Hun synes han gjør for lite, og han synes hun maser – det er en kjent klassiker, som fort kan føre til frustrasjon og konflikt i de norske hjem.
– Ja, både husarbeid og hvem som tar seg mest av barna er vanlige årsaker til konflikt, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Villa Frisk, til KK.
Men hvorfor krangler vi om dette? Er vi ikke såpass likestilte i dette landet at vi har fått orden på fordelingen av husarbeidet? Ikke akkurat. Det er riktignok ikke slik at kvinnen går hjemme og styrer husholdningen, men det betyr ikke at vi deler oppgavene helt likt mellom kjønnene.
– Ja, det er fortsatt slik at kvinner gjør mest, og ofte mye mer enn hva mennene i parene gjør. To av tre par deler husarbeidet nokså tradisjonelt, det vil si at hun gjør klart mest. I nesten ingen hjem gjør han mest, forteller Thomas Hansen, som er psykolog og forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, til KK.
Han har blant annet forsket på livskvalitet og deling av husholdsoppgaver, og kan fortelle at fordelingen varierer med oppgavene.
– Mannen har for eksempel begynt å gjøre mer av kjøkkenoppgavene, som matlaging og oppvask. Men klesvask og rydding er fortsatt et tydelig kvinnedomene i de fleste hjem – dette er oppgavene som er mest kjønnsdelt. Mannen gjør imidlertid fortsatt mest av vedlikeholdsarbeid og reparasjoner, forteller han.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger