Aldersforskjell:

- Det bryter med hva vi er vant til

Fortsatt vekker det mer oppmerksomhet at hun eldre enn han. Hvorfor det egentlig?

ALDERSFORSKJELL: Det vekker fortsatt mer oppsikt når kvinnen er eldre enn mannen i et forhold.
ALDERSFORSKJELL: Det vekker fortsatt mer oppsikt når kvinnen er eldre enn mannen i et forhold. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eldre menn med yngre kvinner - joda, det har vi sett så lenge vi kan huske. Men eldre kvinner som er sammen yngre menn - det vekker fortsatt en viss oppsikt. President Emanuelle Macron (39) er ved siden av sitt presidentembete og sitt kake-lignende etternavn, nesten like kjent for sin 24 år eldre kone, Brigitte Macron (64), født Trogneux.

At den samme aldersforskjellen opptrer «over dammen», bare motsatt vei - i tilfellet Donald Trump (71) og Melania Trump (47), får de færreste til å heve et øyebryn.

- Det handler om at det bryter med hva vi er vant med, sier psykiater og klinisk sexolog Haakon Aars om all ståheien rundt den franske presidentens partner.

Han mener likevel at noe er i ferd med å endre seg.

- I gamle dager var det mannen som tjente pengene, og hadde forsørgerrollen. Det å være sammen en eldre mann var en måte å sikre seg på for kvinnen. For eldre menn har det alltid vært status med yngre kvinner, sier Aars.

Han tror kvinnefrigjøring og likestilling er blant årsakene til at vi i dag ser flere par der kvinnen er eldst, enn vi gjorde tidligere.

- Min erfaring er at modne kvinner er flinkere til å snakke om følelser og til å vise intimitet på flere måter enn jevnaldrende menn, som ofte har et veldig teknisk syn på seksualiteten, mener sexologen.

Dette gjør at kvinnen kan føle seg mer på bølgelengde med en yngre, mer moderne mann.

LES OGSÅ: Camilla Läckberg om kjærligheten sin 13 år yngre kjæreste

Litt flere kvinner er litt eldre enn partneren

Ifølge ekteskapsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er det noe som er i endring. For det første er heterofile par stadig eldre når de gifter seg. (Langt oppi 30-årene). Og mange gifter seg også på nytt. På 60-tallet var kvinnen eldre enn mannen i bare 14 prosent av de inngåtte ekteskapene, mens det i 2011 var økt til 20 prosent. Riktignok er det ikke de store aldersforskjellene som øker mest, men tilfellene der kvinnene er opptil tre år eldre.

Psykolog og samlivsterapeut Eva Tryti er også av den oppfatning at forhold der kvinnen er vesentlig eldre enn mannen, fortsatt vekker oppsikt, selv om vi gjennom media blir stadig mer vant til å se profilerte par der dette er tilfelle.

- I dag er det romantiske ekteskapet vi forholder oss til. Men i gamle dager ikke var helt uvanlig at en holden dame kunne gifte seg med yngre sjømann for eksempel. Ekteskapet var mer praktisk orientert. I dag reagerer vi negativt dersom et parforhold framstår som en ren utveksling av ressurser, forklarer Tryti.

Det typiske eksempelet er den rike gamle mannen som blir sammen med den langt yngre, vakre jenta. Han får ungdom og vitalitet. Hun får penger og trygge rammer. Og mange vil anta at det ikke dreier seg om det vi kaller «ekte kjærlighet».

ALDER INGEN HINDRING: Bare ikke forskjellen er altfor stor, mener psykolog og samlivsterapeut Eva Tryti.
ALDER INGEN HINDRING: Bare ikke forskjellen er altfor stor, mener psykolog og samlivsterapeut Eva Tryti. Vis mer

Voksne kvinner med yngre, mannlige kjærester kan også bli utsatt for lignende karakteristikker. Ifølge Tryti kan oppmerksomheten fra omverdenen blir litt i meste laget.

For det er liksom noe annet når Madonna dater en yngre danser, eller når nok en vakker Hollywood-stjerne blir sammen med ung «hunk» og sladrepressen går bananas. Her hjemme har Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard fått eget underholdningsprogram fordi vi er så nysgjerrige. De færreste er klar for lignende ståhei.

Tryti mener at jo mer vant vi blir med å se slike par i offentligheten, jo mer normalisert blir det. Men fortsatt krever det en viss selvtillit å være en moden kvinne med yngre kjæreste.

- Min erfaring er at en del kvinner ikke tør prøve seg på yngre menn i det hele tatt, selv om de i mange tilfeller antakelig ville hatt sjans, sier Tryti.

Hun understreker at moderne kvinner i dag tar vare på både helse og utseende, i tillegg til intellektet (det er kvinner som leser flest bøker og er mest aktive kulturbrukere, for å nevne noe), noe som gjør at de holder seg yngre enn alderen tilsier.

- Når det gjelder seksuelle forhold er det mange menn som er interessert i modne kvinner med erfaring. Det er mindre forpliktende og man stiller ikke de samme kravene som til en livsspartner, sier Tryti.

LES OGSÅ: - Unge menn tenner på en moden, eldre kvinne

Naturlig med aldersforskjeller

Leif Edward Ottesen Kennair er professor i psykologi ved NTNU, og tituleres som evolusjonspsykolog. Han ser altså mot naturen og evolusjonen når menneskelig adferd skal forklares. Han har også forsket på alderspreferanser for ideal korttidspartner og langtidspartner.

FRUKTBARHET TILTREKKER: Professor i psykologi Leif Edward Ottesen Kennair har forsket på hva vi tiltrekkes av.
FRUKTBARHET TILTREKKER: Professor i psykologi Leif Edward Ottesen Kennair har forsket på hva vi tiltrekkes av. Vis mer

- Hvorfor er det fortsatt slik at mannen stort sett er eldre enn kvinnen i parforholdet?

- Det er ikke opplagt hvorfor, men det er en kjensgjerning at jenter tiltrekkes jevnt over av partnere som er litt eldre. Ikke mye, men to-tre år. Gutter under 21 år, en alder der jenter har høyest reproduktiv verdi - ønsker seg eldre kjærester. Når guttene blir rundt 21 ønsker de seg jevngamle kjærester, og deretter stadig yngre. Menns preferanser ser derfor ut i stor grad til å følge kvinnens reproduktive verdi, forklarer Kennair.

Så en ung gutt drømmer om en eldre kvinne, og etterhvert som han eldes vil han stadig trekkes mot den fruktbare 21-åringen. Kennair har tidligere uttalt til KK.no at også menn mister tiltrekningskraft overfor kvinner, det inntreffer bare litt senere.

En økning av partnere der kvinnen er eldst til tross - Kennair mener det ikke rikker ved flertallets partnerpreferanser.

- Jeg tror veldig mange skulle ønske at ikke alder var viktig, men jeg tror det er en av en rekke forholdsvis stabile trekk som bestemmer flertallets partnerpreferanser. Alder er nok ikke bare et av disse, men også et av trekkene der de fleste får det de ønsker seg, sier Kennair og legger til at når det er snakk om korte forhold vil alder ha mindre betydning.

Eva Tryti framholder at vi stort sett velger livspartnere som ikke er så ulike oss selv. Vi tenderer mot å velge partnere som er omtrent like pene, like intelligente - og ja, like gamle som oss selv. Kulturelle forskjeller er en utfordring. Og stor aldersforskjell kan defineres som en kulturforskjell, med tanke på alle referanser og til dels livssituasjon som kan være ulik.

- Men noen års forskjell den ene eller andre veien for voksne mennesker, har lite å si. Og at det blir mer vanlig å se at kvinnen at er noen år eldre enn sin mannlige partner anser jeg som positivt, sier psykologen og parterapeuten.

LES OGSÅ: Dette er den «perfekte» aldersforskjellen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer