KONFLIKT: Krangler du med svigermor eller svigerdatter? Her er ekspertenes beste tips!
KONFLIKT: Krangler du med svigermor eller svigerdatter? Her er ekspertenes beste tips! Vis mer

Svigermor

Derfor krangler svigermødre og svigerdøtre

- Det kan være uenigheter om tradisjoner, at begge to ønsker å videreføre sine tradisjoner til barna. Det kan oppleves vanskelig for begge parter, sier eksperten.

Har du noen gang irritert deg grønn over at svigermor alltid skal kommentere hvordan du lager pinnekjøttet på julaften? Eller kanskje du er en mor som føler at sønnens nye kjæreste har for mye kontroll over ham? Det er ikke til å legge skjul på at enkelte svigermødre- og døtre virkelig kan gå i tottene på hverandre. Men hvorfor er det sånn?

Par- og familieterapeut Mary-Ann Torp understreker at problematiske forhold til familiemedlemmer alltid er en kompleks ting. Men blant svigermødre og svigerdøtre starter konfliktene gjerne med småting: 

- Det kan for eksempel være uenigheter om tradisjoner, at begge to ønsker å videreføre sine tradisjoner til barna. Det kan oppleves vanskelig for begge to, sier hun til KK.no. 

Dette kan noen ganger føre til en slags konkurranse mellom svigermor og svigerdatter.

- Moren har kanskje hatt rollen som det viktigste i sønnens liv, og så kommer det en ny kvinne inn i familien. Hun kan føle seg litt truet, og føle at hun mister posisjonen sin. Dette er dyptliggende følelser, forklarer hun. 

Svigermor kan for eksempel føle at hun ikke har tillit hos svigerdatteren dersom hun ikke blir spurt om råd og hjelp til alt fra husvask til barneoppdragelse. 

LES OGSÅ: - Klarer du å si disse tre ordene til barnet ditt, er 50 prosent av oppdragelsen gjort 

Vanskelig å kommunisere

Om disse problemene og småkranglingene vedvarer, kan det føre til at begge to føler de ikke får nok respekt. Moren som den eldre som vet best, og kona som er i et partnerskap med sønnen hennes.

- Svigerdatteren er ny i familien og ønsker å finne sin posisjon. Å ha en utenfra som motarbeider dette gjør det vanskelig for henne å gjøre nettopp det. 

For mange er det veldig vanskelig å ta opp disse problemene.

- Mange synes det er vanskelig å snakke om uenigheter i familien. Mannen tar gjerne en nøytral rolle, men mange menn tar også parti med moren. Man har et annet forhold til sin mor enn sin kone, og mange menn føler det er enklere å be kona om å ikke bry seg, enn det er å be moren sin om det samme, forklarer terapeuten. 

Torp forklarer at hun har hatt flere par i terapi som har mye konflikter, og til slutt kommer det fram at svigermoren er en del av grunnen til at de krangler. 

- Ofte må det derfor inn en nøytral tredjepart for å løse problemene. I utgangspunktet ønsker jo alle tre det samme; at alle har det bra og er enige. Så man må gjøre litt selvransakelse. Hva kan man egentlig forvente av hverandre? 

KAN GÅ UTOVER FORHOLDET: Krangling om svigermor kan gjøre parforholdet vanskelig.  Foto: Mito Images/REX/All Over Press
KAN GÅ UTOVER FORHOLDET: Krangling om svigermor kan gjøre parforholdet vanskelig. Foto: Mito Images/REX/All Over Press Vis mer

Hun mener også at mannen må hjelpe til i konflikt mellom kone og mor. Det er viktig at paret prater sammen og at mannen kan fortelle mor at dette er noe vi vil, slik at de kan ta en eventuell kamp sammen. 

Torp tror det meste ligger i at begge to ønsker å bli tatt på alvor. Både svigermor og svigerdatter ønsker å vite at de har sin plass, og blir respektert som partner og som mor. 

- Anerkjenner man hverandre med gjensidig respekt er mye gjort. Da tåler man også oftere at ting ikke alltid går som man ønsker at det skal gå, sier hun. 

- Her kan også mannen hjelpe til. Skal dere feire jul hos svigermor, men svigerdatter gruer seg, kan mannen si at han skjønner hva hun føler. Da føler svigerdatter seg sett og forstått, og det kan være lettere å gå gjennom en slik juleferie for henne. 

LES OGSÅ: Er det sunt å krangle? 

- Mødre ønsker alltid å være mødre

Familieterapeut Thomas Winther tror mye av grunnen til at en svigermor slår seg vrang er det tette båndet en mor gjerne har til sin sønn. 

- Jeg tror at mødre i større grad enn fedre ønsker å ha et ord med i saken. Når sønnen flytter sammen med sin nye partner og mor kommer med gardiner hun har sydd til huset, ønsker hun bare å hjelpe til, men så er det jo noen helt andre gardiner enn det svigerdatteren ønsker, sier Winther til KK.no. 

Han tror det ofte hender at mødre tråkker litt inn i parets private sfære for å komme med meninger og anbefalinger. 

- Mange mødre sliter med at barna flytter ut, og vil alltid være mødre for dem. Jeg tror nok at de føler at de bare gir gode råd, og mener at de kan best, men det er viktig å innse at ting ikke alltid er som det pleide, for eksempel barneoppdragelse. 

Winther tror nettopp barneoppdragelse er det mest ømfintlige temaet svigermor og svigerdatter kan ha konflikter om. 

- Morsrollen er hellig. Så om svigerdatter er en nybakt mor ønsker hun å vise at hun klarer dette selv. Når svigermor da ønsker å blande seg inn blir det fort skjæringer og konflikter. 

Viktig at mannen sier ifra 

Winther tror nøkkelen til problemer mellom kone og mor er mannen. Han vil ofte være litt ambivalent i konfliktene, fordi han ønsker å støtte begge to, forklarer terapeuten. 

- Å prøve å glatte over problemene vil også være grobunn til konflikt. Mannen har et ansvar om å si fra hvis for eksempel svigermor tråkker over en grense, fordi det bare vil bli enda mer konflikt om svigerdatteren gjør det. 

- Mannen sitter nok derfor med nøkkelen for å løse konflikten. Han bør forklare moren sin at «dette er vårt hus, dere kan være besteforeldre, men vi er foreldrene». Og også si i fra til kona si dersom hun er urimelig. 

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare 

Sjekk KKs store årshoroskop!