Kysse

Derfor lukker vi øynene når vi kysser hverandre

Psykologer ved Universitet i London hevder at de har funnet svaret.

LUKKER ØYNENE NÅR VI KYSSER: Har du noen gang tenkt på hvorfor du lukker øynene automatisk når du kysser den du er glad i?  Foto: Shutterstock / Uber Images
LUKKER ØYNENE NÅR VI KYSSER: Har du noen gang tenkt på hvorfor du lukker øynene automatisk når du kysser den du er glad i? Foto: Shutterstock / Uber Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lurer du på hvorfor det er slik at de fleste av oss lukker øynene automatisk når vi kysser en vi liker - og det spesielt hvis kysset er av den mer lidenskapelige typen? 

Et knippe psykologer på avdelingen Royal Holloway ved Universitetet i London, hevder nemlig at de har funnet svaret (du kan lese mer om studien deres her). 

LES OGSÅ: Det lønner seg å kysse

Forsterker følelsen av kysset 

Ifølge psykologene lukker vi øynene når vi kysser for å kunne fokusere. Hjernen vår blir nemlig lett distrahert av andre sanser, som for eksempel synet, så vi lukker øynene for å kunne forsterke selve følelsen av kysset.

Denne konklusjonen kom de frem til ved å be frivillige studiedeltakere om å utføre en visuell oppgave samtidig som de fikk en vibrasjon i venstre eller høyre hånden. Det psykologene oppdaget var at jo vanskeligere oppgaven var, jo mindre var sannsynligheten for at deltakerne la merke til vibrasjonen. Og motsatt hvis oppgaven var enkel – da la deltakerne merke til vibrasjonen med det samme. 

Og på samme måte er det med et kyss. Vi lukker som sagt øynene for å stenge de andre sansene ute og forsterker dermed følelsen av selve kysset. Kanskje dette er noe du og partneren din kan teste ut i kveld? 

LES OGSÅ: Har han sluttet å kysse deg?

Flere gode grunner til å kysse oftere 

Det å kysse den du er glad i er ikke bare herlig følelsesmessig, det kan også være godt for helsa. Nedenfor finner du tre svært gode grunner til at du bør kysse kjæresten din ofte: 

1. Kyssing kan styrke immunforsvaret: I munnen finnes det billioner av bakterier, men heldigvis er dette som oftest snakk om «snille» bakterier som vi trenger for å holde oss sunne og friske.

– I hals og munnhule har vi naturlig rikelig med såkalt normalflora, som er tallrike bakterier, sopp, virus og parasitter som skal være der. Summen av alle bakterier i en slik nisje kalles et «mikrobiom», har Tonje Tønjum, som er professor ved Avdeling for mikrobiologi ved Universitetet i Oslo, tidligere fortalt. 

- Mikrobiomet stimulerer immunsystemet og beskytter mot mer farlige inntrengere. Utveksling av mikrobiom er derfor sunt. Så kyss mer, anbefaler hun.

2. Kyss mer – få sunne tenner: Spyttet består av 99 prosent vann, proteiner, bakteriedrepere og virusdrepere, og beskytter tennene dine fra bakteriene i maten. En nedsatt spyttmengde og spyttkvalitet går derfor spesielt utover tenner fordi det lett fører til karies.

Å dele spytt er med andre ord ikke så ille som det høres ut som, det kan faktisk være ganske sunt – også for tennene dine. Det betyr likevel ikke at du bør slurve med munnhygienen og satse på kyssing som eneste løsning, matrester og dårlig ånde er tross alt ikke så sexy.

– Dårlig ånde skyldes som oftest altfor mange bakterier i mikrobiomet mellom tennene, så en runde med tanntråden gjør deg til en mer attraktiv kyssepartner. Når det er sagt så er dårlig ånde som oftest ikke farlig, forklarer Tønjum.

3. Det utløser en rekke herlige hormoner i kroppen: Vi kan altså ramse opp at kyssing er godt for både immunforsvaret og for tannhelsen, men dette er slett ikke det eneste. Vi må jo ikke glemme at kyssing også får oss til å kjenne på glede og lykkerus - hvis du kysser noen du liker vel og merke.

– Ja, lepper og munn regnes jo som en erogen sone, og når leppene berøres kan man fort oppleve å bli tent. Dette er fordi det setter i gang produksjonen av hormoner som styrer seksualiteten vår, har sexologisk rådgiver, Siv Gamnes, tidligere fortalt. 

Det er også et spesielt hormon som utløses ved intim berøring og kyssing, nemlig oxytocin, også kjent som «kjærlighetshormonet».

– Oxytocin er et hormon som utløses i kroppen vår når vi for eksempel klemmer eller kysser hverandre, og dette hormonet er viktig for å knytte bånd. Det gir oss en følelse av å komme nærmere den vi kysser, forklarer hun.

Å føle seg glad, frisk, harmonisk og lykkelig er jo ikke å forakte, så vi kan derfor konkludere med at kyssing er noe vi absolutt bør gjøre! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer