Forelskelse:

Derfor vil du ha han som ikke er så interessert

- En forelsket person kan utsettes for maktovergrep, fordi man ser bare det man vil se.

FORELSKELSE: I forelskelsen kan vi tillate og akseptere mye dårlig oppførsel, som gjør oss ekstra utsatt for å bli utnyttet. FOTO: NTB Scanpix
FORELSKELSE: I forelskelsen kan vi tillate og akseptere mye dårlig oppførsel, som gjør oss ekstra utsatt for å bli utnyttet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle som har vært ulykkelig forelsket kan vel være enige i at det er fryktelig vondt når følelser ikke gjengjeldes. Og de fleste av oss har vel opplevd å være interessert i en fyr som åpenbart (for alle andre) er litt lunken i forhold til deg.

Du vet, han som aldri har tid til å møtes, men heller kontakter deg i siste liten. Gjerne klokka to på en fredagsnatt. Og da – da slipper du alt du har i hendene for å møte ham, for du må jo slå til når han først kan. Men bør du egentlig det?

– Hvis det er slik at man egentlig ønsker et fast og forpliktende forhold, så ødelegger man for seg selv ved «alltid» å være tilgjengelig. Ikke minst når tilgjengeligheten stort sett er ønsket etter stengetid, sier parterapeut Nina Ringnes, til KK.no.

Hvis man derimot ikke er forelsket og er ute etter et uforpliktende og primært seksuelt forhold, så er slik tilgjengelighet midt i blinken.

– Det er verken respektfullt eller snilt å stille opp på døren ved 3-tiden om natten, etter at alle andre muligheter har gått hjem. Spesielt når den ene parten vet at den andre er mer følelsesmessig engasjert enn det man selv er. Og det er ofte synlig. For etter hvert går forholdet dessverre utover selvrespekten til den som alltid åpner døren, forteller hun.

LES OGSÅ: - Ghosting er potensielt en av de slemmeste måtene du kan dumpe noen på

TILGJENGELIG: Slipper du alt du har i hendene for å møte ham i siste liten, når det passer ham? Det er ikke alltid en god taktikk. FOTO: NTB Scanpix
TILGJENGELIG: Slipper du alt du har i hendene for å møte ham i siste liten, når det passer ham? Det er ikke alltid en god taktikk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forelskelse gjør at vi tillater mer enn vi burde

Så kan vi jo spørre oss hvorfor vi egentlig løper etter slike menn? Menn som ser på deg som en «hvis alt annet feiler»-reserve. Eller for å si det på en annen måte; hvorfor i all verden ønsker du deg en partner som verken viser deg respekt eller er snill mot deg?

– Det er flere grunner. Noen finner seg i de underligste og lite respektfulle oppførsler fra den annen part fordi vedkommende representerer noe man gjerne vil ha eller være en del av. Det være seg rikdom, popularitet, status og så videre. Dette gjelder selvfølgelig både kvinner og menn, sier hun.

Andre finner seg i det av mer udefinerte grunner. Ordene for den tilstanden er betatt, bergtatt, hekta – eller forelsket. En tilstand der selv frosker blir til prinser.

– Å være hekta på noen over lang tid er skadelig; det tar fokus fra det livet man faktisk lever. Det er en grenseløs tilstand som kan oppleves nærmest som en fysisk sult. Og som kan være skadelig både for den som er hekta og ikke minst for objektet i utrerte varianter, forteller Ringnes.

Er man sterkt tiltrukket av et annet menneske, eller forelsket, produserer man hormoner som bidrar til en kroppslig rus. Da kan det ifølge Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver, være vanskelig å ta de «riktige» beslutningene.

– Av den grunn kan man sette seg selv i situasjoner man ikke hadde kommet i om man ikke var forelsket. Man er ute etter å få dekket sine behov og følelser man har til den man er forelsket i, og fornuftige tanker kan da vike, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Vil han ikke snakke om fremtiden?

SETT GRENSER: Viser han ikke respekt for deg og din tid? Sett ned foten og si ifra. FOTO: NTB Scanpix
SETT GRENSER: Viser han ikke respekt for deg og din tid? Sett ned foten og si ifra. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lett å bli utnyttet hvis du ikke setter grenser

I forelskelsesrusen kan man bli stilt i en ekstra sårbar posisjon, og av den grunn kan man finne selv i å være tilgjengelig for en person som kun er ute etter å utnytte, fordi det utelukkende er et positivt bilde man har av den man er forelsket i.

En forelsket person kan utsettes for maktovergrep, fordi man ser bare det man vil se, ut i fra behovet man har. Bildet av personen kan se ganske annerledes ut om man ikke er forelsket, sier Aasland.

Ringnes forklarer at når man blir forelsket projiserer man alt som er tiltrekkende over på den andre, og vedkommende nærmest bades i forelskelsens lys. Men når forelskelsen ikke er gjensidig, reflekteres ikke lyset tilbake på deg, og du forsøker å fremstå som mest mulig tiltrekkende i håp om at det skal vekke følelser hos den andre.

– En av metodene er da å gjøre seg tilgjengelig – selv klokken 3 om natten. Fordi kanskje akkurat denne gangen vil han forstå hvilken utrolig god match dere er. Det er både noe vakkert og noe patetisk over dette håpet som vil være der så lenge forelskelsen insisterer på at han er en prins og ikke en frosk, til tross for at han oppfører seg som det siste. Og i forelskelsens tilstand kan selv en time på morgenkvisten ha verdi, forteller Ringnes.

Så selv om forelskelse ofte føles bra, er den medfølgende «blindheten» ikke nødvendigvis så bra for oss. Spesielt ikke hvis du skrider over dine egne grenser og tillater mer enn du burde.

Ifølge Aasland kan dette påvirke din selvtillit og selvfølelse, og vekke tanker om at det er noe galt med deg og det du gjør.

– Det å bli utnyttet kan på sikt føre til en slags grenseløshet, ved at det kan være vanskelig å sette grenser for hva som er akseptabelt og at man da kan oppleve å bli utnyttet, gang på gang. Eller man kan bli et «brent barn som skyr ilden», ved at man kanskje ikke våger å sette seg i situasjonen hvor man kan forelske seg igjen, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Du sier jo ikke nei, du sier «hadde jeg ikke hatt kjæreste så…»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer