Parforhold:

Derfor tar så mange forhold slutt etter jula

Høye forventninger og uvant mye familietid kan bli en utfordring for forholdet.

PARFORHOLD: Tiden etter ferien er høysesong for brudd. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Tiden etter ferien er høysesong for brudd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julen er gjerne forbundet med hygge, forventninger og tid til sine kjære, og kanskje også forventninger til det nye året. Men januar er faktisk høysesong for brudd, og mange høylytte krangler mellom par finner sted nettopp i romjula.

Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og skriver om par- og familieliv på Trinehuseby.no. Hun forteller at tiden etter både sommer- og juleferien er en der mange par tar kontakt med samlivsterapeutene.

- Det er ikke uvanlig med ekstra pågang etter feriene, sier hun.

LES OGSÅ: Husarbeid er det vi krangler mest om

Kan handle om forventninger

Noe av grunnen, mener hun, kan ligge i nettopp det at vi i ferien har tatt en pause fra hverdagen, sammen med partneren vår. Vi har vært sammen på en annen måte enn vi pleier, og kanskje da sett at forholdet ikke fungerer slik man ønsker.

- Aller mest tror jeg det handler om uinnfridde forventninger. De fleste har positive forventninger til ferien; ikke bare er det fri fra forpliktelser og rutiner, i tillegg har man håp om avslapning og hygge, kjærestetid og romantikk. Fallhøyden blir derfor stor når det ikke slår til, og man vender såret og skuffet tilbake på jobb når ferien er over, sier hun.

- Det kan sette i gang spørsmål som: Er forholdet verdt å være i? Hvor mye skal jeg tåle? Hvorfor skulle det bli bedre neste ferie, når det gikk skeis denne?

LES OGSÅ: Derfor krangler svigermødre med sine svigerdøtre

Kan bli for opptatt av hvordan ting «skal» være
​For det er liten tvil om at mange har høye forventninger til juleferien, og nettopp urealistisk høye forventninger vil sjeldent innfris. Det at forventningene ikke blir møtt kan også handle om at de ikke er avklart med alle parter, at man har forventninger om hvordan det skal bli, men ikke planlagt hvordan dere skal få til nettopp det, eller at en selv ikke bidrar, men heller forventer mye av andre.

- Man har lett for å glemme at å være venner og ha det fint sammen, er viktigere for en vellykket ferie, enn hvor man er og hva man gjør, sier Huseby.

Det kan dessuten bli en utfordring for mange å plutselig skulle tilbringe de aller fleste av døgnets timer sammen, og dermed kan det motsatte av det vi forventet og håpet på skje – vi går hverandre heller litt på nervene.

- Når man er sammen 24/7 uten faste rutiner og uten pauser fra hverandre, har det lett for å oppstå friksjon: Hva skal vi finne på? Hvem skal gjøre hva? Dette gjør at ferietiden kan utvikle seg til å bli problemhåndtering og slit fremfor hvile og hygge, sier Huseby.

LES OGSÅ: Mange nordmenn gruer seg til jul: - Jula skaper minner for de fleste av oss

Kan ha motsatt effekt

Også samlivsrådgiver Solveig Vennesland forteller at mange forhold avsluttes nettopp etter ferien, men poengterer at dette nok som regel gjelder par der forholdet allerede skranter.

- Jeg tror nok ikke det er jula som i seg selv skaper problemer, sier hun.

Det er imidlertid slik at høye forventninger kan gjøre nettopp de mindre hyggelige tingene ekstra tydelig for oss, og dermed kan faktisk ferien bli en utfordring for parforholdet. Derfor, mener hun, kan det være lurt å forberede seg på akkurat det – senke forventningene og tenke litt gjennom hvordan dere skal være sammen når dere plutselig får uvanlig mye tid til å være kjærester.

- Jula har en veldig magisk virkning på oss, og i et samfunn som det vi lever i, der man kanskje føler man ikke lever opp til forventninger resten av året, så kan det at det ikke går i jula heller være vanskelig, påpeker Vennesland.

Har dere allerede problemer i forholdet, men ønsker å få det opp på bena igjen, kan det være lurt å legge en plan. Julen og juleferien kan altså by på en del kranglemomenter, men tid til å snakke ordentlig sammen er tross alt et av de viktigste verktøyene om ønsket er å jobbe med forholdet.

- Mange samlivsproblemer oppstår på grunn av misforståelser, påpeker Vennesland.

LES OGSÅ: Tid alene kan være sunt for både deg og forholdet

Bruk tiden riktig

Derfor kan det være lurt å gripe sjansen til å prate sammen om forholdet når en har ekstra tid.

- Da er det viktig at man ikke tenker på hva man kan få av partneren, men at man snakker sammen og forklarer hva man ønsker og trenger.

Tenk gjennom hvordan dere vil bruke tiden på forhånd, meld avbudd på noen av familiesammenkomstene om nødvendig, og vær sammen.

- De fleste har mer tid i julen, men mange bruker den på helt feil ting. Bruker man den tiden sammen, og prøver å komme tilbake til den gode tiden man husker man har hatt, så tror jeg mange gjør klokt. Legg bevisst opp til det, råder hun.

Husk også at julen er en viktig tid for hele familien. Vennesland råder alltid par som krangler mye til å utsette kranglene til etter ferien.

- Julen er en så viktig tid for familielivet at det bør vente.

SDet samme mener Huseby. Har du ting på hjertet, som vil skape krangler, bør det ikke tas opp i julen.

LES OGSÅ: Jobb er et vanlig krangletema blant par. Lar du jobben gå utover familien og forholdet?

Trine Husebys råd til hvordan dere unngår feriekrangling:

  • Styr unna temaer der du ikke er rimelig sikker på positivt resultat. Det betyr at krangler som går igjen og ting du irriterer deg over til stadighet, bør tas før eller etter ferien. Noen sekunder på denne vurderingen, kan redde en ukes ferie.
  • Avklar forventninger før ferien, mens dere gleder dere og er positivt innstilt, og mens dere har oversikt og dømmekraft, i stedet for midt i heftige diskusjoner
  • Ha en plan for ferien, selv om det kan minne om jobb
  • Sørg for at alle får ivaretatt noen av sine behov i løpet av ferien
  • Gå ut med forventninger til barna tidlig og tydelig, slik at barna vet hvor lista ligger – enten det handler om å rydde etter seg, skjermtid, penger og tidspunkt for å stå opp og legge seg
  • Legg inn egentid og kjærestetid. Litt er bedre enn ingenting
  • Legg tilrette for tilstrekkelig søvn og regelmessige måltider – det øker frustrasjonstoleransen hos små og store
  • Unngå situasjoner som skaper stress. Vær heller tidlig ute og legg inn ekstra tid

Og hennes aller beste tips: Når du tar deg selv i å irritere deg over partneren din:

  • Hold munnen lukket
  • Trekk pusten dypt
  • Se deg selv utenfra og spør: Hva gjør jeg for å være en bra partner i ferien?

LES OGSÅ: Barna til Emma (37) får 300 julegaver i år

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer