Samlivsproblemer

Det er hans feil alt sammen

Etter 40 år med studier av par konkluderer samlivsforskningens far som en kvinne: Det er faktisk hans feil om dere ikke har det bra sammen.

SAMLIVSPROBLEMER: Menn må ta mer ansvar for et lykkelig samliv hevder samlivseksperter. Foto: Shutterstock / George Rudy
SAMLIVSPROBLEMER: Menn må ta mer ansvar for et lykkelig samliv hevder samlivseksperter. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ok, det var den bitre, kvinnelige vinklingen. Det du skal formidle til mannen din, er dette: Han sitter med nøkkelen til forholdets suksess. Han kan redde et dårlig forhold, eller gjøre et greit samliv enda bedre. Alt han trenger å gjøre, ifølge forskning, er å gjøre en innsats for å forstå deg bedre. Og det er slett ikke så vanskelig som han tror, be ham lese denne teksten etter deg, så vil han fort skjønne litt mer.

– Hovedpoenget er: Hvis menn begynner å se sitt bidrag, har de mye større mulighet til å påvirke forholdet enn de har tenkt. Brudd har en tendens til å komme som et sjokk på mange menn. De skjønner ikke hva som skjer eller hvorfor, forklarer psykolog Frode Thuen, som er professor ved Høgskolen på Vestlandet og kjent samlivsekspert. 

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare

– Menn overser gjerne sitt eget bidrag i forholdet

Han har lest boka «Det kvinner vil ha, det menn vil ha» – og det meste annet doktor John M. Gottman og hans kone Julie Schwartz Gottman har skrevet. Boka er basert på 40 år med samlivsforskning, der psykologparet blant annet har observert par i hverdagssituasjoner. Ved hjelp av en videoovervåket leilighet, Big Brother-style, har de fått innsyn i hvordan par møter hverandre etter endt arbeidsdag, hvordan de snakker sammen og oppfører seg mot hverandre. På bakgrunn av dette mener Gottman å kunne forutse hvilke av parene som kommer til å holde sammen, og hvilke som ender med brudd. Og lover å gi «en forskningsbasert framstilling av hvordan en mann kan tiltrekke, tilfredsstille og lykkes med en kvinne, livet ut». 

Intet mindre altså. Forskerparet mener dermed å ha løst et mysterium menn har grunnet på i generasjoner. Albert Einstein, for eksempel, må kunne betegnes som en av våre skarpeste hjerner. Men kvinner skjønte han seg ikke på.

Astrofysiker Stephen Hawking har løst noen av universets mest komplekse gåter, men da han ble spurt hva som forundrer ham mest, kom svaret kontant: «Kvinner. De er et komplett mysterium.» Ting kan altså tyde på at selv verdens smarteste menn er like enkle som menn flest på dette feltet. Eller er det rett og slett bare sånn at de ikke prøver hardt nok?

– Menn overser gjerne sitt eget bidrag i forholdet, og skjønner dermed ikke at de sitter med nøkkelen til løsningen, mener Frode Thuen. 

LES OGSÅ: Negative Trumå-nyheter kan forsure samlivet

Kvinner trenger pålitelighet og trygghet

Forskernes konklusjon er denne: Kvinner trenger pålitelighet og trygghet. Mer enn menn, og grunnen er like enkel som den er skremmende: Vi har utviklet en annen grad av frykt. Kvinner opplever oftere truende situasjoner enn menn, i en gruppesamtale oppdaget samlivsforskerne at mennene ikke hadde vært ordentlig livredde på mange år, mens kvinnene stadig var i situasjoner der varsellampene blinket.

Vi kan kjenne på frykt når vi tar bussen hjem eller når vi går fra bilen i en mørk garasje, vi kan føle oss så utsatt at vi helst vil ha følge hjem. I Oslo finnes det egne kvinnetaxier i julebordsesongen, i Japan har kvinner egne rosa tog for å unngå å bli antastet. Menn har ikke samme trening i å takle frykt som oss, og dermed er det store forskjeller på hvordan menn og kvinner opplever frykt, trygghet og fare. 

Kjønnsforskjellene vises lett i psykologlaboratoriet: Loren McCarter, som var øverste forskningsanalytiker ved avdeling for forskning på atferdshelse ved University of California i Berkeley, gjennomførte et eksperiment der det ble avfyrt pistolskudd bak frivillige deltakere. Målet var å kartlegge sjokkrefleksen. Refleksen var lik hos menn og kvinner i eksperimentet, men reaksjonen var forskjellig: Menn fikk høyere puls enn kvinner og brukte lengre tid på å komme seg, mens kvinner rapporterte at de var redde etterpå. Kvinnene følte frykt, mennene ble sinte. Andre undersøkelser viser at kvinner har dobbelt så høy risiko for å utvikle posttraumatisk stresslidelse som menn, dermed setter engstelsen seg i kroppen over tid. 

SAMLIVSBOK: Det er mannen som sitter på nøkkelen for et lykkelig samliv hvder forsker John M. Gottman
SAMLIVSBOK: Det er mannen som sitter på nøkkelen for et lykkelig samliv hvder forsker John M. Gottman Vis mer

– Å forstå forskjellene i reaksjonsmønster og hvordan de kommer til uttrykk, kan være lærerikt for både kvinner og menn, påpeker Frode Thuen.

– Menn har også behov for å bli anerkjent og føle seg trygge. Men de reagerer annerledes, og har ikke det samme behovet for å snakke om det. Kvinner er ofte mer relasjonelt og emosjonelt orientert, mens menn melder seg ut når de blir ukomfortabel eller forvirret eller ikke forstår henne. 

LES OGSÅ: Slik får du ham til å åpne seg

– Ofte skjønner ikke mannen hvor langt det er gått før han blir forlatt

Alle kvinner har vært der: Vi vil fortelle ham noe som er viktig for oss. Det trenger ikke å være noe stort, men like fullt føles det viktig. 

Helt til han holder et halvt øye på tippekampen, eller i avisen, eller åpner en melding idet den plinger opp på skjermen – selv om du er midt i en setning. Og plutselig føles ikke din lille historie viktig lenger. Og for hver gang det skjer, blir du mindre viktig. Kanskje slutter du gradvis å involvere ham når du har noe å fortelle, og vender deg heller til venninner eller kolleger, som faktisk viser at de lytter og gir deg respons.

Kanskje du tenker at han vil legge merke til at du snakker mindre med ham, men det skal du ikke regne med, ifølge psykolog Peder Kjøs. 

– Ofte skjønner ikke mannen hvor langt det er gått før han blir forlatt. Kvinner er ofte mer opptatt av relasjonen, og følger tettere med på den. Det handler om interesse for andres opplevelse og subjektive tilstand, sier Kjøs.

– Menn blir bare interessert i å gjøre noe med samlivet hvis de opplever å ha et problem som de ønsker en løsning på. 

Hvorfor er det sånn? Kjøs mener vi finner forklaringen i lekegrinden, i skolegården og på arbeidsplassen:

– Veldig mange menn har erfart gjennom livet at de ikke trenger å ta hensyn til andre, de er vant til å være den det blir tatt hensyn til og har aldri trengt å gjøre gjengjeld. Gutters interesser oppfattes som viktigere, gutters prioriteringer blir tatt mer seriøst. Gutters interesser regnes som mer legitime. Det gutter vil, er viktigere. Jeg mener for eksempel at shopping er en helt legitim interesse. Hvorfor skal for eksempel fisking være noe bedre? Begge deler skaffer mat og utstyr familien trenger, men det damer gjør, er alltid blitt regnet som dummere, mener Kjøs.

– Kvinner prøver å forstå menn. De legger utrolig mye energi i det, de legger mer energi i det enn i å forstå seg selv. Hva er det han vil, hva mente han med den tekstmeldingen? De snakker om menn, lurer på hva de tenker og føler. Kvinner er generelt mer opptatt av hva andre mennesker tenker og føler enn det menn er. 

LES OGSÅ: Slik får dere forholdet til å vare

Det er oftest kvinner som tar på seg jobben med å bevare forholdet

Kjøs mener menn ikke tar på seg den jobben det er å ivareta et forhold fordi han opplever at han ikke trenger det. Hun tar jo ansvar, så hvorfor skal han? Det finnes selvsagt unntak, men tendensen er klar: Det er oftest kvinner som tar på seg jobben med å bevare forholdet. 

Finnes det en «quick fix» her? Hvordan kan han logge seg mer på? Kjøs mener det er på tide at menn kjenner sin besøkelsestid og blir mer interessert i andre mennesker generelt og kvinner spesielt.

– Vi vet for eksempel at færre menn enn kvinner leser skjønnlitteratur, spesielt om den er skrevet av kvinner. Mange menn er mer praktisk orienterte, og leser i beste fall sjekkemanualen «The Game». Selv slukte jeg en bok da jeg var 13, som het noe sånt som «Hva alle gutter bør vite om jenter». Jeg tror ikke så mange av mine kompiser leste den boka, men så ble jo jeg psykolog også, ler han.

Andre menn, altså de som ikke ble psykologer, kan jo oppfordres sterkt til å lese denne artikkelen. Om du så må rive den ut og henge den opp på do. Og om det ikke hjelper, har Kjøs et siste triks:

– Si at det ikke blir noe på ham før han har lest om samliv. Lese først, muntlig eksamen etterpå.

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i Kk nr 11, 2017

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer