Samlivsproblemer

Det er hans feil alt sammen

Etter 40 år med studier av par konkluderer samlivsforskningens far som en kvinne: Det er faktisk hans feil om dere ikke har det bra sammen.

SAMLIVSPROBLEMER: Menn må ta mer ansvar for et lykkelig samliv hevder samlivseksperter. Foto: Shutterstock / George Rudy
SAMLIVSPROBLEMER: Menn må ta mer ansvar for et lykkelig samliv hevder samlivseksperter. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ok, det var den bitre, kvinnelige vinklingen. Det du skal formidle til mannen din, er dette: Han sitter med nøkkelen til forholdets suksess. Han kan redde et dårlig forhold, eller gjøre et greit samliv enda bedre. Alt han trenger å gjøre, ifølge forskning, er å gjøre en innsats for å forstå deg bedre. Og det er slett ikke så vanskelig som han tror, be ham lese denne teksten etter deg, så vil han fort skjønne litt mer.

– Hovedpoenget er: Hvis menn begynner å se sitt bidrag, har de mye større mulighet til å påvirke forholdet enn de har tenkt. Brudd har en tendens til å komme som et sjokk på mange menn. De skjønner ikke hva som skjer eller hvorfor, forklarer psykolog Frode Thuen, som er professor ved Høgskolen på Vestlandet og kjent samlivsekspert. 

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare

– Menn overser gjerne sitt eget bidrag i forholdet

Han har lest boka «Det kvinner vil ha, det menn vil ha» – og det meste annet doktor John M. Gottman og hans kone Julie Schwartz Gottman har skrevet. Boka er basert på 40 år med samlivsforskning, der psykologparet blant annet har observert par i hverdagssituasjoner. Ved hjelp av en videoovervåket leilighet, Big Brother-style, har de fått innsyn i hvordan par møter hverandre etter endt arbeidsdag, hvordan de snakker sammen og oppfører seg mot hverandre. På bakgrunn av dette mener Gottman å kunne forutse hvilke av parene som kommer til å holde sammen, og hvilke som ender med brudd. Og lover å gi «en forskningsbasert framstilling av hvordan en mann kan tiltrekke, tilfredsstille og lykkes med en kvinne, livet ut». 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer