Dating:

Derfor kunne du blitt lurt av «Tinder-svindleren»

- Det sies at kjærlighet gjør blind, men det stemmer ikke. Forelskelse gjør blind.

TINDER-SVINDLEREN: Cecilie Fjellhoy, Ayleen Charlotte og Pernilla Sjöholm ble lurt av "Tinder-svindleren". Foto: SplashNews.
TINDER-SVINDLEREN: Cecilie Fjellhoy, Ayleen Charlotte og Pernilla Sjöholm ble lurt av "Tinder-svindleren". Foto: SplashNews. Vis mer
Publisert

Hvis du har sett dokumentaren om «Tinder-svindleren» eller lest om svindleren i mediene den siste tiden, tenker du gjerne at kvinnene som ble lurt er naive og at det aldri kunne hendt deg.

En kort oppsummering: Netflix-dokumentaren «The Tinder Swindler» handler om en israelsk svindler, Shimon Hayut, som forfalsker identiteten sin og utgir seg for å være en sofistikert og sjarmerende milliardær med en ekstravagant livsstil. Han møter mange ulike kvinner på Tinder, får dem til å tro at han er søkkrik og flyr dem rundt i verden, før han svindler dem for masse penger.

Mange tenker at de er immun mot slik svindel. Du liker gjerne å tro at du ville ha avslørt løgnene lenge før det gikk så langt, men så enkelt er det dessverre ikke.

Du er ikke immun mot svindel, og ifølge norske eksperter kan det skje med hvem som helst. Når du er forelsket kan hjernen din faktisk overse og feillese viktige signaler.

- Alle kan bli svindlet

- Alle kan bli svindlet, selv om du innbiller deg at du ikke kan det. Det sies at kjærlighet gjør blind, men det stemmer ikke. Forelskelse gjør blind. Forelskelse er en kjemisk reaksjon i hjernen, og du får skylapper du ikke visste du kunne få. Røde flagg, varsellamper og faretegn vil være nesten umulig å oppdage når du er forelsket.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Flere av kvinnene som møtte Tinder-svindleren gjorde det de kunne. De googlet ham, sjekket sosiale medier og undersøkte hva slags venner han hadde.

- Han har gjort et usedvanlig grundig arbeid, og det hadde vært umulig for de fleste i ofrenes situasjon å avsløre ham som svindler før det er for sent, sier hun.

Å lage seg en falsk identitet på sosiale medier er ikke vanskelig, men få tar steget så langt som denne mannen.

- Jeg ser mange av kvinnene blir hetset og hånet for å ikke vært smartere, og det er så utrolig unødvendig. De kan ikke få skylden, sier Haldorsen.

TINDER-SVINDLEREN: VG skrev først saken om den såkalte Tindersvindleren i 2019. I 2022 kom dokumentaren The Tinder Swindler på Netflix. FOTO: Netflix
TINDER-SVINDLEREN: VG skrev først saken om den såkalte Tindersvindleren i 2019. I 2022 kom dokumentaren The Tinder Swindler på Netflix. FOTO: Netflix Vis mer

Lett å bli revet med

- De fleste forstår ikke hvor lett det er å la seg rive med når man får oppmerksomhet og føler seg sett av noen som man virkelig synes virker som en flott person.

Det sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver til KK.

Tinder-svindleren utnyttet det faktum at de fleste som svindler gjør det på nett og ikke i virkeligheten. Han fortsatte skuespillet i det virkelige liv, og da stoppet han den tvilen som gjerne dukker opp når en date ikke vil møtes i virkeligheten. Han ville møtes raskt, inkluderte dem i livet sitt, reiste til dem og investerte tid og penger på dem.

- Det er smart, supersmart. Jeg tror at mange av dem som sier at de aldri ville blitt lurt, ville blitt lurt hvis det var de som ble kontaktet av ham, sier Hagen.

RUNDLURT: Ayleen Charlotte er én av kvinnene som ble lurt av Tinder-svindleren.
RUNDLURT: Ayleen Charlotte er én av kvinnene som ble lurt av Tinder-svindleren. Vis mer

Ønsker å se det beste i andre

Mange blir svindlet via datingapper og lignende fordi de er ærlige mennesker som ikke tenker eller forventer at noen skal svindle dem.

- Ønsket om at andre skal være gode innerst inne er stort hos mennesker. Svindler man ikke selv, er det vanskelig å se for seg at noen kan være så onde, forklarer Haldorsen.

Hun forklarer at mange som er på datingapper ønsker å finne kjærligheten, og at dette er svindlere ypperlige på å bruke for alt det er verdt.

5 gode råd

Hvis du er på Tinder eller møter andre på nett, kommer Haldorsen med følgende tips for å unngå å bli lurt:

1. Ikke send penger til en kjæreste du aldri har møtt ansikt til ansikt flere ganger, verken for å betale reisen, betale for syke slektninger eller om du får en forsikring på at du får store summer penger tilbake.

2. Ikke ta opp lån for kjæresten i ditt navn, uansett hvilket grunnlag de gir deg. Om de er i fare, har helseproblemer eller lignende, er det politiet og passende innsatser som må løse dette, ikke du.

3. Ikke gi ut informasjon om deg selv som kredittkortinfo, bankinfo eller passinfo. Dette kan misbrukes på det groveste.

4. Ikke klandre deg selv om du har blitt svindlet. Det finnes mange dyktige svindlere der ute, og de går en lang vei for at du skal lures.

5. Grundig bakgrunnssjekk kan være lurt om noen skiller seg veldig ut i mengden. Men som sagt kan bakgrunnssjekken lure deg, så det er aldri 100 prosent sikkert.

TENKER GODT OM ANDRE: - Ønsket om at andre skal være gode innerst inne er stort hos mennesker. Svindler man ikke selv, er det vanskelig å se for seg at noen kan være så onde, forklarer Haldorsen.
TENKER GODT OM ANDRE: - Ønsket om at andre skal være gode innerst inne er stort hos mennesker. Svindler man ikke selv, er det vanskelig å se for seg at noen kan være så onde, forklarer Haldorsen. Vis mer

Opplevde noe lignende

For mange år siden, før Tinder eksisterte, møtte venninna til Ane Hagen en flott fyr via Nettby.

- Han bodde og studerte i USA, men var fra Norge. Han tok jegerpilot-utdannelse og hadde masse bilder av seg selv i den fine uniformen sin, men også av ekstremt mange andre situasjoner i livet. Jeg, som på den tiden allerede hadde spesialisert meg litt på dette med falske profiler og hvordan svindlere opererte, ble selvfølgelig veldig på vakt, forklarer Hagen.

Over tid begynte Hagen å bli overbevist, men mannen gjorde én feil da han var på ferie i Norge. Han sendte nemlig en e-post fra en annen epostadresse, som Hagen fant igjen i en gjestebok på nett fra ei hytte i Lofoten. Dermed fant hun også et navn.

- Det viste seg at denne personen her var en gift tobarnsfar på 47 år, som jobbet om natten og dermed hadde en døgnrytme som passet tidsforskjellen til USA, forklarer Hagen.

Historien endte med at de ble kjent med ei annen dame som også hadde blitt lurt av den samme mannen.

- Så når jeg først leste om Tinder-svindleren i VG ble jeg ikke overrasket. Jeg hadde nok en annen oppfatning av de som blir lurt enn det folk flest har, sier hun.

Unngå å bli lurt

- Hvordan kan man unngå å bli lurt eller svindlet?

- Det krever at du er enormt bevisst og nøktern over lang tid. Mennene som opererer slik er ute etter følelser og spenning. De har ikke tålmodighet til å vente på noen som ønsker å bruke tid. De higer etter damer som er spontane og som lett lar seg rive med, forklarer Hagen.

Hun sier at du bør være obs på følgende tegn:

1. Han blir veldig raskt interessert og bruker raskt store ord.

2. Han planlegger fremtiden raskt og viser at han er seriøs ved å fortelle om alt han ser for seg for dere to.

3. Han er opptatt av å imponere. Gjerne med stilling, status eller flotte eiendeler han har.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer