Fordeling av husarbeid

Det er fortsatt kvinnen som gjør mest hjemme

- Det viser seg at de mennene som bidrar mer hjemme også er de som er mest fornøyd med sexlivet, sier familieterapeut.

FORDELING AV HUSARBEID: Visste du at to av tre par deler husarbeidet tradisjonelt - altså at kvinnen gjør mest? FOTO: NTB Scanpix
FORDELING AV HUSARBEID: Visste du at to av tre par deler husarbeidet tradisjonelt - altså at kvinnen gjør mest? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hun synes han gjør for lite, og han synes hun maser – det er en kjent klassiker, som fort kan føre til frustrasjon og konflikt i de norske hjem.

– Ja, både husarbeid og hvem som tar seg mest av barna er vanlige årsaker til konflikt, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Villa Frisk, til KK.

Men hvorfor krangler vi om dette? Er vi ikke såpass likestilte i dette landet at vi har fått orden på fordelingen av husarbeidet? Ikke akkurat. Det er riktignok ikke slik at kvinnen går hjemme og styrer husholdningen, men det betyr ikke at vi deler oppgavene helt likt mellom kjønnene.

– Ja, det er fortsatt slik at kvinner gjør mest, og ofte mye mer enn hva mennene i parene gjør. To av tre par deler husarbeidet nokså tradisjonelt, det vil si at hun gjør klart mest. I nesten ingen hjem gjør han mest, forteller Thomas Hansen, som er psykolog og forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, til KK.

Han har blant annet forsket på livskvalitet og deling av husholdsoppgaver, og kan fortelle at fordelingen varierer med oppgavene.

– Mannen har for eksempel begynt å gjøre mer av kjøkkenoppgavene, som matlaging og oppvask. Men klesvask og rydding er fortsatt et tydelig kvinnedomene i de fleste hjem – dette er oppgavene som er mest kjønnsdelt. Mannen gjør imidlertid fortsatt mest av vedlikeholdsarbeid og reparasjoner, forteller han.

Det er viktig å merke seg at barneomsorgen har blitt mer likedelt, og her er de nordiske landene i verdenstoppen. I hele to av tre hjem er disse oppgavene nokså likedelt. Og begge ønsker å ha det slik, så her lever man i tråd med verdiene.

LES OGSÅ: Claudia (39) har fått mye kritikk etter at hun valgte å være hjemme med barna sine

Menn, husk at en sliten kone ikke har særlig høy sexlyst

All utvikling tar tid – vi kan ikke snu vår tilværelse på hode over natten. På noen områder har vi kommet langt, på andre områder kan vi henge litt etter.

– Det har vært en kjønnskamp som har gjort ting mer likestilt på mange områder, men vi er fortsatt produkter av vår tid. Da jeg var ung var det min mor som gjorde mest hjemme, og det er nok fortsatt litt som henger igjen i oss, men på sikt vil det nok jevne seg mer ut, forteller Winther.

HJELPER TIL: Stadig flere menn har begynt å ta tak i kjøkkenoppgaver. Foto: Scanpix.
HJELPER TIL: Stadig flere menn har begynt å ta tak i kjøkkenoppgaver. Foto: Scanpix. Vis mer

Selv vi kvinner er kanskje også vant til at våre mødre gjorde mest, og når vi steg inn i voksenlivet tok vi derfor med oss følelsen av at det er «vår oppgave». Men mannen skal selvsagt «hjelpe til».

– Jeg leste noe forskning på dette som viste at kvinner gjør cirka 65 prosent av husarbeidet. Før i tiden var det rett og rimelig når mor gikk hjemme, men i dag når også mor er i fulltidsjobb så er det ikke rett og rimelig, forteller han.

Ja, for mannen skal jo ikke bare «hjelpe til» – det indikerer jo at husholdningen består av en «sjef» og en assistent. Han bor jo der han også, så begge parter må dra sin del av lasset. Ifølge Winther kan det også lønne seg for menn å bli litt mer aktive på hjemmebane. Det kan nemlig bli mer sex av det.

– Menn som mener at de får for lite sex bør spørre seg selv; «hvor mye tar jeg av lasset hjemme»? Sexlyst handler ofte om overskudd, og hvis man er dødsliten så er sex det siste man tenker på. Det viser seg at de mennene som bidrar mer hjemme også de som er mest fornøyd med sexlivet.

LES OGSÅ: Klager han over at dere ikke har nok sex? Da bør du fortelle ham dette

De fleste er fornøyde med fordelingen

Hva vi anser som «rotete og skittent» kan selvsagt også variere fra person til person, og kanskje ser noen mer støv enn andre gjør. (Kanskje tenker du på husarbeid som en fin liten treningsøkt).

– Det er veldig generelle og individuelle forskjeller for hvor mye rot man tåler. Det kan nok helt klart være en viss forskjell på kjønnene, og generelt sett tror jeg kvinner er mer opptatt av å ha det ryddig. Noen ganger må man kanskje spørre seg om man har for høy standard for hvor rent det skal være, spesielt hvis man har barn må man regne med litt rot, sier Winther.

Også MÅ man jo ikke dele alt likt heller. Det er opp til ethvert par å finne ut hva de trives best med. Og ifølge Hansen viser faktisk undersøkelser at nesten alle er fornøyde med arbeidsfordelingen de har i hjemmet. Det inkluderer også kvinner som gjør «alt».

– Til og med kvinner som gjør mest hjemme, jobber fulltid og har høyere utdanning, er som regel fornøyde med å gjøre mest hjemme. Hvorvidt dette kan forklares kulturelt eller biologisk vet vi lite om. Mer prosaiske grunner kan være at den samlede mengden arbeid i husholdet er nokså rettferdig fordelt, ved at menn gjør mer av andre ting, eller at mannen står for en større del av husholdsinntekten, forklarer Hansen.

STØV PÅ HJERNEN: Har man barn må man tåle litt rot, men det kan være ganske individuelt hva man anser som rotete og skittent. Foto: Scanpix.
STØV PÅ HJERNEN: Har man barn må man tåle litt rot, men det kan være ganske individuelt hva man anser som rotete og skittent. Foto: Scanpix. Vis mer

Ikke bare er de fleste ganske fornøyde, men han kan også fortelle om en sammenheng mellom likedeling hjemme og høyere skilsmisserater.

– Dette handler nok hovedsakelig om at «moderne par» også er mindre tradisjonelle i forhold til samlivsbrudd, og at moderne kvinner oftere er økonomisk selvstendige og står fint på egne ben. Dermed har de lettere for å skille seg enn kvinner som er mer avhengige av mannen økonomisk, sier forskeren.

LES OGSÅ: Skilsmisse er en av de tøffeste livskrisene man kan oppleve

Snakk sammen om det, men ikke i sinne

Ulike meninger vil det alltids være, selv i et godt og stødig parforhold. Det viktigste er jo ikke å være enig om alt, men at man finner en løsning som begge parter kan leve med.

– Først og fremst må man kommunisere, men ikke ta det opp når man er sinna og sur, det skaper bare mer motstand. Sett dere ned og snakk om det. Hva synes dere er reelt at dere kan gjøre, hvordan er det riktig å fordele arbeidsoppgavene? forteller han.

Det er også slik at man ikke alltid er klar over hvor mye partneren egentlig gjør i hjemmet. Når klesvasken «automatisk» er brettet og lagt i skapet mens du så en annen vei, så tenker du heller ikke over at det er gjort. Winther foreslår derfor at dere kan sette opp en tavle der dere skriver opp alt dere gjør i løpet av en uke, slik at man får en oversikt svart på hvitt. Og så kan man fordele oppgavene etter hva man trives med.

– De oppgavene man liker best vil man også gjøre seg best flid med, derfor kan man fordele oppgavene etter hva man liker best å gjøre. Men det viktigste er å snakke om det før det blir et problem. Når det blir krangel så hører man ikke på hverandre, og en liten bagatell kan da bli veldig stor, forteller Winther.

LES OGSÅ: Er det virkelig et problem om hun tjener mest?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer