Å vente med sex:

Derfor venter noen med sex til de er gift

Religion er ikke den eneste grunnen.

VENTER MED SEX: Det er fremdeles mange som venter med sex til etter de er gift, men det er ikke alltid så lurt. FOTO: NTB Scanpix
VENTER MED SEX: Det er fremdeles mange som venter med sex til etter de er gift, men det er ikke alltid så lurt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange tenker nok at det er gammeldags å vente med sex til etter man er gift. Det er gjerne noe besteforeldrene våre gjorde eller noe du forbinder med veldig religiøse miljøer. (Psst: Har du bra og regelmessig sex, vil du oppnå mange helsegevinster!)

Med Tinder, Happn og andre datingapper har det nærmest blitt normen å date mange (gjerne samtidig), og de fleste har flere sexpartnere i løpet av livet. Faktisk har de fleste nordmenn over 20 år hatt sex, ifølge de nasjonale seksualvaneundersøkelsene. Likevel er det fremdeles noen unge som velger å vente med sex til etter de har giftet seg.

LES OGSÅ: 10 spørsmål om sex som alle lurer på, men ingen tør stille

- Det er fremdeles en del som velger å vente med sex til etter de har giftet seg. For mange handler det om at de skal forplikte seg til hverandre og vente til de har avgitt et løfte. Andre tenker at det er romantisk eller blir styrt av normer i samfunnet, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

I noen miljøer er det mer vanlig å vente, for eksempel blant kristne eller i andre religiøse miljøer. Ofte er det forventet at de kun skal ha sex med den de gifter seg med.

Derfor velger noen å vente

- Majoriteten av de som venter med å ha sex gjør det av religiøs overbevisning. Enten fordi de kommer fra en religiøs familie der det er en sterk forventning om at de skal vente, eller at de selv har en sterk overbevisning om at det er riktig å vente, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, til KK.

Noen har også et ønske om at den «første gangen» skal være spesiell, og dermed velger de å vente til de faktisk har inngått ekteskap med den de skal ha sex med.

- Som regel er det å vente med å ha sex noe de bestemmer seg for i ung alder, ofte fordi de er i et miljø der flere bestemmer seg for det samme. Noen velger også vente med å ha sex siden de har en sterk overbevisning om at det vil styrke relasjonen til den de er sammen med. Noen beskriver det nærmest som «en gave» de gir til sin fremtidige partner, forklarer hun.

I tillegg er det noen som venter med å ha sex til de er gift fordi de har et vanskelig forhold til fysisk og psykisk nærhet og intimitet.

- Kanskje har de vært utsatt for seksuelle overgrep eller andre traumer i barndommen eller ungdomstiden som gjør at dette blir vanskelig. Det å ha sex kjennes dermed svært skummelt og da kan det føles lettere dersom relasjonen har en trygghet og stabilitet som et ekteskap ofte innebærer, sier Blessom.

LES OGSÅ: Når kroppen husker det hodet glemmer

KAN VELGE FEIL: - Du bygger opp forventninger til en person som du kanskje ikke matcher med seksuelt i det hele tatt, sier sexologen.
KAN VELGE FEIL: - Du bygger opp forventninger til en person som du kanskje ikke matcher med seksuelt i det hele tatt, sier sexologen. Vis mer

Ikke alltid lurt å vente

- Uansett hvordan vi vrir og vender på det, så blir den seksuelle diskursen styrt av samfunnet. Jeg er ikke troende, men styres likevel av normene som har oppstått i samfunnet. I veldig gamle dager var seksualiteten veldig fri, men så kom kristendommen og «reglene» ble strengere. Kvinner skulle tie i forsamlinger, mannen hadde styringen og sexen ble tvunget inn i en forpliktelse. Folk hadde sex for å få barn, forteller Winther.

Med tiden ble skyld og skam knyttet til sex introdusert, og det gjelder fremdeles i dagens samfunn.

- Mange liker tanken om at det er deg og meg, vi skal være monogame og kun dele seksualiteten og kjærligheten med hverandre. Vi blir alle påvirket av samfunnet rundt oss, sier han.

- Er det lurt å vente med sex?

- Som sexolog tenker jeg at det i utgangspunktet ikke er lurt å vente med sex til etter du er gift. Da bygger du opp forventninger til en person som du kanskje ikke matcher med seksuelt i det hele tatt. Det vet du ikke før du har prøvd, og da har du forpliktet deg til den personen for resten av livet, sier han.

Det kan godt hende at det finnes andre som du passer bedre sammen med seksuelt enn den personen du velger å gifte deg med.

- Jeg vil ikke si at det er feil, og dersom det føles riktig for deg så må du selvfølgelig gjøre det. Men ikke gjør det fordi du tror det er rasjonelt, logisk og lurt, for det er det ikke. Det kan være greit å prøvekjøre bilen før du kjøper den, forklarer han.

LES OGSÅ: Har dere sluttet å ha sex?

NOEN ANGRE, ANDRE IKKE: - Noen angrer på valget om å vente med sex til de er gift, slik som Charlotte og Trey i Sex and The City, mens andre beskriver dette som en riktig beslutning. Det viktigste er å gjøre det man selv føler er riktig, her finnes ingen fasit,
NOEN ANGRE, ANDRE IKKE: - Noen angrer på valget om å vente med sex til de er gift, slik som Charlotte og Trey i Sex and The City, mens andre beskriver dette som en riktig beslutning. Det viktigste er å gjøre det man selv føler er riktig, her finnes ingen fasit, Vis mer

Noen angrer på valget

- For noen føles det riktig å vente med sex til de er gift og de er glade for valget de tok, mens andre sier at dette er noe de angrer på i etterkant. Kanskje opplever paret at de ikke er seksuelt kompatible, at de rett og slett ikke passer sammen seksuelt, og at dette blir en utfordring for ekteskapet. Det kunne vært unngått om de ikke hadde valgt å vente til etter de var gift, sier Blessom.

Hun forteller at en del av dem som velger å vente med sex uttrykker at de i tenårene og ungdomstiden gikk glipp av sjansen til å utforske seksualiteten sin og finne ut av sine preferanser, og at de endte opp med feil partner.

- Noen angrer på valget om å vente med sex til de er gift, mens andre beskriver dette som en riktig beslutning. Det viktigste er å gjøre det man selv føler er riktig, her finnes ingen fasit, sier hun.

Å vente med sex vil naturlig nok innebære at de er mindre erfarne og mer usikre enn de ellers ville vært, og at de bruker mye tid på «fomle» i starten. Noen opplever at det styrker relasjonen mellom dem.

- Det kan være fint fordi de sammen lærer av hverandre, de har en trygghet om at de kan bruke lang tid på å utvikle seksualiteten sin sammen, og at de ikke vil bli forlatt av partneren, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer