Krangling

Derfor kan montering av møbler ofte føre til krangling

- Her står du overfor en oppgave som egentlig ikke er så farlig, men der det likevel kommer tydelig frem på hvilke områder dere er ulike.

KRANGLING: Begge vil ta styringa, og dere har ulike ideer om hva som er beste fremgangsmåte - sånt blir det fort uenigheter av. Foto: Milles Studio / Shutterstock / NTB scanpix
KRANGLING: Begge vil ta styringa, og dere har ulike ideer om hva som er beste fremgangsmåte - sånt blir det fort uenigheter av. Foto: Milles Studio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Nei, ikke sånn! Du gjør det jo helt feil.»
«Seriøst, skjerp deg. Dette er den beste måten å gjøre det på.»

Slik kan det ofte lyde når kjærestepar skal samarbeide om å montere flatpakkede møbler. For selv om man som par kan stå stødig gjennom alskens utfordringer, skal det ikke mer til enn en stakkarslig liten hylle for å sette oss ut. Det er som kryptonitt for parforholdet.

LES OGSÅ: Skal du og samboeren gå fra hverandre? Dette bør du passe på.

Det er likevel ikke bare når man skal skru sammen møblene at det kan bli gnisninger. 

– Irritasjonen har nok startet allerede på møbelbutikker som for eksempel Ikea. Det er mye folk, man skal bli enige, så kommer man hjem sliten og trøtt med et høyt irritasjonsnivå og skal begynne å skru, sier Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.no. 

Selvsagt er det jo noen par som koser seg masse på møbelshopping, men for mange kan det bli et ork.

– Oftest er det kvinnen som tradisjonelt sett har behovet for å ordne i hjemmet, så inviterer vi mannen inn i denne verdenen. Også ønsker vi hans mening, men så passer ikke hans mening med det hun ønsker, også er kanskje ikke han så villig til å delta i utgangspunktet. Så det er mange ting som kan gå galt, forklarer hun.

LES OGSÅ: Husarbeid er det vi krangler mest om

FORBANNA: Flatpakkede møbler kan få frem det verste i oss. Foto: STUDIO M / Shutterstock / NTB scanpix
FORBANNA: Flatpakkede møbler kan få frem det verste i oss. Foto: STUDIO M / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Også Bianca Schmidt som er sexolog og gestaltterapeut, sier til KK.no at bare det å dra på Ikea eller andre store varehus i seg selv kan være en tålmodighetsprøve.

– Det kan ofte starte allerede under shoppingen. Du vil alltid kunne se noen par som går rundt og ryker litt i toppen, på randen til å krangle, sier hun og legger til at dette kan handle mye om at kvinner og menn ofte har litt ulik tilnærming til shopping.

– Menn vil gjerne ha en plan om hva man er ute etter, mens kvinner oftere er åpne for at de kan finne andre ting mens de først er der. Når man da stopper ved hver eneste hylle fordi hun plutselig kommer over noen lekre pynteting som «hadde passet så godt i stua», og han ikke ser helheten på samme måte, så kan det bli krasj, forklarer hun.

LES OGSÅ: Ekstrovert og introvert: Er du og kjæresten din rake motsetninger?

Møter utfordringer på ulike måter

Det er ikke bare forskjeller på menn og kvinner, det er også individuelle forskjeller som spiller inn, spesielt når det kommer til hvordan vi løser utfordringer. Noen er mer forsiktige og tilbakeholdne, noen er veldig strukturerte, og noen kaster seg ut i enhver utfordring uten å tenke seg om to ganger. (Pssst, er du og kjæresten din veldig ulike?)

Spesielt problematisk kan det bli hvis begge parter føler at de vil ta kontrollen og styringen, men de ikke har samme forestilling av hva som er den beste framgangsmåten. 

– Dette blir veldig tydelig når man står overfor et byggesett. Den som setter i gang uten en plan kan «klinche» helt med en som heller vil gå gjennom instruksjonene og planlegge først.

- Også er man ikke alltid så lydhør for partnerens ideer. Noen ganger er man kanskje så vant til å kjøre sitt eget løp at man ikke vet at det fins andre måter å gå frem på engang, forteller Schmidt.

LES OGSÅ: Når han nekter å akseptere at det er slutt mellom dere

HVER SIN MÅTE: Begge vil ta styringa, og dere har ulike ideer om hva som er beste fremgangsmåte - sånt blir det fort uenigheter av. Foto: Milles Studio / Shutterstock / NTB scanpix
HVER SIN MÅTE: Begge vil ta styringa, og dere har ulike ideer om hva som er beste fremgangsmåte - sånt blir det fort uenigheter av. Foto: Milles Studio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Også Gamnes tror at problemet ofte ligger i våre ulike tilnærminger til et problem. 

– Det er jo i utgangspunktet enkelt å skru sammen, men det er mye å holde oversikt over. Med et hundretalls skruer og bruksanvisninger som er så enkle at de blir vanskelige. Også vil man i tillegg gjøre det på forskjellig måte, sier hun.

Og nettopp derfor tror hun en tur på Ikea med påfølgende montering kan være en god test for forholdet. 

– Når man er forelsket så blir man ofte enig om det meste, men hvis man klarer seg gjennom «Ikea-testen» etter at forelskelsen har lagt seg, så lover det godt, sier hun spøkefullt.

LES OGSÅ: 9 smarte måter lykkelige par krangler på

EKSPERTEN: Bianca Schmidt, sexolog og gestaltterapeut. Foto: Privat
EKSPERTEN: Bianca Schmidt, sexolog og gestaltterapeut. Foto: Privat Vis mer

En ypperlig sjanse til å lære partneren å kjenne

Folk er forskjellige – det er det ingen tvil om. Men i stedet for å forsøke å forandre partneren, kan man heller forsøke å forstå hverandre. Og i et «monterings-scenario» har man ifølge Schmidt den perfekte muligheten til å lære noe om partneren sin.

– Det som er spennende her er det enorme læringspotensialet. Her står du overfor en oppgave som egentlig ikke er så farlig, men der det likevel kommer tydelig frem på hvilke områder dere er ulike, forteller hun. 

Hvis du skal unngå krangle anbefaler hun derfor at du ser på dette som en læringsprosess. Innta en liten observatørrolle og se hvordan kjæresten din går fram. Så kan du eventuelt prøve å tilpasse deg.

– Ved å se på hans framgangsmåte kan du finne ut mye om ham. Er han en systematiker som må ha alt på plass før han starter? Eller tar han det mer som det kommer? Dette kan hjelpe deg å forstå ham i andre aspekter av livet, forklarer Schmidt. 

Hvis han er strukturert og systematisk i gjennomføringen kan det for eksempel forklare hvorfor han ikke setter så pris på overraskelsesreiser, eller spontane påfunn. Han liker rett og slett planlegging.

– Hvis begge gjerne vil ta styringa på monteringen så bør man kanskje snakke litt sammen først. Finn ut hvem som skal ledelsen og hvilken framgangsmåte dere skal ta. Eller om det kanskje er best at dere fordeler oppgavene, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer