsker å binde seg.

- Om dette er tilfelle, er fordelen med venne-sex nettopp det at det er uforpliktende, og en kan få den nærheten og seksuelle kontakten en trenger med en annen uten å måtte gå inn i et nytt kjæresteforhold, forklarer hun.

BEHOV FOR INTIMITET: Fordelen med å ha venne-sex er at man får den intimiteten og nærheten man trenger fra et annet menneske uten å måtte gå inn i et fast forhold.  Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
BEHOV FOR INTIMITET: Fordelen med å ha venne-sex er at man får den intimiteten og nærheten man trenger fra et annet menneske uten å måtte gå inn i et fast forhold. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Får du følelser med én gang?

Bør ta noen forholdsregler

Om en slik avtale mellom to venner skal fungere uten komplikasjoner, mener Gamnes det er utrolig viktig at en setter seg ned og ta en prat om hva avtalen faktisk går ut på.   

- Jeg tenker at dersom man er fornuftig og klarer å tenke frem i tid, er det lurt å ta en prat slik at dere vet at dere er på samme bølgelengde.

- Sørg også for at dere begge er enige om at dette kun er sex og ikke noe mer, og diskuter hva slags regler dere skal ha rundt avtalen.

Når det er sagt, mener Gamnes de færreste er så rasjonelle at de faktisk klarer å gjøre det på denne måten.

- Når en får intimitet og nærhet gjennom sex er sjansen stor for at man utvikler følelser for den andre personen. Jeg tror mange opplever at dette skjer gradvis, og plutselig innser de at de finner kompisen tiltrekkende både psykisk og fysisk.  

Om en først har utviklet følelser for kompisen og ønsker noe mer enn sex, er det ifølge Gamnes utrolig viktig å være åpen og ærlig om det slik at han vet hva han må forholde seg til.

- Dette kan føre til at en må avslutte sexen og i verste fall vennskapet, men det kan jo også hende at en har skikkelig flask og oppdager at han føler akkurat det samme.  

LES OGSÅ: Sex kan faktisk bli kjedelig 

Varer sjeldent evig

Det å ha uforpliktende sex med en venn kan være en grei løsning i en periode hvor man ikke ønsker noe forhold, men ifølge Gamnes vil et slikt opplegg sjeldent vedvarer.

- Jeg vet om noen personer som har hatt venne-sex i mange år uten noen som helst problemer, men når det er sagt tror jeg de fleste slike forhold tar slutt etter en periode.

- Det kan for eksempel skyldes at den ene har fått seg fast følge eller at det rett og slett avslutter seg selv.

- Ofte er det slik at når det er kun snakk om sex og ikke dypere følelser med i bildet, forsvinner den seksuelle tiltrekningen og nysgjerrigheten en hadde for den andre personen, forklarer hun.'

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for leserne!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer