«Neida, du er ikke stygg på håret i dag», «Selvfølgelig er jeg ikke sjalu på den nye, pene kollegaen din» eller «Jeg har trent fem ganger denne uken...»
De aller fleste av oss lyver innimellom, noen ganger om småting og andre ganger om noe større og mer betydningsfullt. Det er helt normalt, men personer som ikke er så vant til å lyve blir oftere tatt i løgnen enn de som har trent på det over tid.
Se for deg at partneren din vanligvis er rolig, humoristisk og selvsikker, men plutselig sier han «Jeg lyver ikke» eller «Jeg har ikke vært utro», og du merker at noe med toneleiet og kroppsspråket avviker fra normalen. Hvorfor snakker han på den måten? Er det grunn til mistanke?
Det er mange grunner til at det kan være vanskelig å avsløre om noen lyver, blant annet at vi stort sett er naive og godtroende. Vi ønsker å tro det beste om personer vi er glad i, og vi går som regel ikke rundt og mistenker at andre lyver.
Samtidig burde det være lett å gjennomskue en person som du kjenner såpass godt, så hvorfor er det så vanskelig å avsløre en partner som lyver?
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Det finnes tre typiske mønster i parforhold. Dette er det farligste
Vi er dårlige løgndetektorer
- Lyving er ikke en positiv menneskelig kvalitet, med mindre det gjøres for å skåne noen andre eller for å unngå å såre noen. De fleste lyver for å oppnå egen vinning og de prøver gjerne hardt å skjule at de lyver.
Det sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle til KK. Manipulasjon er et fenomen Nordhelle har jobbet mye med og skrevet bok om.
Mange lærer seg teknikker for å virke troverdig, som å holde øyekontakt og snakke bestemt og tydelig. Derfor kan det være vanskelig å avsløre løgnen.
- Hvis du er dyktig til å lyve kan det være vanskelig for andre å oppdage at du lyver. Personer som har trent og løyet mye, blir ofte mestere i hvordan de skal få andre til å tro på det de sier, sier Nordhelle.
Dersom du er mye sammen med en person som lyver, vil du etter hvert merke at noe ikke stemmer og at det skurrer. Men hvis du ikke mistenker at den andre lyver, glemmer du gjerne å studere og vurdere det den andre sier. Vi er ofte naive og godtroende.

Utro-tegn du bør være obs på


Menn ser på seg selv som gode løgnere - og disse tegnene bør du se etter
Slik avslører du løgner
- Det finnes ikke et løgn-ansiktsuttrykk eller sikre tegn på at en person lyver. Det er mange myter om det å avsløre løgn, for eksempel at noen klør seg på nesen eller ikke vil se deg inn i øynene når en lyver. Det er myter som ikke stemmer med virkeligheten.
Det sier løgnekspert Vidar Hansen til KK. Han er tidligere politietterforsker og programleder, og omtales som Norges svar på Sherlock Holmes.
Hansen sier at det å avsløre løgn handler om flere faktorer. For å avsløre løgn må du:
1. Stille de riktige spørsmålene til riktig tid.
2. Legge merke til forandringer i stemmen.
3. Tolke ordene som blir sagt.
4. Lese vedkommende sitt kroppsspråk.
- Det er ganske avansert, men jeg mener det absolutt ikke er umulig å avsløre for eksempel en utro partner så lenge du legger en liten plan i forkant. Konfronter til riktig tid og legg merke til forandringer i kroppsspråket, råder Hansen.
Du må virkelig gå inn for å avsløre løgnen og du må være forberedt på å få et svar du egentlig ikke ønsker å få hvis mistanken er berettiget.

- De som lyver er ofte lite snakkesalige samtidig som de blir irriterte og vanskelige når de blir spurt om detaljer
Vanskelig å tolke tegn
Hvis du mistenker at en person lyver, prøver du gjerne å tolke kroppsspråk, tonefall, mimikk og hva de sier. Lar han blikket flakke? Viser han uro?
Dessverre er det mange som er så flinke til å lyve at det er umulig å se på dem at de lyver.
- De fleste kjenner jo til Bill Clintons tale om «I did not have sexual relations with that woman». Han lot ikke blikket flakke, var rolig og kontrollert. Noen vil kanskje si i ettertid at han stirret for mye inn i kamera og prøvde litt for hardt, men det kan være vanskelig å avsløre en løgn når noen virker så overbevisende og rolig, sier Nordhelle.
Det er lett å tenke at en person som flakker med blikket og ser bort når han prater er en løgner, men mange av oss ser bort hvis vi tenker og vurderer når vi snakker. Det trenger ikke bety at vi lyver.

Ekspert avslører: Dette lyver kvinner og menn om
Lettere å avsløre noen du kjenner
- Jeg mener det er enklere å avsløre løgn hos de vi kjenner godt. Bakgrunnen for det er noe jeg kaller for basislinje. Se for deg en rett linje som er vedkommende sitt normale kroppsspråk og oppførsel. Når han gjør noe unormalt går han litt utenfor linjen. Det vil si at jo mer du kjenner vedkommende, jo enklere er det å lese kroppsspråket og avsløre løgn, sier Hansen.
De fleste vet akkurat hvordan partneren reagerer og oppfører seg til vanlig. Par som har vært i lag en god stund trenger ikke alltid si noe for at den andre skal forstå. Et skarpt blikk fra partneren kan være nok til at du vet akkurat hva han eller hun mener og tenker.
I tillegg er du mye mer intuitivt følsom med dine nærmeste enn med mennesker du ikke kjenner. For eksempel hvis partneren din plutselig blir overbeskyttende overfor telefonen sin eller han blir veldig opptatt av utseende og i tillegg begynner å oppføre seg litt fraværende i hverdagen og ikke gir deg så mye oppmerksomhet som tidligere.
- Intuisjonen slår kjapt inn og forteller ubevisst at noe er galt, og du kan kjenne en uro over at partneren kanskje har truffet en annen. Denne følelsen kan du få nettopp fordi du kjenner vedkommende så godt, sier Hansen.
Slik er det også med kroppsspråket. Hvis du konfronterer en du kjenner godt, vil du raskt se om reaksjonen er normal eller unormal med tanke på omstendighetene. Dette har du ikke mulighet til å vurdere hvis det er en helt ukjent person. Du vet ikke om den ukjente personen vanligvis blir rasende ved konfrontasjon eller hvilke stressreaksjoner som er normale hos vedkommende.
- Dermed mener jeg at det er lettere å avsløre partneren og dine nærmeste enn helt ukjente mennesker, sier han.

6 grunner til at det er vanskelig å avsløre løgner
Det er mange grunner til at vi mennesker generelt er svært dårlige løgndetektorer. Psychology today har samlet 6 viktige årsaker:
1. Vi er for tillitsfulle
Forskning viser tydelig at vi stoler for mye på andre. Selv i studier der folk blir fortalt at de skal få høre 50 prosent løgner og 50 prosent sannheter, vurderer de godt over halvparten av det de hører som sannheten. Den skjevheten er nok enda tydeligere når det gjelder mennesker vi elsker.
2. Vil ikke være anklagende
Det er ubehagelig og virker uhøflig å beskylde noen for å lyve. Vi holder oss ofte borte fra konfrontasjoner, og da kan det være vanskelig å avsløre løgner.
3. Stoler for mye på unøyaktige signaler
Forskning viser tydelig at folk har en tendens til å stole for mye på stereotypiske tegn på bedrag, for eksempel at personen ikke ser deg inn i øynene når han lyver. Men forskning viser at vi faktisk har mer øyekontakt når vi lyver enn når vi snakker sant.
4. Ulik motivasjon
Ofte vil en person som lyver være mer motivert for å skjule løgnen enn den andre personen vil være for å oppdage løgnen.
5. Dyktig til å lyve
Å være flink til å lyve er en ferdighet som utvikles over tid. Hvis partneren din lyver mye er nok han eller hun flinkere til å lyve enn du er til å oppdage løgnen.
6. Du frykter konsekvensene
En del unngår nok å avsløre løgner fordi det kan føre til alvorlige konsekvenser. Partneren kan bli sint og det kan føre til konflikt.
Noen tenker nok også at det vil være mer ubehagelig å få vite sannheten om for eksempel utroskap, enn å leve med løgnen. Men hvis du er av typen som gjerne vil vite sannheten, er det viktig å stille riktig spørsmål til riktig tidspunkt, og du må bli flink til å observere kroppsspråk og oppførsel over tid. Vær obs hvis noe avviker fra normalen.

- En bagatell av en løgn kan bli et større problem for forholdet hvis kjæresten oppdager det

Dette lyver vi mest om til legen

Slik kan du avsløre at noen lyver
